Det finurlige og charmerende Pica Pau-univers er blevet udvidet med 5 nye, vinterlige amigurumier, og du kan downloade opskrifterne helt gratis. Vi har talt med designeren bag brandet, Yan Schenkel. Læs med og få hendes allerbedste tips til at hækle amigurumier med lidt ekstra sjæl.Hold godt fast i hæklenålen – det er tid til at møde en helt særlig designer!

Der er nemlig landet fem helt nye amigurumi-opskrifter, der giver os lyst til at smide alle de andre projekter, vi har gang i. 👀

De fem nye amigurumi består af frøen Oliver, hunden Madeleine, kakaduen Luna, katten Lenny og blæksprutten Anita. De er alle designet af argentinske Yan Schenkel, der står bag det legende og finurlige Pica Pau-univers. Alle dyrevennerne har deres egne skæve og søde karakterer og historier at fortælle – og så er de alle iklædt vinterlige gevandter drysset med lidt julemagi. ✨

Vi har fået os en lille sludder med Yan om alt fra hendes kærlighed til amigurumi til hendes juletraditioner i Argentina. Læs med – og få også et par tips undervejs!


1. Hvad er historien bag Pica Pau?

“Jeg begyndte at hækle, mens jeg pendlede til college, mellem timerne og mens jeg stod på fortovet og ventede på, at mit barn skulle komme ud af børnehaven. I 2009 begyndte jeg at kombinere mine tegninger med den tredimensionelle hækleteknik, og det var sådan Pica Pau kom til verden.

Jeg er født i Argentina, men min mor er fra Brasilien, så jeg valgte det portugisiske navn, Pica Pau, som betyder spætte. Sandheden er, at jeg ikke valgte det af noget særlig grund, jeg kunne bare godt lide lyden af ordet.

Til at starte med gav jeg alt det legetøj, jeg hæklede, til mine venner, men senere begyndte jeg også at sælge det i butikker. Derefter var jeg så heldig at deltage i flere projekter med kunstnere på museer og vise mit arbejde frem i flere publikationer.

I 2015 udkom min første bog på spansk, og i 2017 udkom min første bog på engelsk. Den hedder 'Pica Pau og dyrevennerne'. Og så var jeg endnu mere heldig at få udgivet mine bøger på hele 10 sprog (også dansk!) – og i begyndelsen af dette år udkom den tredje bog.”
2. Hvorfor er du vil med amigurumi?

“Siden jeg var barn, har jeg holdt af dyre-, fantasy- og sci-fi-figurer i tegnefilm, børnebøger, tegneserier og film, inklusive al den merchandise, der var omkring dem, særligt dukker, bamser og legetøj. Og jeg holdt aldrig op med at elske det, jeg har stadig næsten alt mit legetøj fra barndommen, haha!

Så da jeg opdagede, at jeg kunne lave mit eget legetøj og bringe mine egne figurer til live med blot en hæklenål og noget garn, var det nærmest livsændrende ... Faktisk blev det mit fuldtidsjob. Og selvom hæklingen har været mit fuldtidsjob i mange år (Pica Pau fylder 15 år til marts næste år!), og der har været op- og nedture, kan den stadig blive ved med at forbløffe mig med alle dens muligheder.”


3. Hvad kendetegner Pica Pau-universet?

“Dyr og en masse striber! Og derudover stræber jeg altid efter at skabe et meget enkelt design, men med særpræg. Jeg sigter efter enkle linjer, opsøger de små ting, der er essentielle for netop den figur (dyr eller væsen), og at den kan være sig selv uden alt for meget tilbehør og pynt. Jeg mener; jeg elsker at lave tilbehør (hvem elsker ikke at lave tøj, der er lillebitte!), men jeg vil gerne have, at dyrenes essens ikke afhænger af det. De skal stadig være genkendelige, selvom du har mulighed for at ændre deres farver og nogle detaljer.

Jeg tænker også på dem som en del af det samme univers, og derfor kan jeg godt lide at finde på historier om dem, som om de alle var en del af den samme verden og var venner med hinanden.”
4. Hvilke teknikker vil du anbefale til en, der er ny til amigurumi?

“Brug den X-formede fastmaske, især hvis du hækler farveændringer eller Jacquard. Start fra hovedet ned til benene for at undgå at sy, og  – selvom jeg ved, at de fleste hæklere ikke kan lide det (og netop derfor!) – lær at montere delene korrekt.”


5. Hvad er dine 3 bedste tips til andre, der elsker amigurumi?

“1 – Bliv ved med at øve dig og lære nye teknikker.

2 – Brug ikke for meget energi på at lave indhold til sociale medier.

3 – Lad være med at kopiere dine amigurumi-kollegers håndværk.”


6. Hvad har givet dig inspirationen til de fem nye opskrifter?

“Jeg lod mig inspirere af vintage jule-illustrationer og dekorationer, æstetikken fra midten af århundredet, alt sammen blandet med 'Søren Bruns Jul' ('A Charlie Brown Christmas') og mit personlige præg med striber.”
7. Kan du fortælle os lidt mere om de 5 amigurumier?

“Som alle mine figurer er de designet som en familie, en gruppe af venner, og de følger samme designstil som mine andre amigurumi. Udover det åbenlyse julepræg kan de alle stå op takket være deres støvler – eller julekransen, i kakaduens tilfælde.

Jeg synes, der er lidt for enhver smag. Nogle projekter er meget enkle at lave, andre er knap så simple. Der er lidt Jacquard, masser af striber og et strejf af guld.”


8. Hvilket garn har du brugt?

“Jeg hæklede med Friends Cotton 8/6. Jeg er vant til at arbejde med et tykkere garn, men sandheden er, at jeg virkelig godt kunne lide at arbejde med denne tykkelse, og jeg var i stand til at tilpasse den til min yndlingshæklenål uden problemer! Garnet er super blødt, men det holder formen på amigurumien rigtig godt.

Friends Cotton findes i en meget bred farvepalet med både stærke og pastelfarver, og jeg er især vild med den uigennemsigtige finish. Så det var en sand fornøjelse!”


9. Hvad er dine yndlingsværktøjer til amigurumi?

“Jeg er helt vild med min 2,75 mm hæklenål i rustfrit stål! Den er super billig, og jeg elsker den så meget, at jeg har over 20 af dem liggende som reserver, for jeg er altid bange for, at de holder op med at lave dem.

Jeg bruger også hårnåle som maskemarkører! Og en saks, men jeg elsker bare sakse generelt.”
10. Hvordan fejrer du jul?

“Jeg er ikke en super julet person, men jeg nyder at sætte julelys op rundt om i huset, og min yngste datter elsker at hænge hjemmelavet pynt på træet. Vi har noget pynt, som jeg hæklede for et par år siden, og mine døtre tilføjer altid noget, de har lavet i deres skole.

Eftersom vi bor i Argentina på den sydlige halvkugle, fejrer vi jul om sommeren. Vi holder den vigtigste fest juleaften. Familier samles normalt for at spise middag sammen, med masser af mad (ikke altid noget, der passer til sommeren, haha), og vi bliver oppe til langt ud på natten. Så jeg tror, at en af mine yndlingstraditioner er at lave en masse friske salater (fik jeg nævnt, at det er virkelig varmt her?) og spise middag udendørs med min familie – åh, og at spise en masse is med frugtsalat før midnat, når vi åbner gaverne.”


Klar til at gå i gang med de 5 søde opskrifter?

Er du klar til at begynde dit næste amigurumi-projekt drysset med fortællinger, søde figurer og lidt juleglæde? Download de fem Pica Pau amigurumi-opskrifter gratis: