Når du arbejder på et projekt med et detaljeret motiv, kan det give rigtig god mening at skabe detaljerne ved at brodere maskesting ovenpå dit strik. Her guider jeg dig til at komme i gang med maskesting.


Maskesting er en teknik, hvor du syr eller broderer nye masker ovenpå eksisterende masker for at skabe motiver i glatstrik. Teknikken får det til at ligne, at maskestingene er en del af strikkearbejdet.

Stingene broderes på dit færdige strikketøj, og teknikken kan bruges til at tilføje fine detaljer. Super smart hvis dit projekt liiiige mangler det sidste touch!

Maskesting er altså en super simpel og brugbar teknik. Lad os se på, hvordan man gør!

Det skal du bruge

  • En uldnål eller stoppenål.
  • Garn. Du får det pæneste resultat, hvis du laver dine maskesting med det samme garn, som dit projekt er strikket i.

Videoguide: Sådan broderer du maskesting

Start med at klippe et stykke garn af og sæt det på din nål. Find derefter området på dit glatstrik, hvor du vil brodere det første maskesting. Måske følger du en opskrift, som har et diagram, du kan følge?

Nu er du klar til at gå i gang!

Trin for trin: Maskesting

  1. Stik nålen fra vrangsiden ind i bunden af maskens ‘V’.
  2. Hop derefter op over masken, og stik nålen ind igennem ‘benene’ på masken ovenover. Træk garnet igennem.
  3. Stik igen nål og garn igennem bunden af maskens V, så du ender på vrangsiden af arbejdet.
  4. Fortsæt med samme teknik, indtil du har færdiggjort dit motiv.

Tip: Gå direkte til startpunktet i den næste maske

Hvis du vil undgå at hive garnet unødigt mange gange igennem arbejdet, kan du stikke nålen igennem det venstre ben på den maske, du arbejder på, og det højre ben på den næste maske. På den måde kommer du direkte til startpunktet i den næste maske 😉


👆 Arbejdet med maskesting går lidt hurtigere, hvis du går direkte til den næste maskes startpunkt, som vist ovenfor.

Maskesting i A- eller V-masker

Du kan lave maskesting på to måder: Ovenpå ‘A’-masker eller ‘V’-masker (altså uanset om arbejdet er strikket ovenfra og ned eller nedenfra og op). I guiden ovenfor har jeg taget udgangspunkt i V-maskerne i en strikkeprøve.

Uanset om du broderer i A- eller V-masker, er din fremgangsmåde den helt samme: Du starter i spidsen af din maske og broderer en maske ovenpå ved at trække garnet igennem ‘benene’ på masken ovenover (ved V-masker) eller nedenunder (ved A-masker).

Gode råd til maskesting

1. Supplér med andre teknikker, hvis motivet er stort

Husk på at dit strikketøj bliver tykkere og mere stift, når du tilføjer maskesting ovenpå. Det kan være værd at huske på, før du planlægger og designer de helt store motiver.

Hvis du ønsker at kaste dig ud i et stort og detaljeret motiv, kan du i planlægningsfasen overveje, om du skal lave dele af motivet med flerfarvestrik eller intarsia og derefter supplere med maskesting. Du kan særligt få et rigtig flot resultat med intarsiateknikken, hvis du planlægger at arbejde med to eller flere farver på skift i et stort motiv.

Kender du ikke intarsia? Lær at strikke gobelinstrik (intarsia) her >>

2. Følg et diagram 

Det kan være en rigtig god idé at følge et diagram, når du broderer maskesting ovenpå dit strik. Så kan du nemlig være helt sikker på, hvordan dit motiv kommer til at se ud

Du kan også selv tegne et motiv på et ternet papir eller i et softwareprogram på computeren.

Har du et godt tip til andre, der skal brodere maskesting på strik? Så smid en kommentar i boksen nedenfor og spred god krea-karma 👇

Glade garnhilsner herfra 💜