Jeg er med i alverdens Facebookgrupper for hæklere, og jeg elsker at kigge på både Pinterest og Instagram, da det inspirerer mig til nye projekter, så jeg har altid noget på nålen. Jeg har gennem tiden fundet en del hækletips, som redder mig gang på gang 😀

Jeg har udvalgt 4 af mine bedste hækletips, som jeg håber du kan bruge 💗

1. Slå op på en større nål

Har du prøvet at være kommet godt i gang med et tæppe eller en klud, blot for at opdage, at luftmaskerækken/startrækken trækker hele projektet sammen i en stor bue? Det er fordi, du har slået den første række alt for stramt op. Det er super irriterende, og det sker ofte ved mønstre, hvor maskerne fylder meget eller bruger meget plads pr. maske. Det kan dog nemt undgås, ved enten at slå meget løst op, eller slå den første række op på en større nål. Det gør en verden til forskel!

Hvis du leder efter en ny/større nål, vil jeg til hver en tid, anbefale de fantastiske Soft Touch Hæklenåle fra Clover.

På billedet ovenfor har jeg startet på et håndklæde, hvor jeg har slået for stramt op. Det er tydeligt, hvor slemt det står til 😱 Hvis jeg hæklede videre ville det blive værre og værre, og startrækken ville både bue og bølge. Derfor er den eneste løsning at starte forfra på en større nål.

2. Når du skal hækle rundt - spiral eller afsluttede omgange?

Er du også tit i tvivl om, hvornår du skal vælge at hækle rundt i spiral eller hvornår du skal vælge afsluttede omgange? Det er selvfølgelig et vurderingsspørgsmål om, hvad man mest er til, men jeg bruger ofte den her huskeregel:

1. Amigurumi (bamser, dyr osv.): spiral
2. Alt andet: afsluttede omgange (afslut en omgang med en kædemaske og start en ny med én luftmaske)

Se forskellen på de to metoder nedenfor 👇


Det er selvfølgelig ikke altid, at min huskeregel passer, og der er fordele og ulemper ved begge metoder: Ved spiral er der ingen synlige overgange mellem omgange, men det er dog svært at lave et pænt farveskift, og arbejdet har en tendens til at trække til den ene side. Med afsluttede omgange afslutter du én omgang med en kædemaske og starter ofte en ny med en luftmaske. De afsluttede omgange giver pænere farveskift og maskerne ligger sig pænt lige oven på hinanden. I modsætning til spiral, så er der nogle tydelige overgange mellem omgangene pga. kædemaske + luftmasken.

Det har stor betydning for projektets udseende, hvilken metode du vælger. Hvis du f.eks. skal lave denne kurv i knit stitch, vil du gerne have, at maskerne ligger sig lige oven på hinanden, ellers ødelægges den søde strikeffekt i mønstret - dette undgår du ved at hækle med afsluttede omgange.

3. Hæft enderne med i arbejdet

Hader du at hæfte ender? Det gør jeg i hvert fald! Der er næsten ikke noget værre end at sidde med et færdigt stykke arbejde, og skal bruge mange timer på at få hæftet enderne. I mit tilfælde skal jeg tage tilløb til at hæfte enderne, og det kan godt tage et par uger 😉 Du kan sagtens undgå de mange timer med stoppenål og saks, hvis du blot hækler enderne ind i arbejdet løbende. Gør således: Den gule snor er enden, der bliver hæftet ved, at der hækles henover den.

Skift nøgle og læg enden fra det gamle nøgle, og enden fra det nye nøgle henover maskerne fra forrige række. Hækl nu henover maskerne og enderne på én gang. På denne måde hækles enderne med ind i arbejdet, og du slipper for at hæfte 😄

4. Hold styr på masker og omgange

Hvis du, ligesom mig, heller ikke er så vild med at tælle masker, når du hækler rundt, så er en markeringstråd lige noget for dig! Du hækler tråden med i dit arbejde, så hver gang du starter en ny omgang, hækler du tråden med, og dermed markerer du starten på en ny omgang. Det betyder, at du kun skal tælle omgange, frem for masker – se billedet nedenfor:

Jeg har sat en hvid tråd fast i den første omgang fra hælen på sokken og fører den med op igennem hele arbejdet. Brug en omgangstæller og undgå besværet med papir og blyant. Jeg er meget glad for min omgangstæller, og jeg kan slet ikke undvære den!

Køb en omgangstæller her.

Jeg ønsker dig held og lykke med alle dine kommende hækleprojekter ♥️

Kærlig hilsen
Josefine, Hobbii