Vil du sikre dig, at dit næste strikkeprojekt passer helt perfekt? 🎯 Her viser vi dig, hvordan du laver og måler en strikkeprøve – og hvorfor det kan redde hele dit projekt.



Tro os, vi kender det godt: Når man står med garnet til en ny, spændende opskrift i hænderne, så er strikkeprøven ikke altid så tillokkende. Man vil bare i gang. 😊 Ikke desto mindre, så kan den lille strikkede lap redde dig fra mange frustrationer og spildte timer.

Hvad enten du skal strikke en sweater, cardigan, hue eller tørklæde, så er en simpel strikkeprøve vejen til at ramme den helt rigtige størrelse og pasform. 📏🧶

I denne guide gennemgår vi, hvorfor strikkeprøven er alfa omega, hvordan du laver den (det er virkelig nemt), og hvordan du måler din strikkefasthed, så du kan strikke dit projekt med ro i maven.


Hvorfor skal du lave en strikkeprøve?

Tænk på strikkeprøven som et sikkerhedsnet for dit projekt. Den hjælper dig med at:

✅ Sikre, at dit færdige projekt får den størrelse, der er angivet i opskriften
✅ Tjekke din strikkefasthed (hvor løst eller stramt du strikker)
✅ Undgå at løbe tør for garn, før du er færdig
✅ Få en fornemmelse for garnet og de teknikker, du skal arbejde med

Opskrifter er nemlig skrevet ud fra en bestemt strikkefasthed – altså hvor mange masker og rækker der er på 10 x 10 cm.

Hvis din fasthed varierer fra opskriftens, risikerer du, at projektet bliver for stort eller småt – eller at du løber tør for garn. Der er intet mere ærgerligt! 🫣 Vi bliver derfor nødt til at sige det: En lille strikkeprøve kan spare dig for al besværet – lav den nu. 😉




Sådan laver du en strikkeprøve

De fleste opskrifter fortæller dig, hvordan du skal lave en strikkeprøve. Ofte er det i glatstrik (ret på retsiden, vrang på vrangsiden) eller i netop det mønster, du skal bruge i projektet.

Følg altid instruktionerne i opskriften 💛 Hvis den beder dig om at lave prøven i et specifikt mønster (f.eks. hulmønster, struktur eller snoninger), så gør det.

Hvis du blot vil teste garnet, pindene eller din generelle fasthed, er en simpel strikkeprøve i glatstrik helt fin.


Sådan gør du:

  1. Tjek opskriftens anbefalede strikkefasthed. Der kan fx stå: 20 masker x 28 pinde = 10 x 10 cm i glatstrik. Det vil også fremgå hvilken størrelse strikkepinde, der giver denne fasthed.
  2. Husk at slå ekstra masker op. For at kunne måle strikkeprøven skal din strikkeprøve være lidt større end de 10 x 10 cm. Vi anbefaler, at du lægger 4–6 masker og et par ekstra rækker til. Så hvis opskriften siger 20 masker, kan du slå 24–26 masker op.
  3. Strik din strikkeprøve. Hvis du strikker prøven i glatstrik, skal du strikke ret på retsiden og vrang på vrangsiden.
  4. Strik indtil din prøve er 12–14 cm lang.


Bør du vaske din strikkeprøve?

Det korte svar er ja! 🫧🧼

Mange garner opfører sig anderledes efter vask – de kan strække sig, trække sig sammen eller ændre form. Maskebilledet kan også ændre sig ved vask.

Hvis du vil have et realistisk mål, skal du vaske og tørre din strikkeprøve, som du vil gøre med dit færdige projekt. Det gælder især, hvis du strikker tøj!

Strikker du med uld? Læs vores vaskeguide her: Sådan vasker du uld


Bør du blokke din strikkeprøve?

Det kommer helt an på projektet. Nogle garner kan strækkes meget ved at blive blokket, andre trækker sig straks tilbage til deres oprindelige form. Det kommer an på, hvilke fibre garnet er sammensat af.

Den bedste tommelfingerregel er: Blok din strikkeprøve, hvis du også vil gøre det med dit færdige projekt. På den måde får du det mest præcise mål – og undgår ubehagelige overraskelser.




Sådan måler du din strikkefasthed

Når din strikkeprøve er helt tør, er det tid til at finde målebåndet frem:

  1. Læg prøven på en flad overflade.
  2. Brug et målebånd, en lineal eller et måleredskab til strik til at måle et felt på 10 x 10 cm midt i prøven (undgå kanterne – de kan rulle og folde en smule).
  3. Tæl hvor mange masker du har på 10 cm (vandret)
  4. Tæl hvor mange rækker du har på 10 cm (lodret).

Sammenlign dine tal med den anbefalede strikkefasthed i opskriften. 📏


Hvad hvis din strikkefasthed ikke passer?

Bare rolig – det sker for os alle. Hvis dine mål ikke matcher opskriften, kan du gøre følgende:

  • Hvis du har for mange masker, strikker du strammere end fastheden i opskriften. Løsningen er at lave en ny strikkeprøve med større pinde – gå en halv eller en hel pindestørrelse op.
  • Hvis du har for få masker, strikker du løsere end fastheden i opskriften. For at ramme fastheden kan du prøve at strikke en ny prøve med mindre pinde – gå en halv eller en hel pindestørrelse ned.

Det tager lidt ekstra tid, men det er det hele værd. Når du først har styr på din strikkefasthed, kan du med ro i maven gå i gang med dit projekt.


💡 Et par hurtige tips til strikkeprøven

✨ I de fleste opskrifter er strikkefastheden angivet i cm.

✨ Husk at din strikkeprøve skal være en smule større end 10 x 10 cm, så du kan måle den uden at få de krøllede kanter med.

✨ Husk altid at tjekke i din opskrift, hvordan du skal strikke din strikkeprøve. En prøve i glatstrik fungerer godt til at teste garnet eller tjekke, om du bruger den rigtige størrelse strikkepinde, men hvis du kaster dig ud i et design med meget struktur, så giver en strikkeprøve med struktur det bedste billede af din fasthed.


Hvad nu?

Når din strikkeprøve matcher opskriftens strikkefasthed, er du klar til at slå masker op og gå i gang! Hvis prøven ikke passer, så prøv igen med en anden pind – det er lidt ekstra arbejde, men du vil takke dig selv senere. 💕


God fornøjelse fra Hobbii 🫶