Efteråret har så småt meldt sin ankomst og aktiviteter med ungerne er ved at flytte indenfor. For mange betyder det, at der kommer gang i den stillesiddende kreativitet og derfor vil jeg i dette blogindlæg vise mine yndlings-garnaktiviteter til børn.

Pompombilleder

Noget, der kan få mange timer til at gå for små børnehænder, er pompom-billeder. De udfordrer motorikken og børnenes farvesans, mens de samtidig er super simple at lave - og så kan man få ryddet ud i noget af alt det restgarn, man alligevel har liggende 😉


Materialer

  • Masser af garn (akryl, uld og uldblandinger er bedst)
  • Pompom makers
  • Lærred (i valgfri størrelse, men jeg synes, at et lærred på omkring 20x20 cm er en god størrelse, der også er overskuelig for de små)
  • En god saks
  • Limpistol og limpatroner


Fremgangsmåde

Fremgangsmåden er faktisk såre simpel. Der skal bare masseproduceres pomponer, til man skammer sig - eller i hvert fald til man synes, at man har nok. Man kan udtænke motivet først, men det er også sjovt bare at lave pomponer i ens yndlingsfarver og så tage stilling til motivet bagefter - det er helt op til en selv 😊

Pomponerne kan laves på helt klassisk vis, som vi lærte, da vi var små, med to papskiver mod hinanden, men hvis man vil gøre sig selv og børnehænderne en tjeneste, så kan man investere i nogle pompon makers. De gør det dejligt nemt at vikle garnet op, kan lukkes, så garnet ikke glider, hvis man bliver afbrudt - og så giver de næsten perfekte pomponer allerede ved første forsøg. Du kan se, hvordan den virker lige her.

Når man synes, man har nok, skal billedet laves og her skal der nok en voksen på banen. Der skal nemlig gang i limpistolen, som kan blive meget varm og være lidt svær at håndtere, men barnet kan sagtens være med til at beslutte, hvordan billedet skal ende ud. Bare bed dem om at vise vejen frem, så skal det nok gå.



Fingerstrik

Fingerstrik er en klassiker og kan laves af selv de mindste hænder, hvis de bare får vist, hvordan de gør. Du har måske prøvet det selv, da du var barn? Jeg kunne i hvert fald få timer til at gå med at lave fingerstrik i massevis dengang.

Dog blev det aldrig til mere end en lang pølse og selvom børnene jo stadig har været optaget i den tid, er det bare lidt sjovere, hvis man kan få et produkt ud af det. Derfor foreslår jeg, at man laver en efterårs- eller Halloweenkrans - eller måske endda en til jul. Man kan vel aldrig være for tidligt ude, kan man? 😉


Materialer

  • Masser af garn (alt garn kan bruges, men jeg foretrækker mellemtykt garn i enten akryl eller uld)
  • Fingre
  • En krans i enten pap eller flamingo
  • Limpistol
  • Evt pompoms eller andet pynt


Fremgangsmåde

Start med at vikle garn-enden om tommelfingeren et par gange og før så garnet bag om din pegefinger, foran langefingeren, bag om ringefingeren og derefter rundt om din lillefinger, så garnet nu er bag lillefingeren. Så føres garnet tilbage således: foran ringefingeren, bag langefingeren og foran pegefingeren. Nu har du skabt dit fundament og nu er du klar til at strikke.

  1. Før garnet rundt om hånden (først bagom og derefter forom hånden).
  2. Før løkken om pegefingeren op over den løse snor og om på bagsiden af fingeren, fortsæt sådan med de resterende tre fingre.

Nu har du fingerstrikket din første række. Så skal du bare gentage de to trin til du (eller barnet) ikke gider mere eller I synes, at strikken er lang nok. Når man er nået et lille stykke, kan man begynde og trække i den ende, man har viklet om tommelfingeren, så kommer fingerstrikken nemlig rigtig til sin ret.

Hvis du vil lave en krans, så er det nu, du skal have gang i limpistolen. Lim enden fast på bagsiden af kransen og sno strikken rundt om kransen, så den er helt dækket. Lim ind imellem strikken fast på bagsiden, så den ikke flytter sig. Pynt evt med lidt pomponer eller andet pynt, du synes, kunne være hyggeligt.




Drømmefanger

Drømmefangere er super hyggelige at have hængende og kan endda hjælpe de små, hvis de har mange mareridt - og så er de simpelthen så nemme at lave. De kan laves i lige det garn og de farver, man ønsker og så kan man pynte dem med alt fra frynser og fjer til perler og pomponer.


Materialer


Fremgangsmåde

Først bindes garnet fast til metalringen og vikles nu rundt om ringen i drømmefanger mønstret således: Før garnet ca 7 cm fra knuden og før derefter garnet rundt om metalringen og ind i det hul, der opstår mellem ringen og garnet. Fortsæt med det til du er kommet hele vejen rundt. Før nu garnet igennem de huller, der er blevet dannet i første runde. Dette fortsætter du bare med, til du er kommet ind til midten, stram til og bind en pæn knude. For at skjule enden har jeg sat en perle i midten.

Pynt drømmefangeren som du har lyst til. Jeg har valgt frynser og en perle, men mulighederne er mange og de er helt op til dig. Ønskes perler inde i drømmefanger-mønstret, så kan man med fordel trække perlerne på garnet, inden man fletter drømmefangeren - det bliver super fint.




Vævning

Endnu en klassiker, som altid er sjov for de små - det er næsten som at male med garn. Og så er det en fantastisk måde at komme sine rester til livs.

Når man er færdig med at væve, kan man binde det på på nogle fine pinde, man har fundet i skoven og lave det til en wall hanging, som også er enormt populært for tiden. Husk dog, at pindene skal være helt tørre.


Materialer

Papskive i valgfri størrelse - men til små børn er det nok meget godt, hvis det ikke er alt for stort.


Fremgangsmåde

På top og bund af papstykket sættes en streg med 1 cm mellemrum fra side til side. Klip efter stregerne, så rillerne bliver ca 1 cm dybe. Nu fastgøres bomuldssnoren på bagsiden med et stykke tape og føres igennem første rille på toppen og første rille i bunden. På bagsiden føres snoren over til næste rille i toppen, om på forsiden og så til den tilsvarende rille i bunden. Fortsæt sådan til du ikke har flere riller tilbage og fastgør så enden på bagsiden med tape. Nu skal din væv se sådan ud: Snorene skal være lige på forsiden og lidt skæve på bagsiden.

For at gøre det lidt nemmere for sig selv kan man løfte bomuldssnorene fra papskiven ved at sætte en blyant inde under snorene.

Så er du sådan set klar til at væve!

Dette gøres ved at føre garnet skiftevis over og under bomuldssnoren fra den ene side til den anden. Når garnet skal føres tilbage igen, skal dette være omvendt af, hvad du gjorde før - altså, skal du føre garnet under bomuldssnoren, hvis den i forrige række er over og over hvis den i forrige række er under. Dette fortsætter du med, til der ikke er mere plads eller du synes, det er langt nok.

Jeg skiftede farve ude i siden og efterlod nogle lange ender, så jeg kunne hæfte dem bagefter. Når jeg skulle starte under bomuldssnoren, sørgede jeg lige for at føre vævetråden rundt om den første bomuldssnor, så den kunne hæftes ordentligt.

Derefter klippes bomuldssnorene over på midten af bagsiden. Vil du lave dit væveri til en wall hanging, så bindes snorene om pindene, ellers skal snorene bare bindes sammen, så du får hæftet ende på dit arbejde.


Det var mine forslag til lidt efterårs-garnhygge for hele familien. Jeg håber, du har nydt at læse med og er blevet inspireret til lidt anderledes garnsjov til ungerne. Rigtig god fornøjelse!


Kærlig hilsen

Eva


Amigo - Hobbii

100% HB Polyakryl

27 kr.
Spar 18%

Diablo Multi - Hobbii

40% Polyakryl, 30% Mohair, 30% Polyamid

75 kr.  92 kr.
Spar 20%

Couture - Go Handmade

100% Akryl

28 kr.  35 kr.