Glatstrik er en basal og særdeles udbredt strikketeknik, som skaber en jævn tekstur. Lær hvordan du strikker glatstrik med denne korte guide. Det er super nemt!Du kan genkende glatstrik (forkortet gl) ved den glatte og jævne struktur. Teknikken består af en række retmasker efterfulgt af en række vrangmasker.

Note: Hvis du strikker glatstrik rundt på en rundpind, skal du udelukkende strikke retmasker. Super nemt, ik’?

Det gentagne mønster ved glatstrik giver dit arbejde en flad og ensartet tekstur, som er helt perfekt til sweatre, huer, tørklæder og andre beklædningsdele.

Så snart du har styr på at strikke retmasker og vrangmasker, bliver glatstrik en leg for dig! Bare repetér for dig selv: En række med retmasker, en række med vrangmasker.

Er du klar til at strikke glatstrik? Her får du en trin for trin-guide:


Glatstrik: Sådan gør du

  1. Slå masker op: Slå det ønskede antal masker op. Hvis du blot vil prøve eller øve glatstrik, kan du slå 20 masker op til formålet.
  2. Række 1 (retside): Strik alle maskerne ret. Nemlig, hver og én!
  3. Række 2 (vrangside): Strik alle maskerne vrang.
  4. Gentag: Fortsæt med disse to rækker, hvor du skifter mellem retmasker og vrangmasker.
  5. Luk af: Bryd garnet, når du har nået den ønskede længde. Hæft enderne.


Pro Tip: Glatstrik kan have en drilsk tendens til at krølle i kanterne. For at undgå dette kan du tilføje en kant til dit projekt.

Sådan! Du har nu strikket en lap med glatstrik! Så er det tid til at bruge teknikken til at lave flotte projekter. Hvad skal det første mon være? En sweater? Eller måske et tørklæde?

God fornøjelse!


Retmasker: Sådan gør du


Videotip! Klik på “Indstillinger” (det lille tandhjul under videoen ⚙) for at skifte sprog på underteksterne. Du kan også justere på hastigheden, hvis du har brug for at se teknikken i et langsommere tempo.


Vrangmasker: Sådan gør du