Vil du lære at strikke, kommer du ikke udenom at lære at slå masker op. Heldigvis er det virkelig nemt. Så find strikkepinde og garn frem - og lær det første trin i ethvert strikkeprojekt.

Videotip! Klik på “Indstillinger” (det lille tandhjul under videoen ⚙) for at skifte sprog på underteksterne. Du kan også justere på hastigheden, hvis du har brug for at se teknikken i et langsommere tempo.

Mange starter med en løkke, når de skal slå masker op. Det giver dog en knude, som du kan undgå med den teknik, vi viser i videoen. Derved får du en mere rundet og blød kant.

Sådan gør du

  1. Med venstre hånd: Hold garnet mellem tommel- og pegefinger.
  2. Med højre hånd: Slå strikkepinden om garnet, så tråden bliver “krydset” hen over pinden, og hold det fast.
  3. Før pinden under den første tråd på tommelfingeren og over den første tråd på pegefingeren.
  4. Før tråden tilbage gennem løkken på tommelfingeren.
  5. Stram forsigtigt til. Undgå at gøre maskerne for stramme.
  6. Gentag indtil du har slået det ønskede antal masker op.

Slå dine masker løst op

Det bliver nemmere for dig at strikke de første par rækker, hvis du slår dine masker løst op. Du har måske læst, at du kan gøre maskerne løsere ved at slå dem op på to pinde i stedet for én. Men det gør faktisk dine masker længere og mere slaskede at se på.

Du kan i stedet sætte fingeren mellem den forrige maske og den, du er ved at slå op. På den måde får du pæne, løse masker.

Tip! Når du skal i gang med et stort projekt med mange masker, kan det være svært at holde styr på antallet. Brug maskemarkører til at tælle, mens du slår maskerne op. Sæt fx en markør for hver 20. maske. Markøren kan sættes på pinden eller direkte i masken.