Vi har alle perioder, hvor vi føler os pressede - ikke mindst sportsudøvere, der konkurrerer ved store stævner som ved de Olympiske Lege, der løber af stablen i PyeongChang i denne tid.

Men fredag den 9. februar overraskede den finske snowboard træner, Anti Koskinen, alle, da han ved et slopestyle heat - midt imellem peptalks og high fives - trak strikkepindene frem i frostvejr og strikkede sig ind i mange seeres hjerter.

Han forklarede senere på et pressemøde, at han selv og en stor del af de finske delegerede strikker for at kunne håndtere det store pres, det er at konkurrere på så højt et niveau.

Men kan det virkelig passe, at håndarbejde kan gøre en forskel for en professionel atlet? Ja, det kan det, og det er endda videnskabeligt bevist.


Hækling og strik kan få blodtrykket ned

Det er måske ikke lige til at tro, men få minutter med strikkepinde eller hæklenål og garn mellem hænderne kan faktisk få din puls og dit blodtryk ned. Det er det faktum, at man repeterer den samme bevægelse om og om igen, der udløser en såkaldt “afslappelsesreaktion”, der gør, at kroppen begynder at slappe af.

Håndarbejde kan afhjælpe stress

Det er også de repetitive bevægelser, der reducerer stress. De er med til at nedsætte det skadelige hormon cortisol i blodet og samtidig hjælper de med at øge produktionen af seratonin, som normalt forbindes med følelsen af lykke. Dette er også årsagen til, at man for eksempel finder ro ved at sidde i en gyngestol - men så er strikkepinde trods alt lidt nemmere at medbringe på en skibakke ;)

 For at holde styr på garnet på skibakken, kan man med fordel bruge rundpinde - så er der samling på projektet. 


Koncentration øges af at arbejde med hænderne

Ofte ses atleter i dyb koncentration. Om de er i gang med at lave et straffekast i håndbold, skal ramme plet til skiskydning eller venter på startskuddet inden et 100m løb, så er koncentration nøglen til succes.

Undersøgelser har vist, at det at skulle samle sig om at bruge begge hænder samtidig, følge et mønster og lave maskerne rigtig, alt sammen er med til at holde hjernen smidig og i gang og er dermed med til at øge koncentrationen.

Skabelse giver en følelse af kontrol

I sport er intet sikkert. Som udøver kan man kun gøre sit bedste, men man kan ikke vide, hvad det andet hold medbringer af kræfter, om vejret er imod én eller måske noget helt tredje, som ingen kunne have forudset.

Hele processen ved et håndarbejdsprojekt giver én en følelse af kontrol - fra det at vælge, hvilket design man vil strikke/hækle, til hvilket garn man vil bruge, til om man vil pille op, fordi man har fundet en fejl 5 rækker tilbage. Det er alt sammen op til dig og kun dig.

Vi har lige fået det lækre Hobbii Nature garn hjem, der vil være perfekt til et OL-projekt. Det både er dejligt varmt og GOTS-certificeret.

Og som træner på en skibakke kan det nok være kærkomment med en følelse af kontrol, når der kan være så mange faktorer, man ikke selv er herre over.


Håndarbejde kan hjælpe mod smerte

“Ej, det lyder simpelthen for godt til at være sandt”, tænker du måske, men ikke desto mindre er det sandt. Smerte opstår nemlig ikke i muskler og led, men i hjernen når den tolker de signaler, som kroppen sender. Så ved at koncentrere dig om strikkepinde og garn, kan du fjerne fokus fra smerten og derved mærke den mindre. Og som vi alle ved, så kommer sportsudøvere somme tider til skade, så det vil klart være aktuelt for dem at forsøge sig med lidt håndarbejde - det skader i hvert fald ikke ;)

Strik og hækling kan knytte bånd - og endda styrke dem

Som den finske træner nævnte på pressemødet, så er de flere i den finske lejr, der er begyndt at strikke - og de er faktisk gået sammen om at lave et babytæppe til den finske præsident og hans hustru, som for få måneder siden fik deres første barn.

Selv denne proces er med til at styrke Finland som hold. At strikke i en gruppe kan styrke ens sociale evner, og når man laver et projekt sammen, styrker man samarbejdet og kommunikationen i gruppen.

Som I kan se, kan sport og håndarbejde sagtens gå hånd i hånd - faktisk kan man måske gå så langt og sige, at det burde hænge sammen med alle de fordele, jeg har gennemgået her.

Hvis du har fået blod på tanden og det allerede nu kribler lidt i strikkepindende, kan du passende starte dine OL-forberedelser med at finde både garn og tilbehør til dit kommende OL-projekt lige her hos os i hobbii.dk.

Kærlig hilsen

Eva, Hobbii