JA du læse rigtigt – amigurumi! Det er ikke et ord, der ligefrem ruller af tungen, og du vil sikkert være i tvivl om hvordan du udtaler det – men det er heldigvis ikke så afgørende. Til gengæld er det ret afgørende, at du ved hvad det er, hvis du skal få noget ud af det her indlæg ;-) Så lad mig starte med at præsentere fænomenet:


Nuttede og søde tøjdyr

Amigurumi er et japansk ord, som dækker over en række designs af små nuttede dyr. Løst oversat betyder amigurumi små hæklede eller strikkede tøjdyr med fyld – ami står for hæklede/strikkede og nuigurumi står for nuttede/søde dyr/bamser/dukker. 

Nu ved du hvad amigurumi er, så lad mig fortælle lidt om de teknikker der bruges, dyrenes udseende og hvilke materialer de nuttede kreationer kræver, og til sidst – men ikke mindst - hvordan du bedst overlever monteringen. Jeg kan desværre ikke hjælpe med strikketeknikker, men jeg vil guide dig igennem de overordnede hækleteknikker.

Hvad skal du kunne?

Den mest afgørende teknik som du bruger, når du hækler amigurumi er magisk ring. Magisk ring er forudsætningen for at hækle rundt, og derfor er den uundværlig i amigurumi. Jeg har tidligere skrevet et indlæg om hvordan du mestrer den magiske ring – læs det herDu har brug for at kunne magisk ring da amigurumi altid har elementer, hvor der skal hækles rundt. Det kan f.eks. være hovedet på en bamse, de lange ører på kaninen, eller poterne på en kat. Når du hækler fra en opskrift, vil der altid stå hvor mange masker du skal have i den magiske ring for hvert element. Magisk ring er ikke den eneste teknik, som er afgørende for processen. Udtagninger og indtagninger kan du faktisk slet ikke klare dig uden. Jeg har skrevet to indlæg hvor jeg går i dybden med hver teknik, og giver dig forskellig tips til at opnå det bedste resultat. Se hvordan du laver de perfekte udtagninger her, og læs med i blogindlægget om indtagninger herDe masker der ofte bliver brugt er simple fastmasker, så hvis du allerede kan det, er du godt på vej til dit første nuttede tøjdyr! 

Farveskift er tit nødvendigt, og det kan godt volde problemer! I amigurumi hækler du som regel i spiral, og det kan give nogle meget grimme overgange i farveskiftet. 

Jeg har selv haft succes med to forskellige metoder:

1. Afslut hver omgang med en kædemaske og start nye omgange med en luftmaske. Det betyder, at du hele tiden hækler en ny omgang, i stedet for at fortsætte rundt og rundt i spiral. På den måde starter dit farveskift i en ny omgang, og ikke som en fortsættelse af den eksisterende omgang. Således 👇

 Efter du har afsluttet omgangen med en kædemaske og luftmaske starter du på den nye omgang, hvor der skal skiftes farve.

Slå den nye farve om nålen og træk garnet igennem de to løkker på nålen. Du har nu skiftet farve.


Forsæt som normalt. Når du når enden af omgangen lav én kædemaske i 1. Fastmaske og start den nye omgang med én luftmaske. 

2. Hvis du IKKE vil afslutte hver omgang, men følge opskriften kan du sagtens det. Det kræver bare lidt mere arbejde. Det er min favoritmåde, da jeg foretrækker at hækle i spiral fremfor at afslutte hver omgang. Når det er tid til at skifte farve, lav en kædemaske og klip garnet (hvis du er helt færdig med den farve). Sæt herefter den nye farve fast et vilkårligt sted på omgangen. Det betyder, at du starter en ny omgang på ny, og derfor vil du få en nogenlunde pæn overgang. Det kan du gøre hver gang du skal skifte farve. Du kan med fordel sætte den nye farve til forskellige steder på omgangen. Det giver rigtig meget hæfte-arbejde, men hvis du hækler garnenderne med ind i arbejdet, er det slet ikke så slemt. Således 👇


Sæt den nye farve fast et tilfældigt sted på omgangen.


Lav én luftmaske.


 Fortsæt som normalt og afslut omgangen med en kædemaske i 1. Luftmaske. Fortsæt i spiral ved kun at nøjes med kædemaske i den omgang. 

Hvordan skal det se ud?

Amigurumi kan se ud præcis som du ønsker det. De originale amigurumi har altid et særligt nuttet look over sig, som næsten ikke er til at stå for. Det nuttede præger også langt de fleste opskrifter. Som den her opskrift på Giraffen Gigi - det er en opskriftspakke, som indeholder alt du skal bruge til at hækle den søde giraf.

Hvad med materialer?

De materialer der bruges til amigurumi er næsten altid bomuldsgarn og en hæklenål, der passer til garnet. Det er vigtigt, at der ikke er for store huller i det hæklede, da fyldet så kan falde ud. Jeg anbefaler en nål 2,5 mm, men hvis du hækler meget løst kan du sagtens gå ned i en størrelse 2,00 mm. Hvis du er i tvivl om hvilket garn der er bedst til amigurumi, så kan jeg anbefale Rainbow. Rainbow er super lækkert, og så findes det i 60 farver! Du skal desuden bruge bamsefyld. Hvis du hækler til babyer kan sikkerhedsøjne være en meget god idé da små børn og babyer har det med at tage ting i munden ;-) Du kan også brodere øjnene direkte på bamsen. Her skal du blot bruge en garnrest og en stoppenål.

Jeg foretrækker Clover Soft Touch 2,5 til amigurumi, da nålen ligger rigtig godt og fast i hånden, hvilket er uundværligt når man arbejder med meget små og detaljerede hækleprojekter. 



Jeg ved ikke, om det bare er mig, som finder det besværligt at montere alle de små dele… Men det kan gøres lidt nemmere ved at bruge knappenåle til at holde ører, snuder, arme osv. på plads. Dermed sørger du for, at hver del sidder samme sted i hver side og, at bamsen bliver symmetrisk – selvom der også er en hvis charme i de asymmetriske kreationer. Det prøver jeg i hvert fald at bilde mig selv ind ;-)

Jeg håber, at du blev lidt klogere på amigurumi, og hvis du har lyst til at prøve kræfter med de nuttede dyr, så start ud med de søde opskrifter fra Hobbii Design 😍 


Kærlig Hilsen
Josefine, Hobbii

Rainbow Cotton 8/4 - Hobbii

100% Bomuld

18 kr.