Pelsgarn kommer i mange former og farver, men fælles for dem alle er, at de kan være lidt svære at arbejde med. For at sige det lige ud, så er pelsgarn ikke ligefrem et begyndergarn, men er du frisk på en udfordring, så skal det helt sikkert prøves. Og bare rolig... når jeg snakker om pelsgarner, så har ingen dyr lidt overlast. Alle garnerne er lavet af det blødeste kunststof ;)

Go Handmade har lavet de lækreste pelsgarner, man kan tænke sig, i fire forskellige kvaliteter: Curly, Couture, Fur Lux og Teddy. De tre første garner kan endda vaskes på 40 grader.

Nu tænker du måske ”hvad kan man dog bruge pelsgarn til?”. Pelsgarn er faktisk mere alsidig, end man skulle tro. Man kan lave det lækreste beklædning, der bliver så fint, at det næsten ligner ægte pels, men hvis man mere er til at lave søde figurer, så kan pelsgarn give arbejdet et mere autentisk look.

Mayflower har lavet nogle sindssygt flotte designs til deres Fake Fur garn. Du kan se dem alle sammen her.

Men hvad er det så, man kan gøre, når man arbejder med pelsgarn?

1. Maskerne kan være svære at se…

Grunden til, at pelsgarn ikke er særlig begyndervenligt, er, fordi maskerne på det nærmeste er umulige at se. Til gengæld kan man ofte mærke sig frem til, hvor maskerne er. Det vil føles som lette fordybninger lige til venstre for nålen/sidste maske lavet (hvis man er højrehåndet). Og hvis alt andet fejler, så kan man altid trøste sig med, at når maskerne er umulige at se, så er fejlene også umulige at se, så man skal bare ”go for it”, så skal det nok gå ;)

2. Brug følgetråd

Vil man dog gerne have styr på, at man har lavet alle de masker, der er påkrævet, så kan man passende bruge en tynd følgetråd, da det vil gøre maskerne lettere at se. Det er især godt til, når man skal lave figurer eller amigurumi, som de også hedder. Skal amigurumien bare være til pynt, så er Soft fra Go Handmade en fantastisk følgetråd, men skal den bruges til et barn og skal den kunne vaskes, så er Rainbow Lace det perfekte valg. Det er stærkt og har en flot glans.

3. Retsiden eller vrangsiden ud af?

Hvis du har prøvet at hækle amigurumi i pelsgarn, har du måske lagt mærke til, at pelsen lægger sig på vrangsiden, og ikke på retsiden. Dette sker, fordi hårerne ikke bliver trukket med igennem masken, når man hækler med det. Normalt ville man jo altid vende retsiden ud af på sit projekt, men når man arbejder med pelsgarn, kan man med fordel have vransgsiden ud af uden nogen opdager det. Igen, pelsgarn skjuler alt – også vrangsiden.

Tine, vores dygtige hækledesigner, har lavet de sødeste får i Curly-garnet fra Go Handmade. De skal nok komme til at vinde mange barnehjerter.


4. Brug en børste

Det lyder måske mærkeligt at børste sit garn, men for at få det absolut bedste resultat når man laver en figur i pelsgarn, så anbefaler vi, at man lige giver det færdige projekt en gang med børsten. Så bliver pelsen bare så fin og ensartet.

5. Strik i pelsgarn

Hvis du mest er til strik, så er pelsgarnerne også helt oplagt. Faktisk er det lettere at arbejde i pelsgarner, når man strikker, fordi maskerne allerede er den ene pind, så derfor er de lettere at se. Men jeg fik lige snakket med vores strikkedesignere, som har lavet det fineste pandebånd i Fur Lux, og de fortalte, at hvis man strikker glatstrik, så kan man komme til at få et ”hakket” look. Dette sker, fordi hårene i pelsgarnet er lige lange. Det kan dog afhjælpes, hvis man strikker retstrik. Det giver arbejdet et mere naturligt look.


Jeg håber, dette blogindlæg har givet dig blod på tanden i forhold til at arbejde med det spændende garn og nogle gode tricks til, hvordan man overkommer de udfordringer, der kan være.

Rigtig god fornøjelse!

Kærlig hilsen

Eva fra Hobbii