Du behøver ikke en masse redskaber for at vinde garn på fed op til nøgler. I dette indlæg viser jeg dig, hvordan du kan gøre det med en ting, som du helt sikkert allerede har i hjemmet: en papirrulle.


Har du stået med et fed garn i hænderne og undret dig over, hvad du skal stille op med det?

Hvad enten du er helt grøn, når det kommer til hækling og strik, eller er en erfaren krea-entusiast, så har du sikkert bemærket, at garn kan være viklet på forskellige måder, når du køber det.

Rigtig mange garner er vundet op i nøgler. Her er det nemt for dig at gå i gang med at strikke eller hækle, da du blot skal finde den ene ende af garnet, og så er du klar til at gå i gang.

Andre garner er viklet i fed eller bundter. Det gælder blandt andet vores garner Unicorn og Unicorn Solid. Disse garner er endnu ikke vundet op, og det er derfor helt stensikkert, at der vil gå kludder i garnet, hvis du forhastet kaster dig ud i at arbejde med garnet, før du har vundet det op til nøgler. Tro mig, den frustration vil du gerne undgå (jeg taler af bitter erfaring her) 🤯

I dette blogindlæg viser jeg dig, hvordan du:

 1. folder garn på fed ud (uden kludder!)
 2. bruger en papirrulle til at vinde garn op til et nøgle

Har du en garnvinde og et krydsnøgleapparat? Hop direkte til guiden her.


Vores garner Unicorn Solid (til venstre) og Unicorn (til højre) er viklet i fed, når du modtager dem. Du skal derfor vinde garnerne op, før du kan tage dem i brug.

1. Fold forsigtigt garnet ud

Det første du skal gøre, når du står med garnet i hænderne, er at folde det ud. Udvis gerne garnet lidt ekstra forsigtighed og tålmodighed, så der ikke går kludder i det. Det vil i sidste ende spare dig for den frustration, som sammenfiltret garn med sikkerhed vil medføre.

Sådan gør du:

 1. Tag banderolen af, og sno garnet ud af fedet.
 2. Læg forsigtigt garnet hen over to stolerygge eller placer det på et bord.
 3. Klip snorene rundt om garnet af. Sørg for at klippe de rigtige snore!
 4. Find garnenden og klip den fri. På vores garner vil enden være fastgjort til en af snorene rundt om garnet.


Du kan også spørge din ven, ægtefælle eller kæreste om assistance til at holde styr på garnet. Jeg må dog advare om, at denne metode kan give din hjælper meget trætte arme. Se bare, hvordan det gik, da Rasmus fra Hobbii-kontoret trådte til som hjælper 👇

Tip! Du kan også overveje at investere i en garnvinde. Det er et effektivt redskab, der holder garnet på plads, mens du vinder det op. Garnvinden monteres på en bordkant, og gør processen endnu nemmere, idet den automatisk roterer, når du trækker i garnet.

2. Vind garnet op i et nøgle

Nu er du klar til næste trin: At vinde garnet op til et nøgle.

Det kan være en fordel at vinde garnet op, så du kan trække garnet indefra nøglet, når du arbejder med det. På den måde kan du nemmere undgå, at garnnøglet hopper rundt og tager flugten hen over stuegulvet, bedst som du er fordybet i dit projekt (åh ja, vi har alle været der).

Den nemmeste måde at gøre det på er ved at vikle garnet omkring noget. Måske er du heldig at have en gammeldags vindepind, hvor garnet vikles om pinden.

Ejer du ikke en vindepind, er der masser af andre måder at vinde garn op på. Du kan endda bruge din tommelfinger. Det kan dog være en ulempe, da du ikke så nemt kan lægge garnet fra dig, før du er HELT færdig med at vinde det op … og så kan 400 meter garn pludselig virke som meeeeget garn.


Men hvad kan du ellers bruge? Tag et kreativt blik på dit hjem. Der er helt sikkert noget, du kan vikle garnet omkring. Det kan fx være en tyk strikkepind, en kagerulle eller en grydeske.

Du kan også vinde garnet op ved at vikle det om en papirrulle eller et stykke pap. Det vil jeg nu vise dig, hvordan du gør.

Sådan vinder du garn op med en papirrulle

En af de mest fikse måder at vinde garn op i hånden på, er ved at bruge en papirrulle, som du vikler garnet omkring. Du kan selv rulle et stykke pap, eller du kan bruge paprøret fra en rulle med toilet- eller køkkenpapir til formålet. Alternativt kan du bruge rullen fra alu- eller plastikfolie, hvis du ønsker en hårdere rulle.

Følg disse trin:

 1. Klip to indsnit overfor hinanden i den ene ende af papirrullen.
 2. Placer garnet i de to indsnit. Før enden af garnet ned langs siden på rullen og hold den fast med tommelfingeren.
 3. Tag fat i garnet med den anden hånd og begynd at vikle det omkring midten af papirrullen.
 4. Vikl derefter garnet skævt over papirrullen nedefra og op, så garnet lægger sig i et nyt ‘lag’ i dit nøgle. Drej papirrullen en kvart omgang efter et par omgange og begynd på et nyt ‘lag’. Forsæt på denne måde.
 5. Når du kommer til enden af garnet, kan du forsigtigt skubbe den ind under lidt af garnet i dit nøgle. Hiv garnenden indeni papirrullen ud.
 6. Fjern papirrullen. Gør det evt. ved at skubbe garnnøglet forsigtigt ned mod et bord, mens du hiver papirrullen op. Så er dit garnnøgle vundet op og klar til brug. Jubbiii!


Tip! Du kan også holde styr på dit garnnøgle ved at placere det på en garnholder. Her behøver du ikke at kunne trække garnet indefra nøglet, men du kan sagtens bruge metoden med papirrullen til at vinde garnet op.

Skal det gå hurtigere og nemmere?

Har du svært ved at overskue at vinde garnet op i hånden, kan du investere i en garnvinde og et krydsnøgleapparat. Kombinationen af de to redskaber vil ikke bare gøre processen nemmere, men også meget hurtigere. Og der er vel ikke noget at sige til, at du gerne vil hurtigt i gang med det sjove: at strikke og hækle? Jeg dømmer i hvert fald ikke!

Guide: Sådan vinder du dit garn op med garnvinde og krydsnøgleapparat

Vind dit garn op med dette drømmehold af redskaber:

Spar 13%

Krydsnøgleapparat i Træ - Unwind

699 kr.  799 kr. Udsolgt
Spar 20%

Krydsnøgleapparat - Hobbii

319 kr.  399 kr.