Åh, alle de fine projekter man kan lave i denne verden fyldt med garn 😍 Men hvordan sørger man egentlig for, at ens store arbejde holder sig bedst og længst muligt? Det vil jeg kigge nærmere på i dette blogindlæg, så du kan have glæde af dit strik og dine hæklerier i mange år frem.


1. Håndvask er vejen frem

Selv det der er superwash-behandlet… Ja, jeg ved det. Det var ikke lige det, du ville høre. Vi lever i en travl hverdag og der er ikke tid til at vaske i hånden. Men ikke desto mindre spiller det en stor rolle, hvis man gerne vil kunne tage sin yndlingstrøje på år efter år i mange år endnu. Til gengæld kender jeg et par super tips, der kan gøre håndvasken meget nemmere. Fedt, ikke? 😃

Først og fremmest, skal du bruge en sæbe, der ikke kræver, at du skal skylle efter. For allerede der giver man en lille smule op. Når den er i hus, er det bare med at komme i gang.

Eucalan er en sæbe med flere fordele. Man skal nemlig ikke skylle efter, når man vasker med det, hvilket jo i sig selv sparer en stor del af arbejdet. Men det faktum, at man ikke skal skylle arbejdet en masse gange, er også med til at bibeholde lanolinen i ulden, hvilket er med til at holde møl og andre småkravl fra døren.


Arbejdet lægges i blød i det lunkne sæbevand (husk, at vandet ikke må være mere end 30 grader varmt - hellere lidt koldere) i 5 min. Herefter hælder du vandet fra og klemmer forsigtigt overskydende vand fra. Her er det vigtigt, at du ikke vrider. For det er med til at ødelægge fibrene. Derefter lægges arbejdet i en vaskepose eller et pudebetræk, som lægges i vaskemaskinen - og nu kommer hemmeligheden 😉

Vaskemaskinen dur ikke til at vaske det delikate arbejde, fordi bevægelserne rundt i maskinen vil ødelægge fibrene. Men maskinen kan hjælpe dig med at centrifugere vandet ud for dig, så du slipper for det hårde arbejde. Bare sæt maskinen på et centrifugeprogram med 800 omdrejninger og voila! Arbejdet er stort set frit for vand og vil nu tørre meget hurtigere.

Husk! Lav altid en prøve i det pågældende garn og centrifuger den i maskinen, før du giver projektet en tur. Så er du sikker på, at materialet kan tåle det. Vaskemaskiner kan være meget forskellige og ikke alle maskiner har et centrifugeprogram, der ikke involverer vand, desværre.

2. Tør arbejdet fladt

Tro det eller ej, men det gør en kæmpe forskel at tørre arbejdet fladt. For vandet kan desværre være med til at trække arbejdet ud af form, hvis man hænger det over en vasketøjssnor, og det ville bare være så ærgerligt. Læg i stedet arbejdet på et stort håndklæde, træk arbejdet i form og lad det ligge til næste dag. 

Når du tørrer fladt, er det også muligt at blokke arbejdet samtidig. Med det menes, at arbejdet strækkes i form. Dette gør underværker for f.eks. bluser, sjaler og tæpper med hulmønster, som trækker sig sammen under vask. Når du blokker dit arbejde, kommer mønsteret virkelig til sin ret og bliver endnu smukkere at se på.

Jeg har selv lige købt disse praktiske måtter til blocking. De er udformet sådan, at man kan sætte dem sammen i lige den form, man skal bruge. Og så er de nemme at pakke væk.

3. Vask mindre

Meget vask har det med at slide på tøj. Men da mange sweatre ikke sidder direkte på huden, behøver man faktisk ikke at vaske dem så ofte, som nogen måske tror. Man kan i stedet lufte sweateren, hvis man lige vil friske den lidt op. Er der ikke  nogle pletter på, kan man faktisk spare en vask ved at lægge trøjen i en plastikpose og smide den i fryseren et døgns tid.

Dette sparer ikke kun dit tøj for slid, men også miljøet for vandforbruget.

4. Undgå at hænge dine sweatre

Det ser så godt ud, når sweatrene hænger der på rad og række i skabet. Men det er desværre ikke sundt for arbejdet, da trøjernes egen tyngde med tiden gør, at de får form efter bøjlerne. Fold dem hellere pænt sammen og opbevar dem i en kommode eller på hylderne i skabet. 

Hvis du allerhelst vil have dem på en bøjle, så er der råd at hente. Man kan nemlig folde dem sammen skulder mod skulder og drapere dem over bøjlen. Så undgår man de grimme “skuldre”, bøjlen kan efterlade.

5. Undgå at din elskede sweater “fnugger”

Fnug opstår ved slid. Det er især, der hvor materialet gnider mod hinanden, så som i armhulen og på siderne, hvor armene kører frem og tilbage og der, hvor man evt har en taske siddende. Dette kan man heldigvis komme til livs ved at anskaffe sig en uldshaver. En uldshaver kan man næsten kalde en lille barbermaskine til tøjet og den er uundværlig i enhver garderobe. Ved at fjerne fnuggene når de opstår, undgår du, at de udvikler sig til store grimme knuder og du forlænger dermed levetiden på din yndlingsbluse.

6. Send uldtrøjerne godt afsted på sommerferie

Når vinteren går på hæld og de højere varmegrader sniger sig frem, skal de flotte sweatre pakkes væk, så der kan blive plads til sommertoppe og nederdele. Når dette sker, er det vigtigt at få pakket vintertøjet ordentligt væk for sommeren.

For det første, er det vigtigt, at tøjet er helt rent, når man pakker det væk. Usynlige krummer og bakterier er et festmåltid for møl og kan derfor over tid tiltrække alle de forkerte besøgende. 

Cedertræ, som de fleste sikkert ved, er bestemt ikke møllenes livret. Men hvis man ikke lige har et skab eller en kiste af cedertræ, kan man med fordel pakke cedertræskugler med det tøj, der skal på ferie på loftet eller i kælderen. Så er man sikker på, at tøjet er fri for møl, når efteråret melder sin ankomst. 


Det er også en god idé at pakke nogle små stofposer med lavendel med. Så slipper man for, at tøjet kommer til at lugte hengemt.

Sidst, men ikke mindst, er det vigtigt, at man sørger for, at vintertøjet er opbevaret tørt, så man undgår, at det bliver jordslået og får skimmel, men dog ikke i direkte sollys, da det kan være med til, at farverne falmer.


Jeg håber, at disse tips har givet dig nogle idéer til, hvad du kan gøre for, at dit strik og dine hæklerier kan holde længst muligt. Jeg har i hvert fald lært en masse nyttige ting ved at undersøge emnet 😊

Hvis du har nogle tips, jeg har glemt, så skriv dem endelig i kommentarerne ❤️️


Kærlig hilsen

Eva fra Hobbii


Spar 49%

Wool - Happy Sheep

100% Uld

33 kr.  65 kr.