Gobelinstrik - også kaldet intarsia - er en nyttig teknik, når du skal skifte mellem flere farver for at lave et større motiv i glatstrik. I dette blogindlæg kan du lære teknikken at kende, så du kan begynde at strikke alverdens smukke, farveskiftende motiver efter diagram.


Nu skal vi se på en strikketeknik, som - hvis jeg skal være helt ærlig - tog pusten lidt fra mig, da jeg hørte om den første gang, nemlig gobelinstrik.

Teknikken, der også kendes som intarsia, er en teknik til at skabe farvemotiver i glatstrik, og den indebærer, at du på skift arbejder med garntråde i forskellige farver i dit arbejde.

Virker det uoverskueligt? Inden du får hjertebanken og sved i håndfladerne vil jeg lige slå noget fast: Gobelinstrik er slet ikke svært at lære, selvom man kunne fristes til at tro det. Faktisk vil jeg påstå, at du super hurtigt vil fange teknikken. Og det allerbedste er, at når du først har fået styr på grundprincipperne, ja, så er der nærmest ingen grænser for alle de smukke og sjove motiver, du kan skabe, hvis du slipper fantasien løs.

Gør dig klar til at blive meget begejstret! 😍

I dette blogindlæg får du svar på:

Jeg vil starte med at forklare, hvad gobelinstrik er, og hvorfor det er super smart.


👆 Denne ‘Sheepy’ Sweater er strikket med intarsia. Find den gratis opskrift her.

Hvad er gobelinstrik?

Gobelinstrik eller intarsia er som nævnt en farveteknik, som du kan bruge, når du arbejder med to eller flere farver for at lave et motiv i glatstrik.

Det smarte ved teknikken er, at du - i modsætning til andre farveteknikker - kun arbejder med én aktiv farve ad gangen. De øvrige farver hænger løst fra dit projekt, indtil du igen skal bruge dem.

Du strikker opdelte blokke eller forløb med forskellige farver, og gobelinstrik kræver derfor god planlægning. Et strikkediagram er således helt uundværligt og vil indgå som en del af den opskrift, du vælger.

Psst! Felterne i et strikkediagram læses i strikkeretning. Det vil sige, at du skal læse fra højre mod venstre, når du er på retsiden, men fra venstre mod højre, når du er på vrangsiden. Start i nederste, højre hjørne.

Når du strikker gobelinstrik, skal du studere dit diagram grundigt. Læg mærke til, hvor mange forskellige farver du skal bruge på næste række, og om du skal bruge den samme farve flere gange. Hver gang du skifter farve i gobelinstrik, skal du nemlig bruge et nyt separat garnnøgle.


👆 Sådan kan et strikkediagram se ud. Prøv at følge en række med fingeren for at finde ud af hvor mange gange, du skal skifte farve.

Tip: Rul garn op i mindre nøgler med garnvindsler

Det kan være en fordel at rulle nogle mindre nøgler - eller ‘dunter’ - op i hver farve (som vist på billedet herover). Til det formål kan du bruge garnvindsler. Et garnvindsel er et genialt redskab, når du strikker med flere farver på én gang, idet du ruller alle farver - og måske flere af samme farve - op på  vindsler. Du kan købe et sæt med 6 garnvindsler her.

Videoguide: Sådan strikker du gobelinstrik

I denne video kan du lære, hvordan du strikker gobelinstrik:

Sådan skifter du farve uden at lave huller

Når du strikker gobelinstrik, skal du passe på, at der ikke kommer et hul, når du skifter farve. Det gør du ved at sno de to garner om hinanden, som vist i videoen ovenfor. På den måde låser du garnerne og får et nemt farveskift.

Sådan tilføjer du en ny farve på retsiden

  1. Placer tråden med den nye farve, så garnenden ligger på retsiden af arbejdet, mens din garnnøgle eller dunte er at finde på vrangsiden.
  2. Hold den gamle og den nye farve i venstre hånd, og læg den gamle farve henover den nye.
  3. Strik videre med den nye farve.


👆 På retsiden: Placér den nye farves garnende på retsiden af projektet. Læg den gamle farve henover den nye - og strik videre med den nye farve.

Når du skal tilføje en ny tråd, mens du er på vrangsiden, skal du gøre det samme. Du skal således placere garnenden på retsiden, som vender væk fra dig. Sno de to farver ved at lægge den gamle henover den nye og strik derfra videre.

Psst! Du skal ikke bekymre dig over, at der kommer til at hænge tråde ned på forsiden af arbejdet. Bring dem blot om på vrangsiden, når de skal hæftes 😉

Sådan skifter du mellem dine farver på vrangsiden

  1. Bring den gamle farve frem foran arbejdet (på vrangsiden).
  2. Tag den nye farve, som hænger løst fra arbejdet, og læg den henover den gamle farve (om på retsiden).
  3. Strik videre med den nye farve.


👆 På vrangsiden: Skift farve ved at bringe den nye farve om på projektets retside.

Sådan skifter du mellem dine farver på retsiden

  1. Læg den nye farve henover den gamle, så de to farver bliver snoet (på vrangsiden).
  2. Strik videre med den nye farve.
Tip: Husk løbende at stramme de løse tråde en smule, så du får et ensartet udtryk i dit strik.


👆 På retsiden: Sno de to farver om hinanden.

Lås garnet fast løbende, når du flytter det

Når du arbejder med gobelinstrik, er det en god idé at være lidt ekstra fremadsynet. Se derfor altid på, hvor du skal bruge dine farver i næste række.

Du kan nemlig stå i den situation, at du må flytte garnet på vrangsiden alt efter, hvor farven skal bruges næste gang. Det kender du måske fra andre teknikker for farvestrik.

Hvis du skal flytte garnet over mange masker, bør du løbende låse tråden fast på arbejdets vrangside. Det gør du - helt i stil med gobelinteknikken generelt - ved at sno de to garner om hinanden på vrangsiden, og så strikker du bare videre. På den måde undgår du de irriterende, lange tråde på vrangsiden. Lås garnet efter hver 3.-4. maske.

Gobelinstrik eller tofarvestrik - hvilken teknik skal jeg bruge?

Måske kender du allerede tofarvestrik og overvejer, om du ikke bare kan bruge denne teknik til at skabe dine farveskift? Og jo, det kan du sagtens, men der er både fordele og ulemper ved denne teknik.

Tofarvestrik egner sig til hyppige skift mellem to farver

Tofarvestrik kendes også som jaquardstrik og bruges i bl.a. Fair Isle-strik. Det er en teknik, hvor du arbejder med to farver og hyppige farveskift for at skabe alverdens mønstre.

Du arbejder således med to farver på én gang, hvor den farve, som du ikke aktivt bruger, føres med på projektets bagside. Da du skifter farve ofte, giver det god mening at føre begge tråde med, så du hele tiden har dem begge til rådighed og frit kan skifte farve.

Tofarveteknikken egner sig imidlertid ikke til at arbejde med flere end to farver, da dit projekt hurtigt bliver meget tykt og tæt. Strikker du fx en sweater, risikerer du, at den bliver meget fast og varm.

Teknikken egner sig desuden ikke til lange pauser imellem farveskiftene, da du ender med et unødigt stort garnforbrug grundet de inaktive tråde på arbejdets bagside. Og så er det da sjovere at bruge det ekstra garn på et andet projekt, ikke?

Endnu en forskel mellem jaquardstrik og intarsia er desuden, at jaquardstrik strikkes rundt, mens intarsia strikkes frem og tilbage.

👆 Når du bruger intarsia-teknikken, vil farveskiftene se sådan her ud på vrangsiden.

Spar garn med gobelinstrik

Ved gobelinstrik arbejder du som tidligere nævnt kun med én aktiv garntråd ad gangen. Det betyder, at du bruger langt mindre garn og samtidig opnår et mere luftigt og let resultat.

Gobelinstrik er derfor det oplagte valg, hvis du arbejder med et stort motiv i glatstrik med flere end to farver, hvor der kan være langt mellem farveskiftene.

Hvad kan man strikke med gobelinstrik?

Her har jeg samlet nogle af vores opskrifter med flotte motiver, som du kan strikke med gobelinteknikken.

Gratis opskrifter med intarsia

👆 Strik fx den fineste 'Love Games' Sweater med intarsia. Design af AnxiousGirlKnits. Find den gratis opskrift her.


God strikkelyst!