Har du også set de mange restesweatre på Facebook og Instagram og tænkt, at det kunne være fedt at strikke en selv? Så er dette blogindlæg lige noget for dig! Jeg vil nemlig guide dig godt igennem, hvordan du kommer i gang og så vil jeg give nogle forslag til andre sjove reste-projekter, der kan være med til at rydde godt ud i garnlageret.

Kom godt i gang med din helt egen restesweater

Det kan være en god idé at beslutte sig for, hvilken en model man gerne vil strikke, inden man går i gang med at lave sine garnnøgler, så man kan forholde sig lidt til, hvilken pindestørrelse man kommer til at arbejde med. Man kan sagtens bruge forskellige tykkelser garn, men hvis man har valgt en opskrift, der kræver f.eks. en pind 6, så kan man med fordel lægge det tynde garn dobbelt, når man binder garnet sammen.

Jeg har valgt at lave min restesweater efter et enkelt design, så farveskiftene rigtig kan få lov til at komme til deres ret. I kan tro, at det er en fryd at se, hvordan farverne arter sig og man har virkelig svært ved at lægge projektet fra sig, fordi man lige skal se, hvordan den næste farve ser ud.

Lav dit eget garn af rester

Når du ved, hvilken opskrift du vil følge, skal du til at lave dit garn. 

Det fede ved at lave sådan en restesweater er, at man helt selv kan bestemme, i hvilken rækkefølge farverne skal komme, men du kan også lade skæbnen bestemme ved bare at stikke hånden ned i bunken og fiske en tilfældig farve op. Jeg har gjort det, at jeg har været lidt bevidst om, hvilke farver der kom efter hinanden på en måde, så det gav mening for mig.

En anden ting, man skal tage stilling til, er, om man bare vil binde resterne sammen, eller om man vil have en gennemgående farve ind imellem resterne. Jeg har selv valgt løsning nr 2 og valgt hvid som en gennemgående farve, da jeg havde lidt forskellige enlige hvide nøgler til overs fra tidligere projekter. Derudover har jeg valgt at bruge hvid Diablo som følgetråd, som er med til at skjule samlinger og ujævnheder.

Nu skal du til at binde resterne sammen, og det er meget sjovere, end man tror. Jeg fik nemt et par aftener til at gå med det, helt uden at kede mig. 

Jeg valgte at bruge den knude, jeg har beskrevet i et tidligere blogindlæg, der hedder Magic - No Ends - Knot. Den er effektiv og den holder i stort set alt garn. Dog har jeg erfaret, at den er allerbedst i akryl og uld, der ikke er alt for glat. Du kan finde guiden til knuden her.


Er der nogle kvaliteter, man ikke kan bruge?

Det, vil jeg sige, er helt op til dig. Jeg har brugt alt muligt forskelligt, som jeg lige havde - eller havde fået af mine strikkeveninder - dog har jeg valgt ikke at bruge pelsgarn og bomuld. Mine bomuldsrester har jeg nemlig brugt til et andet projekt, jeg nok skal vise jer senere i indlægget ;)

Synes man, det er lidt uoverskueligt at vente på, at man har rester nok, så kan man sagtens bruge de enlige nøgler, man eventuelt måtte have til overs fra andre projekter. Man kan bare klippe dem op i de længder, man ønsker, og binde dem sammen, som man har lyst. Der er fri leg og det er kun dig, der sætter grænsen.

Så skal der strikkes

Så er du klar til at strikke derud af. Og det gode ved, at du selv har lavet garnet, er, at du helt selv kan bestemme, om det skal laves om på vejen. For eksempel, fandt jeg ud af, at det ikke rigtig fungerede for mig at bruge pelsgarn, så jeg klippede det bare ud og bandt enderne sammen igen eller indsatte en ny farve, hvis det var det, jeg havde lyst til. Det samme kan du gøre, hvis der er en farve, der ikke virker eller du synes, der kommer for mange farveskift lige efter hinanden.

Kan man gøre det samme med sine bomuldsrester?

Man kan sagtens bruge samme princip til bomuldsgarn - her brugte jeg dog den almindelige magiske knude, som også er beskrevet i blogindlægget, jeg nævner lidt længere oppe. Her valgte jeg bare at binde mine rester sammen, som de opstod.

Jeg har set flere lave fede klude og køkkenhåndklæder ud af deres rester, men jeg stod lige og manglede et nyt etui til mine hæklenåle, så jeg gik i gang med at lede i vores store opskriftskartotek for at se, om der ikke var en opskrift, der egnede sig til formålet. Jeg endte med at tage udgangspunkt i opskriften til Hæklet Kosmetikpung, som havde den helt rigtige størrelse, jeg skulle bruge. Jeg valgte at hækle mit restenøgle sammen med en tråd hvid Rainbow 8/4, så det passede til opskriften, hvilket giver en super fed effekt, synes jeg. Jeg fandt dog hurtigt ud af, at teknikken med de dybe fastmasker ikke rigtig egner sig til de vilde farveskift, men det gjorde ikke noget. Jeg valgte bare at lave den i fastmasker i stedet og det har jeg ikke fortrudt. Farveskiftene får virkelig lov til at komme til deres ret på den måde.

Brug dine rester til den lækre detalje

En klog kvinde har engang sagt: Køber du enkelt nøgler, så køber du restegarn, og det er jo egentlig så sandt. Men selvom du ikke kan lave mange projekter med bare et nøgle, så kan man til gengæld bruge det til den lækre detalje, der fuldender arbejdet og gør det helt unikt. Brug det til en fed i-cordkant på sit sjal, ram din sweater ind med sorte eller hvide ribkanter eller hvad med en fed kontraststribe på bærestykket eller nederst på ærmet? Mulighederne er mange og det er kun fantasien, der sætter grænsen.

Mangler du en smart detalje på din kurv eller sofapude, så er pomponer og rester perfekte til lige netop dette. Selv elsker jeg at lave pomponer, især efter jeg opdagede Pompon Makers. Mine yndlings er fra Clover og kommer i både små og store.


Jeg håber, dette blogindlæg har givet dig lidt inspiration til, hvad du kan bruge dine rester til, og måske endda givet dig blod på tanden til at lave din egen restesweater. Det er bare om at kaste sig ud i det - og husk! Det er dig, der laver reglerne ;)

Kærlig hilsen

Eva fra Hobbii

Diablo Glitter - Hobbii

37% Polyakryl, 31% Polyamid, 28% Mohair, 4% Polyester

46 kr.