Om du hækler på ret- eller vrangsiden er ikke altid nemt at se - her taler jeg mildest talt af erfaring. Det er dog ikke sikkert, at det har betydning for dit projekt om du hækler på ret- eller vrangsiden, men mange gange kan udtrykket på dit hækleprojekt godt blive lidt mere loddent eller fluffy, hvis du hækler med vrangsiden udad.

Er det nødvendigt at kunne kende forskel på retside- og vrangside?

Som nævnt, er det altså ikke afgørende for dit projekt om du hækler på den ene eller den anden måde, men nogle opskrifter skelner faktisk mellem de to sider og derfor er det rigtig fint at kunne kende forskel.

Hvis du eksempelvis skal hækle enten i forreste eller bagerste maskeled eller en kombination af de to, så er det godt at kunne kende forskel på retside og vrangside. Også de usynlige indtagninger bliver mindre synlige, hvis du hækler på retsiden, hvilket i sidste ende kan føre til en pænere og mere jævn struktur på dit hækleprojekt.


Som du kan se her ovenfor, så er der en smule forskel på, hvordan det ser ud når du hækler på enten ret- eller vrangsiden. Her er der lavet en magisk ring, som er det man oftest starter med, når man skal hækle rundt. 

Lær tricket - sådan hækler du på retsiden

Jeg lærte det selv på den hårde måde, da jeg som noget af det første, skulle hækle en lille skildpadde. Måske også et lidt overambitiøst projekt, som helt ny - men så er man da i gang.

Når du hækler små dyr, hækler du rundt i omgange og her kan det godt være lidt tricky at kende forskel på ret- og vrangside, hvis man ikke har et trænet og rutineret hækleøje. Måden hvorpå jeg fandt ud af, at jeg hæklede på vrangsiden, var ved, at jeg simpelthen ikke kunne “komme til” til sidst i og med, at jeg stadig hæklede på indersiden og ikke havde fået vendt mit arbejde, så retsiden kom til at vende ud af. Dette resulterede i, at jeg simpelthen ikke kunne få nålen ind i maskerne fra indersiden, da der ikke var plads.

Egentlig havde jeg ikke gjort noget forkert, fordi når man for eksempel skal hækle et hovede til et lille dyr, så begynder man som regel indefra med en magisk ring. Man hækler derfor per automatik på retsiden, som er den side man stikker hæklenålen ind i maskerne fra. Da man jo hækler rundt i omgange, vil det efter lidt tid begynde at forme sig rundt, og derfor vil retsiden komme til at vende ind af og vrangsiden ud af. Og hvis man fortsætter i denne dur, vil man som mit eksempel ovenfor, komme til at “lukke sig selv inde”, da man jo altid stikker nålen ind i maskerne fra retsiden.

Hvis man vil undgå dette, så kan man med fordel vende sit arbejde inden man når helt til tops og lukker den. Efter mit lille uheld med min skildpadde, vender jeg altid mit arbejde lige så snart det begynder at få en rund form, så jeg er sikker på, at jeg får vendt den i tide og samtidig hækler med retsiden ud af. Alt i alt betyder det altså, at jeg efter at have vendt den, nu stikker nålen ind i maskerne ude fra og dermed får vendt retsiden udad.


Jeg håber, at du blev lidt klogere på, hvad der ret- og vrangside og ikke begår den samme fejl som mig.


Kh Karoline, Hobbii