Vær klar til at blive blæst bagover af JoJo Knitwear. Ane Kofod, der står bag brandet, er nemlig ikke bare en dygtig strikdesigner, hun har også en helt unik evne til at fange essensen af naturens skønhed og overføre den til elegante og iøjnefaldende designs. Mød hende her!



Er du til nordisk stil og smukke designs, der både er rige på detaljer, men også simple og elegante? Så tør vi godt love, at du vil elske JoJo Knitwear!

I dette interview kan du møde Ane Kofod, der er den kreative hjerne bag JoJo Knitwear. Hun er opvokset tæt ved det brusende Vesterhav, og det er ingen hemmelighed, at det er netop her, hun finder sin inspiration og helt særlige dna. 🌊🌾🐚 Og så har hun i 10 år tegnet og syet kjoler til værtinderne i ‘Vild med dans’ og været med på teater- og filmproduktioner i USA! 👏💃🎬 

I samarbejde med Hobbii har Ane netop udgivet kollektionen Natural Beauty, der er en samling af seks helt vildt smukke strikkeopskrifter. 😍 Det er svært ikke at lade sig inspirere af Anes kreative sind og kærlighed til strikkekunsten!

Her kan du lære meget mere om hende – lige fra hendes yndlingssteder at strikke til hvordan hun finder inspiration og bringer sine idéer til live.


1. Hvad er dit yndlingssted at strikke?

“Jeg elsker at strikke absolut alle steder på et hvilket som helst tidspunkt. Efter min mening bliver de fleste situationer kun bedre af at have strikketøjet med. Det giver mig øjeblikkeligt en fornemmelse af ro og velvære, selv når der er uro omkring mig.

I min stue har jeg et strikkehjørne med den perfekte stol, kurve med garn på gulvet og en god lampe. Der sidder jeg nærmest hver aften og strikker. Om sommeren elsker jeg at sidde på min terrasse i skyggen af mit figentræ og strikke med fuglesang fra oven og min kat, som ligger og sover ved siden af mig.”


2. Hvor finder du inspiration til nye strikkeopskrifter?

“At finde inspiration til nye designs er for mig en proces, der involverer både struktur og spontanitet. Jeg er ofte i en form for kreativ proces i mit hoved, der altid kredser omkring nye strikkeideer, strukturer og silhuetter, jeg har lyst til at udforske. Så jeg observerer altid verdenen omkring mig gennem "strikkeøjne”. Jeg kigger på og undersøger alt strik og teknikker, jeg støder på omkring mig. Jeg tager konstant billeder på min vej og laver noter i min telefon, så jeg kan huske mine tanker.

Jeg elsker også at udforske gamle teknikker og strukturer og så sætte dem ind i en ny sammenhæng. Det kunne være strukturstrik fra 50’erne, at kigge i gamle strikkebøger eller studere norske mønstre, som jeg omsætter til noget andet og putter ind i en ny kontekst.”




3. Hvordan ser din designproces ud fra idé til færdigt design?

“Mit hoved fyldes med ideer, og så går jeg gerne i gang med at lave strikkeprøver med alverdens garner for at se, om den idé, jeg forestiller mig, også fungerer i virkeligheden. Jeg plukker i detaljer, teknikker og garnvalg – og sammensætter dem på en måde, der inspirerer mig.

Den ene strikkeprøve tager den anden med sig, og pludselig har ideen udviklet sig et helt nyt sted hen. Og nogle gange opstår der pludselig i processen en fuldstændig ny idé, jeg aldrig har tænkt på før. Det er en fantastisk følelse, når det kommer ud af den blå luft og opstår mellem hænderne på én. Så nogle gange kan dét at eksperimentere uden for mange faste planer føre til overraskelser og nye designs.

Når jeg har et mønster eller struktur på plads, udtænker jeg en pasform til modellen. Derefter går udregningen af de forskellige størrelser i gang. Jeg går i gang med at strikke den første model og prøver løbende modellen på for at korrigere, hvis det ikke udvikler sig tilfredsstillende.

Når jeg har strikket den første model, er det test-strikkerens tur. Alle størrelser bliver testet. På denne måde finder jeg ud af, om min opskrift er tydelig og nem at forstå. Og samtidig giver teststrikkeren feedback på pasformen. Jeg tager meget gerne imod råd og ideer fra mine testere, da målet for mig er at få glade strikkere, der kommer til at elske deres færdige produkt.”


4. Hvad er det, der gør et design unikt?

“Et godt design skal opfylde sit formål og dække de behov brugeren har, samtidig med at det er harmonisk og æstetisk tiltalende. Gode designs er innovative og skiller sig ud fra mængden med sit eget dna. Det bringer noget nyt eller unikt til bordet, enten gennem sin form, funktion eller materiale. Designet skal virke intuitivt og være visuelt tiltalende.

Jeg overvejer altid balancen i mængden af detaljer, fordi jeg ofte lader mig begejstre. Med det i baghovedet skal jeg nogle gange tøjle min detaljerigdom på sweatrene. Samtidig må designet meget gerne skille sig ud fra mængden og have en wow-faktor og noget originalt.

Nu hvor jeg er uddannet skrædder, går jeg også op i en god pasform og med mit kendskab til mønsterkonstruktion forsøger jeg at inkludere den gode pasform i mine strikkeopskrifter.

Der er helt klart også en værdi i den emotionelle del. Et godt design kan have evnen til at skabe en følelsesmæssig forbindelse med brugeren. Jeg har selv prøvet, at et design – egentlig indenfor alle brancher, både interiør, beklædning, kunst og arkitektur – nærmest kommunikerer eller symboliserer noget, som man værdsætter. Det kan vække en følelse eller et minde inde i en og give begejstring og glæde. Og derfor føler man sig draget og den pågældende ting giver en dybere værdi. Det ville for mig være fantastisk, hvis jeg kunne give den følelse videre til andre gennem mine designs. I bund og grund handler det jo om at sprede glæde.”




5. Hvordan arbejder du med materialer og farver?

“Først og fremmest er det vigtigt, at produktet, jeg prøver at skabe, taler sammen med materiale- og farvevalg. Med det mener jeg, at det for eksempel er vigtigt at finde det rigtige garn til den valgte teknik. Teknikken skal fremhæves på den rigtige måde. Nogle garner ”spiser” detaljen og derfor udvandes den og forsvinder. Så for mig er det at strikke prøver meget vigtigt for at teste og forfine materialevalget. Jeg bruger ofte en følgetråd for at skabe forskellige teksturer. Jeg har personligt en forkærlighed for uld – alle mulige typer og varianter.

Når det handler om farver, er det selvfølgelig vigtigt at forstå en smule farveteori og farvepsykologi for at opnå balance og kontrast på en spændende måde. Igen er det sådan, at man kan se mere detaljerigdom i lyse farver, og detaljer kan forsvinde i mørke farver. Så ofte vælger jeg lysere farver, for at strikkeren på den måde kan se designet mere tydeligt. Men jeg elsker at bruge farver. Så jeg nyder at se på Instagram, når folk poster deres eget farvevalg, og det er utroligt inspirerende, når folk på den måde personliggør designet og gør det til deres eget.

Med en god farveforståelse og en kreativ tilgang til materialer kan man skabe designs, der er både smukke, funktionelle og personlige.”

 

6. Hvad var dine tanker bag ‘Natural Beauty’-kollektionen?

“Først lavede jeg et moodboard, der opsummerede hvad ‘Natural Beauty’ er for mig. Jeg er opvokset i Nordjylland tæt ved Vesterhavet og tænkte på den natur, jeg er opvokset i – kornmarker, havet og blæsten. Og jeg synes samtidig mit moodboard skabte en smuk farvepalet, jeg kunne gøre brug af. Da jeg efterfølgende kiggede på billederne, blev jeg inspireret af den struktur, kornmarken har, og den måde, stråene blæser ved stranden. Det blev inspirationen til de strukturer, jeg har lavet på Barley Field- og Meadow Sunset-serierne.

Barley Field-serien har et strukturmønster på forsiden, som refererer til en mark, hvor kornet bevæger sig i bølgende bevægelser i vinden. Det kan nærmest skabe en visuel effekt, hvor det ser ud som om, marken bølger som havet. Dette er ikke blot et smukt syn, men også en stærk naturmetafor, der symboliserer overflod og frugtbarhed. Jeg forelskede mig i kombinationen af Divina og Soft Alpaca Lace. Det er den blødeste kombination af garn. Og garnet fremhæver hulmønstret tydeligt og fint. Jeg stræber altid efter, at det må blive en trøje, man både nyder at strikke og elsker at bruge igen og igen. Og det synes jeg, denne garnkombination lægger op til.”



Find Barley Field-serien her: 1) Barley Field – Cardigan 2) Barley Field – Sweater 3) Barley Field – Slipover.


“Meadow Sunset-serien har en farvet stribe horisontalt på trøjen, som refererer til en solnedgang i horisonten. Strukturen i den farvede stribe symboliserer strå, der står på stranden. Selv om de er fine og delikate, har de deres rødder solidt plantet i grunden og står uberørt på trods af vind og vejr. Lidt ligesom os mennesker, der hver især må gennemgå udfordringer. Selvom solnedgangen markerer en afslutning, varsler den også om en ny begyndelse, når solen står op igen næste morgen. Valget af to tråde Soft Alpaca var igen ønsket om at skabe en sweater, som er blød og skøn at have på. Garnet laver et lækkert maskebillede og farvepaletten er meget inspirerende.”



Find Meadow Sunset-serien her: 1) Meadow Sunset – Cardigan 2) Meadow Sunset – Sweater 3) Meadow Sunset – Wrap.


“Jeg tror, min personlige favorit er Barley Field-kollektionen. Jeg elsker et strikketøj med detaljer, det gør det interessant at strikke. Dette design har virkelig mit dna som designer. Dét vil man kunne se, hvis man kigger på mine designs gennem tiden. Og så er Divina og Soft Alpaca Lace så lækkert både at strikke i og have på. Cardiganen er allerede en yndling i min garderobe.”


7. Hvad er dine 3 bedste råd til nye strikkere?

1 – Vælg et projekt du har tiltro til, at du kan komme i hus med, og som du har lyst til at gå i gang med. Personligt synes jeg ikke, man skal starte med en karklud, hvis man synes det lyder kedeligt. Man skal først og fremmest lave noget, man har lyst til og brænder for.

2 – Vælg et projekt på pind 5 – eller endda tykkere pinde. Små pinde er sværere og det tager lang tid. Jeg synes personligt, det er fantastisk, at man kan se strikketøjet vokse, og at der sker noget.

3 – Alliér dig med en god strikkeven. En, der kan hjælpe dig, når du har brug for hjælp. De fleste strikkere elsker at hjælpe.

To små sjove ting, jeg også plejer at sige: For det første, at strikning handler om processen og ikke det færdige resultat. Og for det andet, at en rigtig strikker piller op hver dag.”


Få opskrifterne her

Er du også faldet pladask for Anes smukke opskrifter? Så er det bare at vælge din favorit og gå i gang! Er dumest til Barley Field-serien eller Meadow Sunset-opskrifterne?


Download Barley Field-opskrifterne gratis her

Download Meadow Sunset-opskrifterne gratis her