Den sjoveste del af et projekt er at få lov til at svinge strikkepinde og hæklenål. Og når først man har nørklet færdigt, får man hurtigt lyst til at gå i gang med et nyt projekt. Men blokking kan altså gøre meget for dine projekter.

 

Når man hækler eller strikker, er der mange elementer i spil, som kan give dit projekt en anden form end den du havde planlagt 💔

Hækle- og strikkefasthed er som regel en af de største grunde. Har du fx en ujævn fasthed kan dit projekt blive lidt skævt. Det kan også være at din fasthed er jævn men er blevet for stram, så ærmet ikke passer til ærmehullet. 

Efter mange timer på et varmt skød kan projektet blive krøllet, så det ikke falder rigtigt.

Og så kan det også ske, at du har nørklet dig frem til et perfekt projekt, som krymper en smule eller forvrænger sig i vask 🧺

Ja, der kan være mange grunde til, at dine mange timers hårdt slid ikke bliver til det snorlige resultat, du havde forestillet dig. Det er lige netop her blokking kan redde dagen 🦸‍♀️

At blokke er en måde at få strukket fibrene ud på, så de får den ønskede form. Helt generelt blokker man ved at gøre projektet vådt og tørre det i den form, man ønsker det skal have. 

Der er dog forskelle i hvordan du blokker, afhængig af projektets form og garnets fibre. 

Trin 1: Find udstyret frem

Når du skal blokke, kan redskaberne gøre den helt store forskel. Du kan, med lidt kreativitet, slippe afsted med at bruge en plan overflade som fx en seng, sofa eller yogamåtte. Du skal dog bruge nåle, som skal bruges til at holde projektet på plads mod overfladen mens det tørrer - og det kan give huller over tid.

Derfor vil jeg altid anbefale udstyr, som kan tåle at blive brugt til blokking.

På vores hjemmeside kan du finde blokke-måtter. Disse smarte måtter kan sættes sammen afhængigt af projektets størrelse og form. Når du er færdig kan det hele skilles ad, så du ikke står tilbage med en kæmpe måtte, der er svær at gemme væk. 


Måtterne er lette men faste i strukturen, så de holder godt på nålene, du sætter i 💪

Du kan ligeledes købe t-nåle eller knappenåle på vores hjemmeside. Jeg er selv glad for t-nåle, da hovedets form gør dem nemme at holde fast i, når du skal trykke dem ned i måtten og hive dem ud igen. 

Når du skal blokke tæpper, sjaler og andre firkantede projekter

Projekter med lige sider kan især finde på at røbe enhver lille ujævnhed i fastheden. For at undgå at skulle sætte massive mængder nåle i, kan du bruge en wire i stedet. Når du er klar til at fæstne projektet skal du blot “tråde” wirene gennem alle maskerne på de 4 (eller flere) sider. 


Vil du se hvordan de smarte wires bruges, kan du tjekke denne video ud.


Når wirene er trådet, skal du bruge nålene til at fæstne wirene til overfladen. Du slipper ikke helt for at bruge nåle, men kan måske nøjes med 20 stykker i stedet for 200. 


Når du skal blokke mandalaer og andre runde projekter

Her kan du også slippe for at bruge mange hundrede nåle ved i stedet at bruge en fleksibel wire. Wirens fleksibilitet gør, at du kan tråde dem i maskerne hele vejen rundt om projektet. Herefter kan du fæstne wiren til overfladen med nålene. 

Når du skal blokke trøjer, cardigans og andet tøj

Projekter uden de store geometriske faconer kan som regel blokkes med blot måtter og nåle. 

Består dit projekt af flere forskellige dele, der skal samles, kan du prøve at blokke de forskellige dele inden du sætter dem sammen. På den måde får du pæne, lige åbninger og ender, som er nemmere at hæfte sammen. 


TIP: Skal tøjet eller dele af tøjet have en bestemt størrelse kan du bruge et målebånd til at sikre at du strækker det langt nok ud 📏



Når du skal blokke sokker

Sokker kan du også blokke med en måtte og nåle. Men er du den helt store sokke-entusiast kan du tage oplevelsen et skridt længere og købe dig et par smarte sokke-blokkere 🧦

Når sokkerne er klar til at blive fæstnet, skal du blot trække dem over sokker-blokkerne og hænge dem til tørre. 

Trin 2: Beslut dig for hvordan projektet skal vædes

Garnets fibre dikterer som regel, hvordan du skal væde projektet 💦 Inden du kaster dig ud i blokking, skal du derfor kigge på garnets banderole og finde ud af hvad det er lavet af. 

Hvis garnet består af uld…


… kan du bruge den klassiske metode hvor projektet lægges i blød i lunkent vand. Iblødlægningen sikrer, at vandet kan trænge igennem garnet og giver et effektivt resultat.

Når projektet har været i blød i cirka 10-20 min., tager du det ud af vandet, lægger det i et håndklæde og klemmer nænsomt, så projektet er vådt men drypfrit. Det er vigtigt, at du ikke vrider eller hiver i projektet, da det kan forvrænge fibrene. Herefter er projektet klar til at blive fæstnet til overfladen. 

Vær opmærksom på at uld kan filtre under bevægelse. Sørg derfor for at være nænsom når du sætter projektet i blød og undgå at ruske i det. 

Har garnet en særlig lyst til at filtre, kan du i stedet bruge spraymetoden. Her skal du fæstne projektet i tør tilstand og derefter give det en omgang med forstøveren. Når tøjet er blevet fugtigt, skal det bare have lov at tørre. 

Hvis garnet er består af bomuld…


… kan du også bruge den klassiske metode. Men bomuld kan finde på at strække sig en del, når det bliver helt vådt. Står du med et stort projekt, fx en trøje eller et tæppe, kan du ende med, at det får strukket sig for meget, når du tager det op af vandet. 

Her kan du bruge dampmetoden i stedet. Rent bomuld har det nemlig fint med høj varme. Du starter processen ved at fæstne projektet til måtterne. Herefter damper du projektet med et strygejern sat på dampfunktion. Hold strygejernet med 1-3 centimeters afstand fra projektet, så dampen kan få lov at arbejde.


OBS: Lad være med at presse strygejernet ned på på projektet. Presser du, kan du risikere at maskerne bliver helt flade, så de mister tekstur. Hold derfor afstanden! Synes du ikke dit strygejern damper nok, kan du fugte tøjet undervejs med en forstøver.


Hvis garnet består af akryl, polyester og andre syntetiske fibre…


… skal du være forsigtig med varme. Syntetiske fibre er meget varmefølsomme og kan smelte hvis man ikke er forsigtig. Jeg vil derfor anbefale at du undgår dampmetoden her. 

Du kan i stedet forsøge dig med den klassiske metode, så længe du sørger for at vandet kun er lunkent, typisk ikke varmere end 40 grader celsius. Alternativt kan du bruge spraymetoden. 

Står du med et blandingsgarn i hænderne?


Ja, så er det om at prøve sige frem. Der er ikke én rigtig måde at gøre det på, da det afhænger af hvilke materialer garnblandingen består af og hvor meget der er af hvert materiale i garnet. 

Her kan du med fordel bruge din strikke- eller hækleprøve som forsøgskanin. 

Når jeg selv skal blokke et blandingsgarn, starter jeg som regel med spraymetoden, da den er ret sikker at bruge på alle typer garner. Giver det ikke resultater, går jeg videre til den klassiske metode. 

Trin 3: Nyd projektet!

Ja, der skal egentlig kun to trin til for at få det smukkeste resultat. Så nu er det bare om at få nydt dit arbejde. Husk at trøjer og andre projekter sagtens kan blokkes igen og igen, hvis de mister deres form. 


Har du spørgsål til blokking? Spørg løs i kommentarfeltet herunder 👇


Fluffy Day - Hobbii

100% Premium Polyakryl

53 kr.
Spar 30%

Winter Glow - Hobbii

51% Ny Uld, 49% Polyakryl

139 kr.  199 kr.

Snowstorm - Hobbii

100% Uld

33 kr.