Noget af det, jeg allerbedst kan lide at lave, når jeg hækler, er amigurumi. Projekterne går hurtigt, så man hurtigt kan se, hvor det fører hen ad. Men der hvor den næsten altid strander, når man laver amigurumi, er ved monteringen. Det trækker bare tænder ud! Så derfor har jeg her samlet mine bedste tips og tricks til at gøre monteringen lidt nemmere.


Hvis du ikke ved, hvad amigurumi er, så kan du finde en fin forklaring i blogindlægget "Amigurumi - Hvad er det?", hvor Josefine giver dig flere tips og tricks

 

1. Efterlad altid en lang ende, når du afslutter

Det er altid en god idé at efterlade en lang ende, når du afslutter en del af din amigurumi. Den ende skal senere bruges til at sy den pågældende del til dit endelige projekt. Det er meget nemmere, end hvis man skal til at bruge en helt ny tråd - og så er der kun en ende, der skal hæftes 😉


Nogle designere skriver allerede i opskriften, at man skal lade en ende være til montering, men det er ikke alle, så gør det for en sikkerheds skyld - om ikke andet, så skal den jo bare hæftes, hvis du ikke får brug for den.


Hvis du mangler garn til dit næste amigurumi-projekt, så prøv det lækre Rainbow Cotton 8/4, som findes i 100 flotte farver.


2. Brug knappenåle til at holde delene på plads

Da jeg startede med at montere, måtte jeg kæmpe med at holde på bamsen og den del, der skulle sys fast samtidig med, at jeg skulle sy - det var godt nok ikke nemt, kan jeg godt fortælle jer.

Men så fik jeg et godt råd af en hækleveninde: Brug knappenåle! Med knappenålene får du en ekstra hånd med at holde, så du kan koncentrere dig om at sy og det rykker sig ikke, hvis du lige mister taget et øjeblik.


3. Læg en plan for, hvor/hvordan delene skal sidde

En anden fordel ved at bruge knappenåle er, at man kan lægge en plan for hvilket udtryk, man gerne vil have på sin amigurumi. Skal ørerne sidde langt fra hinanden eller tæt sammen? Skal øjnene sidde højt på hovedet eller længere nede mod munden?

Dette kan afgøres langt bedre, når man bruge knappenåle til at holde de forskellige dele fast. Man kan få meget tid med at få det helt rette udtryk frem på den måde, men det betaler sig i sidste ende.

4. Sikkerhedsøjne vs. hæklede øjne vs. broderede øjne

En del opskrifter bruger sikkerhedsøjne, men til helt små børn (under 3 år) kan det være en god idé at overveje enten hæklede øjne, du selv laver, eller broderede øjne, da der kan være fare for kvælning, hvis sikkerhedsøjnene af en eller anden grund skulle falde af.

Derudover kan det også give dit projekt et helt andet udtryk og det kan faktisk være lidt sjovt at lege med. Personligt foretrækker jeg hæklede eller broderede øjne, da jeg synes, det giver lidt mere liv 😊

5. Tips til broderede detaljer

Det kan være lidt svært at finde ud af, hvordan man lige skal hæfte ender, når man laver broderede detaljer som øjne eller mund - det syntes jeg i hvert fald, da jeg startede.

Hvad jeg gør i dag er, at jeg starter med at føre garnet ind på bagsiden af hovedet, hvis jeg for eksempel skal lave øjne, og efterlader en lang nok ende på bagsiden til, at jeg kan hæfte den, når jeg er færdig. Når jeg så har broderet, det jeg skal, så fører jeg garnet ud det samme sted, som den garnende jeg efterlod, da jeg startede. Derefter binder jeg en knude på de to ender og fører garnet ind i hovedet igen, så knuden forsvinder ind i arbejdet. Dette gør jeg med begge ender - og vupti! Så skal man ikke være bange for, at det pludselig går op.


Man kan forresten med fordel brodere øjne, næse og mund samtidig, hvis de alligevel skal være samme farve - dovenskaben længe leve, I ved 😉

6. Fyld efter, inden du lukker af

Når man monterer dele med fyld (eksempelvis en krop til et hoved), synes jeg, det kan være lidt svært at komme til, hvis der er fyld helt til kanten.

Det jeg plejer at gøre er, at jeg efterlader lidt luft, inden jeg skal sy den pågældende del fast og når jeg så har 5-10 masker tilbage at sy fast (alt efter hvor stor delen er og hvor meget ekstra fyld der skal i), så fylder jeg hulrummet ud. Det er en god idé at fylde mere fyld i end man lige umiddelbart tror, der er brug for, for når der bliver leget med det færdige projekt, så pakker fyldet sig sammen og resultatet er, at man får en slasket bamse/dukke - og det ville jo være ærgerligt.


Jeg foretrækker at bruge fyldevat, fordi det er blødt og nemt at forme.


7. Hav tålmodighed

Vigtigst af alt er det at have tålmodighed! Tålmodighed med dig selv og tålmodighed med projektet. Øvelse gør som bekendt mester og jeg bliver selv overrasket over, hvor hurtigt det går nu, hvor jeg har monteret i over tre år.

Montering tager tid, men hvis man giver det tid, så skal det nok blive rigtig fint 😊


Dette var lidt af mine gode råd. Hvis I har nogle råd, som I selv bruger og som I mener vil hjælpe andre, så er I velkomne til at skrive det i kommentarerne.


God fornøjelse med jeres fremtidige amigurumi projekter!


Kærlig hilsen

Eva


 

Rainbow Cotton 8/4 - Hobbii

100% Bomuld

18 kr.