At vælge de helt rigtige strikkepinde kan godt være lidt af en jungle, hvis man er ny inden for strikning. Det der skulle være afslappende og hyggeligt, kan hurtigt udvikle sig til ren og skær frustration i forsøget på at finde de rigtig strikkepinde til det pågældende projekt, da de simpelthen kommer i så mange forskellige størrelser og former. Der findes nemlig både rundpinde, udskiftelige rundpinde, jumperpinde, strømpepinde og hjælpepinde.

Herunder vil jeg alligevel kaste mig ud i en guide til dig, så du har nemmere ved at vælge de helt rigtige strikkepinde til dit strikkeprojekt.

Hvilken type strikkeprojekt skal du i gang med?

Det første du bør tænke over er, hvad det er for et slags projekt du gerne vil i gang med. Det kan nemlig godt være, at alle strikkepinde udfører det samme job, men der er selvsagt mange forskellige måder at udføre jobbet på. Nogle strikkepinde egner sig bedst til én bestemt form for strikning, mens andre kan udføre flere forskellige slags. Herunder kan du se en oversigt over hvilke egenskaber de forskellige strikkepinde har:

  • Jumperpinde: Den strikkepind som de fleste af os nok kender bedst, er jumperpinden. Her har den ene ende det formål at få nye masker på pinden, hvorimod den anden ende, som oftest består af en lille knop, har det formål at sørge for, at maskerne ikke falder af pinden. Disse strikkepinde bruges altid parvis og kan kun bruges til at strikke frem og tilbage.
  • Rundpinde: Rundpinde består af to lige strikkepinde, som er koblet sammen med en fleksibel nylonsnor, som fås i forskellige længder. Denne type strikkepind er tiltænkt rundstrik, men kan også bruges til at strikke frem og tilbage, og derfor er der nogen der hellere foretrækker denne type strikkepind, da den kan bruges til flere forskellige projekter såsom huer, halskanter, ryg eller sjaler.
  • Strømpepinde: Strømpepinde er de velkendte strikkepinde, hvor begge ender er spidse. De bruges ofte i sæt af 4 eller 5, og som navnet så fint indikerer, så er disse pinde utrolig velegnede til at strikke strømper på samt ærmer eller huer.
  • Hjælpepinde: Hjælpepinde anvendes når man skal strikke snoninger. Hjælpepindene fungerer således, at de kan holde maskerne som skal snoes bagved eller foran strikketøjet, mens snoningen strikkes. Hvis maskerne venter foran arbejdet, drejer snoningen sig til venstre, og hvis de venter bag arbejdet, så drejer snoningen sig til højre.
  • Udskiftelige rundpinde: De udskiftelige rundpinde er faktisk rigtig smart. Her kan du, lige som navnet indikerer, udskifte spidsen af strikkepinden samt snoren, så du kan forskellige længder. Hvis du har planer om at strikke over en længere periode, så er der ikke nogen tvivl om, at dette er en god investering.




Hvilken størrelse skal strikkepinden være?

Når du skal afgøre hvilken størrelse strikkepind, du skal bruge, så afhænger det af det strikkeprojekt, du skal i gang med. Nedenfor vil jeg komme ind på de forskellige faktorer som har en betydning for, hvilken størrelse du skal have fat i.

  • Diameter: Den tykkelse som din strikkepind har, er med til at afgøre både størrelsen og udseendet på dit færdige resultat. Jo tykkere pinden er, jo større bliver sømmene og jo mere elastisk og løst bliver det endelige resultat. Hvis du derimod bruger lidt smallere strikkepinde, så bliver sømmene ligeledes smallere og dit resultat vil virke mere tæt og stramt.

  • Længde: Selvom sømmene kan blive mast sammen på de fleste størrelser af strikkepinde, så er det bestemt optimalt at finde den helt rette længde for lige præcis dit projekt. Et lidt større strikkeprojekt kræver som regel en lidt længere strikkepind eller snor. Hvorimod et lille, fladt projekt kan blive lavet på de fleste længder, men vær dog opmærksom på, at et lille rundt projekt enten kræver en lille cirkulær strikkepind, en strikkepind med to spidse ender eller en teknik der kan bruges til at omgå ekstra længder af snor på en lang rundpind. En anden faktor som også spiller ind, er det garn, du har valgt at arbejde med. Hvis du eksempelvis har valgt at arbejde med lidt tykkere garn, så er det klart, at der kan være færre søm på strikkepinden i forhold til, hvis du har valgt at arbejde med lidt tyndere garn.

Hvilket slags materiale skal din strikkepinde være i?

En strikkepind er ikke bare to pinde lavet af træ - nej, det er meget mere end det. Strikkepinde findes nemlig i mange forskellige slags materialer og det kan være svært at vide, hvad for et materiale man skal vælge og hvilket et der egner sig bedst til det projekt man skal i gang med.

De mest populære materialer er bambus, plastik eller aluminium. Men dit niveau inden for strikning samt hvilken type garn du bruger, har faktisk også betydning for, hvilket materiale der vil være det optimale for dig. Hvis du er begynder, så vil jeg anbefale dig at vælge et materiale som ikke er specielt glat, så maskerne ikke har så let ved at falde af. Hvis du derimod er lidt mere erfaren inden for strikning, så kan du med fordel vælge et glat materiale, hvor maskerne nemt kan bevæge sig.

  • Bambus: Bambus strikkepinde er et yderst stærkt materiale som faktisk er lettere end aluminium. Med en bambus strikkepind kan du være sikker på, at dine masker ikke vil falde af og det er derfor en rigtig god strikkepind for begyndere. Bambus materialet egner sig rigtig godt til de fleste typer garn, men især lette og luftige garntyper er essentielle til denne type strikkepind. Derudover er bambuspindene også mere fleksible end metal, men mindre fleksible end plastik.
  • Metal: Metalpindene er forholdsvis tunge, men er også de stærkeste og bøjer derfor ikke så nemt. De fleste erfarne strikkere foretrækker metal strikkepinde, da maskerne nemt kan glide på den glatte overflade. Derudover er denne type strikkepinde gode til alle slags garntyper, men især uld, uldblandinger og akryl er helt essentielle.
  • Plastik: Plastik strikkepindene har lidt den samme effekt, som metalpindene, da de ligeledes har en glat overflade, som gør det nemt for maskerne at bevæge sig på pinden. Denne type strikkepind egner sig godt til alle slags garn.
  • Træ: Træstrikkepinde har en glat overflade, men ikke på samme måde som metal eller plastik, da maskerne ikke lige så let kan glide af, hvilket også gør dem optimale at bruge for nybegyndere.

Få det rigtige mål

Det er utrolig vigtigt at måle det du strikker. Det er det fordi, hvis du eksempelvis skal strikke en bluse eller en nederdel, så er det enormt vigtigt at målene passer til lige netop dig eller den person du strikker til, så den ikke ender med at blive for stor eller lille. Hvis du derimod skal strikke et halstørklæde, et sjal eller et tæppe, så er det ikke lige så vigtigt med helt korrekte mål, da størrelsen som sådan ikke har den store betydning.

For at undgå fejl ift. strikkefasthed, er det altid en god ide at lave en strikkeprøve. Denne strikkeprøve kan du med fordel lave større end det mål som står i opskriften, da du på denne måde vil finde frem til hvor mange masker du strikker på et givent mål.

Jeg håber, at du blev klogere på hvilke strikkepinde, der er gode til lige præcis dit strikkeprojekt og at du er blevet inspireret til straks at gå i gang. Du kan faktisk finde mange forskellige strikkepindesæt fra Knitpro i vores webshop, som har noget for enhver smag.

Kærlig hilsen

Karoline, Hobbii 


Spar 21%

Basix Aluminium Rundpind - KnitPro

Fra 22 kr.  Fra 28 kr.