I denne første del lærer du to teknikker, som du senere skal bruge til Simple Lines sjalet. Jeg guider dig med videoer og grundige forklaringer. Du skal også have gang i hæklenålen, når du skal hækle din allerførste hækleprøve.
Yay, du har valgt at springe ud i hækling med Hobbiis hyggelige hækleskole og vores lækre Simple Lines Sjal! Jeg glæder mig til at introducere dig til denne skønne hobby samtidig med, at du får lavet dig et fantastisk sjal, maske efter maske.
I denne del lærer du teknikkerne
- Luftmaske (forkortes lm)
- Vendemaske (forkortes vm)
- Stangmaske (forkortes stgm)
Husk hækleprøven
Som det første skal du lave en hækleprøve. En hækleprøve er en firkant lavet med det garn og den masketype, du skal bruge til dit projekt. Den hækles med den størrelse hæklenål, som opskriften foreskriver. Med en hækleprøve kan du nemlig måle, om du har det korrekte antal masker på 10x10 cm. Det gør du for at sikre, at dit færdige projekt bliver den rigtige størrelse, og ikke mindst, så du er sikker på, at du har nok garn.
Hæklefastheden i denne opskrift:
- 22 stangmasker x 9 rækker = 10x10 cm
En hækleprøve skal helst være en smule større end de 10x10 cm, fordi de første masker og de sidste masker på en række ofte bliver løsere eller strammere end selve fastheden. Det samme gælder de første og sidste rækker i prøven. For at imødekomme dette laver jeg altid 10 masker mere end det antal, jeg skal have på 10x10 cm. Til denne opskrift ville jeg lave en prøve på 32 masker.
Sådan laver du en hækleprøve
Det første, du skal gøre, er at lave en luftmaskekæde svarende til det antal masker, din prøve skal være på:
I videoen herunder kan du se, hvordan du hækler luftmasker:
Videotip! Klik på “Indstillinger” (det lille tandhjul under videoen ⚙) for at skifte sprog på underteksterne. Du kan også justere på hastigheden, hvis du har brug for at se teknikken i et langsommere tempo.
Du kan læse mere om luftmasker her.Tip! Lav luftmaskekæden med en hæklenål, der er et halv nummer større end den, du skal bruge til selve projektet. Luftmaskekæden kan nemlig blive meget stram og derfor være svær at hækle tilbage i. Når du skal lave selve prøven/projektet, skifter du til den hæklenål, du skal bruge til projektet.
For at siderne på din hækleprøve bliver lige så høje som resten af prøven, skal garnet - så at sige - “op i højden”. Det gør du ved at tilføje 3 luftmasker, som svarer til højden på en stangmaske.
Nu er er du klar til hækle tilbage af luftmaskekæden og derved starte din hækleprøve. Lav en stangmaske i fjerde luftmaske fra nålen (garnet omkring hæklenålen tælles ikke med), fortsæt derefter med en stangmaske i hver luftmaske.
I videoen herunder kan du lære, hvordan du hækler stangmasker:
Du kan læse mere om stangmasker her.
Vend nu prøven med 3 luftmasker (disse masker kaldes vendemasker (vm) og laves i starten af hver nye række) og lav en stangmaske i hver maske. Fortsæt således, indtil din hækleprøve er færdig. Da hækleprøven skal være på 9 rækker, laver du fire rækker mere, så du i alt hækler 13 rækker. Så får du det bedste udgangspunkt at måle på.
Nu måler du 10x10 cm midt på prøven.
Passer din fasthed ikke med det, der står i opskriften, skal du enten gå op eller ned i størrelse på hæklenålen, indtil du rammer den rigtige fasthed.
Har du for få masker og/eller rækker på de 10 cm? Din prøve er blevet for stor, og det skyldes, at du hækler løst. Du skal derfor bruge en mindre nål og prøve igen.
Har du for mange masker og/eller rækker på de 10 cm? Du hækler stramt, og maskerne fylder derfor for lidt. Du skal forsøge dig med en større nål.
Passer din hæklefasthed? Perfekt!
Du kan læse meget mere om fasthed i vores blogindlæg Hækleprøven: Sådan måler du din hæklefasthed.
Så er vi klar til at gå i gang med det fine sjal!