Kender I det?
Man har fundet en super fin opskrift, man gerne vil lave, men opskriften er på engelsk og det garn, man skal bruge, føres ikke i Danmark?
Eller måske er det en opskrift, du har fundet i din mormors gemmer og garnet, der skal bruges, er forlængst gået ud af produktion?
Måske er du bare lidt eventyrlysten og vil lave en opskrift i noget andet garn end det, der bliver foreslået fra designerens side.
Alle disse situationer har det tilfælles, at man så skal finde et alternativ til det garn, der står i opskriften og det er ikke altid lige let - men frygt ej! Jeg vil i dette og en række kommende blogindlæg indvie jer i den store forunderlige verden af garntyper og komme rundt om deres fordele og ulemper og hvad de kan bruges til.
Garn af dyrefibre
Den mest velkendte garntype indenfor denne kategori er nok garn lavet af fåreuld. Fåreuld har rigtig mange gode egenskaber, men er måske nok også lidt kendt for at kradse. Dette vil jeg gerne gøre op med i dette blogindlæg. Det kommer nemlig alt sammen an på, hvilken type får ulden er taget fra, hvor ulden sidder på dyret og hvordan selve ulden er forarbejdet.
Uld
Fåreuld har en hel del naturlige fordele, som man som bruger kan nyde godt af. Det holder på varmen, men er samtidig meget åndbart og kan optage helt op til 35% fugt uden, at man kommer til at føle sig kold og våd.
Fåreuld er temperaturregulerende, hvilket gør, at man ikke kommer til at overophede. Dette gør også 100% uld perfekt til babyer og mindre børn, da de ikke selv kan varmeregulere.
For nogle mennesker er fåreuld dog ikke en mulighed. Ulden indeholder nemlig et stof, der hedder lanolin, som gør ulden smuds- og vandafvisende, men som nogle mennesker kan være allergiske overfor. Senere i dette blogindlæg vil jeg komme ind på, hvad der findes af alternativer for netop denne gruppe af mennesker.
Merino
Hvis man vil have 100% uld, der ikke kradser, så er uld fra Merino fåret et fantastisk valg. Strukturen i fibrene gør, at merinoulden bliver helt fin og blød og da fibrene samtidig indeholder en stor mængde luft, gør det materialet let, men med en utrolig varmekapacitet. Disse egenskaber er med til at gøre merinould oplagt til tøj, der skal være tæt på huden, f.eks. babytøj og undertøj.
Unicorn Solid: 75% Merinould, 25% Polyamid
Merino bliver også ofte brugt til sportstøj, da det er svedtransporterende, åndbart og kan absorbere en stor mængde vand uden at gøre dig kold.
Merinould passer perfekt til os her i Skandinavien. Om vinteren varmer det os, men vidste du, at merino også kan bruges om sommeren? Fordi ulden er så let og har evne til at temperaturregulere, så fungere den rigtig godt til sommerbeklædning, som cardiganer eller bluser.
Denne dejligt bløde uld kan bruges til næsten alt, hvad hjertet begærer. Den kan varme dine helt små, men den er også god til tæpper til hele familien eller hvad med lidt lækker ego-strik/hækling til dig selv? Merino får et ekstra luksuriøst look, hvis du strikker eller hækler med en følgetråd af mohair.
Mohair
Mohair består af tynde, glatte fibre fra Angorageden, som bliver samlet til en tråd ved at spinde det sammen med en anden slags fibre - det kan være uld, polyamid eller silke. Her hos Hobbii er alle vores mohair produkter spundet med silke.
De fine løse fibre gør, at garnet får en utrolig høj isoleringsevne og er varmeregulerende, samtidig med at tråden får et fluffy look, selv efter det er blevet farvet. Det er dette fluffy look, der gør mohair så luksuriøst.
Som jeg skrev længere oppe, så bruges mohair ofte som følgetråd sammen med andre garner, men det kan også bruges alene til for eksempel en let sommercardigan, eller måske et lækkert sjal til de kølige sommeraftener?
Super Kid Silk Print: 76% Mohair, 24% Silke
Alpaca
Alpaca garnet er spundet af uld fra alpakaen, hvis underpels er meget attraktiv for garnindustrien, fordi det er så blødt. Alpaca garnet er også et godt alternativ til fåreuld for allergikere. Ikke nok med at det er lanolin-frit, så er det også helt fri for kemikalier, samtidig med at det har mange af de samme fordele, som fåreuld har. Det er varmt, men temperaturregulerende, så man ikke kommer til at svede, og så kan det også med fordel bruges til sommerbeklædning.
Dog skal man være opmærksom på, at Alpaca garnet ikke er så formfast og derfor godt kan miste faconen lidt. Alpaca er derfor ofte blandet med andre fibre, blandt andet fåreuld, så som allergiker skal man sørge for at nærstudere banderolen, inden man går i gang med sit næste Alpaca-projekt.
Baby Alpaca er endnu blødere, da det er taget fra den første klipning af alpaka-ungen. Prøv eventuelt Baby Alpaca fra Mayflower.
Silke
I gamle dage var silke forbeholdt adelen og de fine folk, men i dag er det heldigvis en luksus, der er tilgængelig for os alle.
Silke er spundet af morbærsommerfuglelarvens kokon og giver et rustikt garn, der ikke krymper. Silkefibrene bliver ofte blandet med andre fibre, såsom Alpaca og mohair, for at gøre det blødere og mere varmeisolerende. Dette gør også, at et silkegarn kan bruges til både sommer- og vinterprojekter.
Silke er forresten endnu et godt alternativ for dem, der måtte være allergikere.
Mælkegarn
Det seneste skud på stammen indenfor garn af dyrefibre er mælkegarn.
Det lyder måske lidt som noget hokus pokus, at garn skulle være lavet fra et flydende udgangspunkt, nemlig mælk, men ikke desto mindre får man noget af det blødeste garn, man kan forestille sig.
Mælkegarn er lavet af mælkeprotein, som bliver udvundet ved, at mælken dehydreres under opvarmningen og skimmes, når den fortykkes. For at sikre at fibrene holder og forbliver stærke, så bliver de kemisk behandlet med zinkoxid, da mælk jo er et organisk materiale. Zinkoxid er ikke bare med til at holde fibrene stærke, det er faktisk et antibakterielt enzym, der har en helende effekt på sår og eksem. Dette gør mælkegarn meget attraktivt for allergikere.
Vaskeanvisninger
Fælles for alle garnerne er, at de er sarte, når det kommer til vask. Nogle garner er superwash-behandlet, hvilket betyder, at de kan komme i vaskemaskinen ved 30gr, gerne på et uldprogram, men vil du være helt sikker, så vask dit endelige arbejde i hånden. Hvis man får vasket uld på for høje varmegrader på et almindeligt vaskeprogram, kan man ødelægge strukturen i uldfibrene og derved krymper arbejdet.
Det er også altid en god idé at tørre det færdige produkt flat, så man ikke får trukket det ud af facon af det overskydende vand, der er tilbage i fibrene efter vask.
Jeg håber, I synes, det har været en interessant rejse gennem alle de forskellige garntyper, der findes i denne kategori. Jeg synes i hvert fald, det har været sindssygt spændende at fortælle jer om dem og jeg glæder mig meget til at skulle i gang med den næste del, nemlig den om plantebaserede fibre.
Kommenter gerne, hvilke garntyper I foretrækker at bruge og om I eventuelt har fået blod på tanden til at gå i gang med noget garn, I aldrig har arbejdet med før 👇 Jeg er i hvert fald selv blevet lidt nysgerrig på det med at bruge en følgetråd af mohair.
Kærlig hilsen
Eva, Hobbii