Er du usikker på, hvordan du måler din hæklefasthed korrekt? Bare rolig, vi har alle været der! I dette blog post kan du lære alt om hæklefasthed og den berømte hækleprøve. Så find hæklenålen frem og lad os komme i gang!



Når du skal starte et nyt hækleprojekt, er hækleprøven din bedste ven! Læs med her og lær hvorfor.


I dette blogindlæg får du svar på:

  • Hvad er en hækleprøve?
  • Hvorfor du skal ulejlige dig med en hækleprøve?
  • Hvordan du hækler en hækleprøve?
  • Hvordan du måler din hækleprøve.

Vil du bare gerne hoppe til den del, hvor vi fortæller, hvordan du gør det? Klik her.


Hvad er en hækleprøve?

En hækleprøve er en lille, hæklet lap, som hjælper dig til at måle din hæklefasthed. Altså hvor stramt eller løst du hækler.


Derfor skal du lave en hækleprøve

Det er essentielt, at du måler din hæklefasthed, fordi du på den måde kan være mere sikker på, at dine hæklede projekter bliver som forventet. Hvis du ikke måler din hæklefasthed, risikerer du at stå med et færdigt projekt, der er for stort eller småt i forhold til din opskrift. Åh, hvilken rædsel!

Derudover kan din hæklefasthed hjælpe dig til at finde alternative garner, som du kan udskifte garnet i en opskrift med. Så det er helt klart tiden værd at måle din hæklefasthed.


Sådan laver du en hækleprøve

Når du skal hækle en hækleprøve, skal du bruge det garn og den hæklenål, som du planlægger at bruge - eller som din opskrift foreskriver. Størrelsen på en hækleprøve skal typisk være omkring 10 cm x 10 cm.

Typen af masker i din hækleprøve afhænger af den hækleopskrift, du ønsker at følge. For at sikre, at den målte hæklefasthed er korrekt, er det en god idé at hækle et par ekstra masker og rækker. Så kan du måle i midten af din prøve og undgå de yderste masker, som godt kan variere lidt fra din hæklefasthed.


Skal du for eksempel lave en hækleprøve med halvstangmasker, kan du gøre følgende:
  1. Lav en luftmaskekæde svarende til det antal masker, din prøve skal være på. Husk at lægge de ekstra rækker oveni.
  2. Tilføj 2 luftmasker for at få hækleprøven "op i højden". Nu er du klar til at begynde på selve hækleprøven.
  3. Lav den første stangmaske i 3. luftmaske efter nålen. Her tæller den løkke om hæklenålen ikke med. Fortsæt med en halvstangmaske i hver luftmaske.
  4. Vend prøven med 2 luftmasker. Disse to masker kaldes vendemasker, vm, og laves i begyndelsen af hver række. Fortsæt indtil din hækleprøve er færdig.


Skal du lave en hækleprøve med stangmasker, kan du gøre følgende:

  1. Lav en luftmaskekæde svarende til det antal masker, din prøve skal være på. Husk at lægge de ekstra rækker oveni.
  2. Tilføj 3 luftmasker for at få hækleprøven "op i højden". Nu er du klar til at begynde på selve hækleprøven.
  3. Lav den første stangmaske i 4. luftmaske efter nålen. Her tæller den løkken om hæklenålen ikke med. Fortsæt med en stangmaske i hver luftmaske.
  4. Vend prøven med 3 luftmasker. Disse tre masker kaldes vendemasker, vm, og laves i begyndelsen af hver række. Fortsæt indtil din hækleprøve er færdig.


Tip til luftmasker! Brug en hæklenål, der er et halvt nummer større end den, du skal bruge til dit projekt. På den måde undgår du, at kæden med luftmasker bliver for stram. Når du begynder på stangmaskerne, skifter du tilbage til den tiltænkte hæklenål.




Sådan måler du din hæklefasthed

Nu er det blevet tid til at måle din hæklefasthed. Du skal bruge en lineal eller et målebånd til formålet.

Du måler din hæklefasthed ved at tælle det antal af masker og rækker, der kan være på 10 cm x 10 cm. Dette er din hæklefasthed.

Du kan overveje at udvide dine redskaber med en fasthedsmåler, der ofte er en del af en hæklenåle- og strikkepindemåler (se fx denne). Det er helt simpelt: Du lægger blot rammen ovenpå din hækleprøve og tæller antallet af masker og rækker.

Derefter kan du sammenligne din hæklefasthed med fastheden i den opskrift, du gerne vil følge.

Er din hæklefasthed større eller mindre end opskriftens hæklefasthed, kan du prøve med en hæklenål i en anden størrelse for at forsøge at ramme fastheden i opskriften.

  • Er din hækleprøve for stor, skal du prøve med en hæklenål i en mindre størrelse. Lav en ny hækleprøve og se, om den nye nål er et bedre match til opskriftens hæklefasthed.
  • Er din hækleprøve for lille, skal du prøve med en hæklenål i en større størrelse. Lav en ny hækleprøve.
  • Passer din hækleprøve til opskriftens hæklefasthed, er du klar til at gå i gang. Hurra!!

Varierer dine masker i størrelse? Læs vores blogindlæg om, hvordan du opnår en jævn hæklefasthed i dit projekt. Du finder det her.