Interessen for oldemorfirkanter er for alvor genopblomstret. I dette blogindlæg kan du finde inspiration til dit næste projekt med de sjove firkanter, der kan kombineres på utallige måder. Lær også at hækle fire forskellige slags Granny Squares.


Måske minder synet af oldemorfirkanter dig om … ja, din oldemor eller bedstemor? For mange er de hæklede firkanter forbundet med nostalgi og gode minder fra barndommen.

Nu har oldemorfirkanten fået sit comeback, og jeg er personligt helt vild med det!

Oldemorfirkanter, bedstemorfirkanter eller Granny Squares, som de også kaldes, kan sammensættes i et utal af variationer og farver, og firkanternes facon gør det nemt at kombinere dem på forskellig vis i dine projekter.

Og så er Granny Squares altså et rigtig godt resteprojekt, hvor du kan sammensætte nogle af alle de rester af garn, du med sikkerhed har liggende (har vi ikke alle det?) 💜

Så … hvad skal du hækle med oldemorfirkanter?

I dette blogindlæg finder du:

 • Inspiration til dit næste projekt med oldemorfirkanter. Skal det være en mulepose, cardigan eller noget helt tredje?
 • Begyndervenlige videoguides med fire slags oldemorfirkanter. Psst! Lær at lave den fineste solsikke.

Granny Squares er tilbage!

Kast dig ud i et projekt med oldemorfirkanter

Har du ikke allerede prøvet at hækle et projekt med oldemorfirkanter, bør du finde garn og hæklenål frem med det samme. Hvad enten du hækler ud fra fri fantasi eller helt eller delvist efter en opskrift, så vil projekter med Granny Squares med garanti give dig nogle af de bedste garn-oplevelser.

Det er nemlig kun din kreativitet og fantasi, der sætter grænser for, hvad du kan konstruere med oldemorfirkanter.

Inspiration: Det kan du lave med oldemorfirkanter

 • Taske
 • Mulepose
 • Cardigan
 • Sweater
 • Bøllehat
 • Tæppe
 • Poncho


Muleposer og tasker lavet af oldemorfirkanter er super trendy. Se opskriften på denne her.

Mulepose med Granny Squares

Vil du starte med et mindre projekt for at finde ud af, om Granny Squares er noget for dig, kan du med fordel lave en taske eller mulepose.

Lav fx den smukke og romantiske mulepose Florentina, der består af 16 blomstrede oldemorfirkanter, der er syet sammen med et bagstykke.

Opskriften er til den lidt mere øvede hækler, men har du styr på følgende teknikker, kan du sagtens give dig i kast med den: luftmaske (lm), fastmaske (fm), kædemaske (km), stangmaske (stgm) og halv stangmaske (hstgm). Opskriften er skabt af designer Knit Gang.

Hent den gratis opskrift her >>

Køb Rainbow Cotton 8/4 til projektet her >>

Se også denne opskrift: Ocean Burst - Taske


Se lige en skønhed! Find opskriften her.

Sweater med Granny Square

Et andet drømmeprojekt med oldemorfirkanter kunne være en blød cardigan eller sweater. Her vil jeg fremhæve den her fine og luftige sweater med det meget passende navn ‘Fluffy Love’. Hvordan kan man ikke elske sådan en blød skønhed?

Sweateren er en løst siddende tunikasweater, der er konstrureret af farverige sammensatte bedstemorfirkanter. Det fine look skabes ved at hækle med en grundfarve og en række kontrastfarver.

Leder du efter en begyndervenlig opskrift på en Granny Square-sweater, så er denne et super godt forslag. Projektet hækles i vores bløde garn Alpaca Blaze. Design af Christina Landrum (@citybrightknits).

Køb opskriften her >>

Find garn til projektet her >>

Lær at hækle fire slags oldemorfirkanter med videoer

Vil du lave dit eget design med Granny Squares? Så kan du få inspiration til fire forskellige oldemorfirkanter her. Følg din favorit-opskrift eller mix og match med motiver og farver, som du ønsker.

Opskrifterne er lavet af designer Irene Rasch.

Det skal du bruge til opskrifterne

 • Et godt bomuldsgarn. Rainbow Cotton 8/8 er det oplagte valg! Det er spundet med 8 tråde og består af 100% blød og naturlig bomuld.
 • En 4 mm hæklenål. Find din hæklenål her.
 • Et par maskemarkører.

Basic Granny Square

I videoen herunder viser vores søde YouTube-vært Gea dig, hvordan du laver en helt simpel oldemorfirkant.

Vil du have en trin for trin guide? Så klik her og lær, hvordan du hækler du en simpel oldemorfirkant.

Download opskriften gratis her: Granny Square - Basic >>

Solid Granny Square

Hvis du ønsker at hækle en taske med oldemorfirkanter, kan det være en god idé at bruge en mere fast variant, så tasken kan holde til at bære på dine ting. Her viser Gea dig, hvordan du laver en fast Granny Square:

Download opskriften gratis her: Granny Square - Solid >>

Granny Square med solsikke

Bliver du også i virkelig godt humør af solsikker? Så se videoen herunder, hvor Gea forklarer, hvordan du hækler en Granny Square med den fineste solsikke på.

Download opskriften gratis her: Granny Square - Sunflower >>

Granny Square med marguerit

Lær at hækle den fineste maguerit-firkant. Jeg drømmer om en pude med disse fine firkanter. Lad Gea vise dig, hvordan du hækler magueritten:

Download opskriften gratis her: Granny Square - Daisy >>

Flere opskrifter med oldemorfirkanter