Har du nogensinde stået i en situation, hvor du ikke kan færdiggøre et projekt, fordi du midt i hækle- eller strikkeprojektet opdager, at garnkurven er tom og du nu mangler flere nøgler for at fortsætte?

Hvis du kan nikke genkendende til det, så læs med her og se hvordan du kommer videre – og undgår at trevle dit hårde arbejde op!

Du tænker sikkert, at den oplagte løsning til problemet er at købe mere garn. Og hvis det er muligt, så skal du selvfølgelig gøre det. Men der er tilfælde, hvor dette ikke er muligt.

Når du ikke kan købe mere af det samme garn fordi:

  • Du strikker eller hækler med en bestemt indfarvning – eller fra et bestemt parti
  • Det er garn, som du har haft liggende ubrugt siden tidernes morgen og nu forhandles det ikke længere
  • Du har taget banderolerne af og nu er du usikker på garnets navn, dets mærke og farvekoden.
Du må ikke lade frustrationerne tage over, for jeg har fundet nogle løsninger, som kan redde dit projekt 👇

Juster nåle/pindestørrelsen

Et af de råd, som du burde prøve først, er at skifte til en mindre nål – eller pind – når du opdager, at du ikke har garn nok. En halv eller hel størrelse kan faktisk gøre meget. Hvis du i forvejen hækler/strikker meget stramt, kan du sagtens gå en størrelse ned. Husk at hækle/strikke løst, så det passer med den nuværende fasthed.

Jeg anbefaler de lækre Clover Soft Touch Hæklenåle. De ligger perfekt i hånden og de fåes i mange størrelser



Kontraster er det nye sort!

Er du næsten færdig med dit arbejde, så tilføj en kant i en kontrastfarve. Det kan faktisk blive rigtig fint. En kant var måske ikke lige din plan, men du kan sagtens slippe afsted med det! Jeg har selv stået i samme problem og her valgte jeg at lave de sidste rækker i en anden farve inden kanten. Det så ud som om, det var meningen og lignede bestemt ikke, at jeg var løbet tør for garn! 😉 Hvis du har brug for at lave en kontrastkant i bomuld, skulle du prøve Rainbow som findes i 100 forskellige farver.

Volder indfarvningen dig problemer?

Det kan være svært at finde den samme indfarvning på det garn som du er løbet tør for. Tit vil forskellen på indfarvning være ret tydelig. Du kan dog være heldig, at det ikke betyder så meget, især hvis dit arbejde består af flere forskellige farver. Her kan du nemlig skjule farveforskellen blandt de andre farver – f.eks. hvis dit projekt består af striber.
Du kan være heldig, at den rette indfarvning kan skaffes. Prøv at ring til virksomheden, hvor du købte garnet og spørg om de vil tjekke indfarvningen på de nøgler, som de har på lager.


Vær kreativ!

Hvis garnet er udgået og det er umuligt at finde et magen til, så skal du til at tænke kreativt. Har du noget garn der matcher i farve, men ikke i tykkelse? Det kan heldigvis fixes – nogle gange lettere end andre. Det ideelle scenarie er, at det garn du bruger er meget tykt, og det garn som matcher i farven er alt for tyndt – så kan du heldigvis blot fortsætte arbejdet med dobbelt tråd. Når du lægger to tråde sammen af det tynde garn, kan du måske få det til at matche tykkelsen på det oprindelige garn. Hvis der er en lille forskel i tykkelsen, er det sjældent noget man ligger mærker til. Alternativt kan du justere nåle/pindestørrelsen, så det passer med det, som du allerede har hæklet eller strikket.

Jeg foretrækker strikkepinde, der er ergonomiske. Prym Ergonomiske Jumperpinde- og rundpinde er mine absolutte favoritter. 

Er ‘’erstatningsgarnet’’ for tykt?

Hvis garnet er for tykt, kan du splitte det ad. Garn består af flere tråde, der er spundet sammen. For eksempel har 8/8 bomuld dobbelt så mange tråde som 8/4 bomuld. Dette giver dig muligheden for at bruge garn, som har den rette tykkelse. Brug kun det antal tråde, som svarer til tykkelsen på det garn, du er løbet tør for. Jeg ved godt, at det kan være et kæmpe arbejde, hvis det drejer sig om et helt nøgle eller mere! Jeg har selv gjort det i slutningen af et projekt, hvor jeg var for stædig til at give op! Derfor anbefaler jeg det som en nødløsning - medmindre, du er en meget tålmodig person 😉


Tænk langsigtet!

Mit sidste forslag er desværre mere et råd til fremtiden end en ’’her og nu løsning’’. Hvis du har smidt banderolen ud og du ikke ved, hvilket slags garn du sidder med i hænderne, så er gode råd dyre. Fremover kan du gemme banderolen med et lille stykke garn omkring. Jeg gør det overskueligt for mig selv ved at skrive på banderolen, hvilket projekt garnet hører til. Jeg har før stået i den situation, at jeg havde 3 banderoler med mørkeblåt garn, men jeg kunne ikke regne ud, hvilket der passede til det tæppe, jeg var i gang med. Du kan også opbevare banderolen sammen med projektet for at sikre, at du aldrig vil komme i tvivl. Det er samtidig godt til når du løber tør for garn og skal købe mere.

Det er nemt at være bagklog og jeg ved godt, at det ikke løser problemet her og nu, men jeg er helt sikker på, at du vil takke dig selv, hvis du allerede nu begynder at gemme banderolerne! Jeg håber, at du nu har fået inspiration til at løse alle nuværende og fremtidige problemer 😀


Kærlig Hilsen
Josefine, Hobbii


Ps. Spørg også i dit hækle- eller strikkefællesskab om der er nogle, der ligger inde med det garn som du mangler...

Spar 20%

Ergonomisk Rundpind - Prym

Fra 63 kr.  Fra 79 kr.