Når du hækler, har fastheden en enorm indflydelse på det færdige resultat. Er din fasthed ikke jævn, kan det resultere i sokker af forskellig størrelse, et par ærmer, der ikke er lige lange, ujævne rækker og mange andre hæklekatastrofer.


Om jeg er lidt dramatisk? Tjo, det er jeg måske nok. Men det kan altså være temmelig frustrerende, når man nu har brugt endeløse timer på et projekt, som man ikke er tilfreds med. Derfor får du her nogle tips og tricks til, hvordan du kan optimere din fasthed og sikre et jævnt og smukt resultat igen og igen. 

Hvad er hæklefasthed?

Hæklefasthed bruges til at beskrive hvor løst eller fast, du hækler, og dermed hvor mange masker og rækker, du kan lave per centimeter færdiglavet projekt. Holder du hårdt på garnet, bliver spændingen større, og du hækler derfor meget fast. Maskerne bliver dermed mindre og rækkerne kortere. Holder du omvendt meget løst på garnet, er spændingen mindre, og maskerne bliver større og rækkerne længere.

Har du som regel en meget jævn fasthed - altså hækler du udelukkende løst eller stramt hele vejen igennem dit projekt - bør det ikke være noget problem. For at opnå en løsere hæklefasthed kan du gå op i størrelsen på din hæklenål, mens du kan gå ned i størrelse for at opnå en strammere fasthed.

Udfordringen kommer, hvis fastheden ikke er jævn. For så er det, at tragedierne indtræffer.

Herunder ses resultatet af ujævn hæklefasthed 👇 Firkanten har samme antal fastmasker i hver række. Den store forskel ligger i fastheden. Hvor der i bunden er hæklet stramt er toppen hæklet ret løst. Her er det også vigtigt at huske, at ujævnheder kun bliver eksponentielt tydeligere jo større projektet bliver. Laver du fx et sæt ærmer med 60 rækker, kan det gøre en kæmpe forskel, hvis fastheden bliver strammere på den ene end på den anden række.

Husk hækleprøven

Hækleprøve, hækleprøve, hækleprøve! Du kan ikke komme udenom, at det i mange tilfælde giver god mening at lave en hækleprøve, før du går i gang med dit projekt. På den måde kan du tjekke, om din hæklefasthed stemmer overens med opskriften - og om du eventuelt skal gå op eller ned i pindestørrelse for at undgå, at dit projekt bliver for stort eller småt.

Gør dig selv den tjeneste at lave en hækleprøve - det betaler sig!

Sådan får du en jævn hæklefasthed

Der er flere tricks, som kan hjælpe dig til at mestre fastheden. Jeg starter med den kedelige ...

Øvelse, øvelse, øvelse

Ja, jeg ved det godt! Det giver jo næsten sig selv, og lyder ikke vildt spændende. Men her mener jeg ikke, at du skal kaste dig over 100 testtrøjer, inden du kan lave den endelige trøje. 

Ofte kræver det blot, at du øver teknikkerne ved at lave simple lapper flere gange, indtil du har vænnet dig til dem. Efterhånden som du laver lapper, vil du forhåbentlig bemærke, at det bliver nemmere, og at arbejdet glider bedre mellem fingrene. Når det gør det, vil din fasthed som regel også blive mere jævn.

TIP: Skal du hækle noget med bomuld, kan du med fordel hækle lapper af 15-30 cm i højde og bredde. Denne størrelse fungerer nemlig fint som karklude. Så føles det heller ikke forgæves lave hækleprøverne, og det gør heller ikke så meget, hvis de ikke bliver helt jævne. Skal du bruge andre materialer eller dyre garner, kan du overveje at lave en enkelt lap og så trevle den op og bruge samme garn til at lave lappen igen. På den måde slider du kun på det samme stykke garn, så resten af garnet kan forblive ubrugt til dit rigtige projekt.

Placér garnnøglet optimalt

Når du får godt tag på dine teknikker, vil din hånd blive bedre til at justere fastheden. Men selv som øvet hækler oplever jeg engang imellem, at fastheden bliver lidt ujævn, hvis jeg ikke holder styr på garnnøglet. Fx kan garnnøglet naturligt skabe spænding, hvis det er helt nyt og du trækker garnet fra midten. Efterhånden som du har brugt nok garn fra midten af nøglet, bliver nøglet løsere og mister derved spændingen. Sørg derfor for at være opmærksom på spændingen til garnnøglet og træk eventuelt nogle meter garn ud af nøglet, så det hænger løst, når du arbejder med det. 

For at sikre et jævnt spænd, når du arbejder med garnnøglet, kan du overveje at lægge nøglet i en garnskål og trække garnet fra ydersiden af nøglet. 




Find det rigtige greb på garnet

Jeg mener ikke, at der er nogen forkert måde at holde garnet på. Det vigtigste ved dit greb er, at du:

  1. Har et godt tag på dit garn. Føler du dig usikker, eller taber du ofte garnet, kan du nemt komme til at spænde op og dermed øge spændingen undervejs i projektet.
  2. Kan holde grebet uden at blive træt i hånden. Bliver du hurtigt træt i hånden, bliver du nødt til at tage en pause. Arbejder du med en træt hånd, kan du nemlig komme til at miste spændingen. 

Herunder er der nogle greb, som jeg selv bruger og skifter mellem, afhængig af garnets tykkelse og hækleteknik:

Metode 1 bruger jeg allermest. Det fungerer godt, hvis der kræves en løs fasthed, da det giver kontrol uden at blive for stramt. Du styrer fastheden ved at klemme garnet mellem pege- og langefinger. Jo mere du knytter fingrene sammen, jo strammere bliver fastheden. 



Metode 2 er god, hvis du er glad for metode 1, men behøver lidt mere fasthed - fx til amigurumi. Her vikler du garnet rundt om håndleddet, inden du vikler det om håndfladen. Du bruger derfor stadig pege- og langefinger til at styre spænding, men den ekstra runde strammer garnet mere op for dig.



Metode 3 bruger jeg som regel til tyndere garn, fx Rainbow Cotton 8/4. Her vikler du garnet rundt om lillefingeren, inden du fører den over pegefingeren. På den måde kan du klemme garnet mellem pege- og langefinger samt lille- og ringfinger, og dermed få komplet kontrol over garnet. 



Prøv dig endelig frem med forskellige greb. Her er YouTube også et genialt redskab. Der kan du nemlig søge forskellige hækleteknikker og -opskrifter frem og se, hvordan andre hæklere holder på garnet. 

Husk: Føles ingen af grebene helt rigtige, skal du ikke være bange for at lege med dem og tilpasse dem dine behov. Endnu en gang: grebet skal føles rigtigt for dig!

Lav dit eget redskab til at styre hæklefastheden

Se hvordan du gør i videoen herunder.


Spar 26%

Rainbow Cotton 8/8 - Hobbii

100% Bomuld

14 kr.  19 kr.