For nyligt fik vi en snak med den australske designer Brendan Girak, der også er kendt som Knitwits & Yarns. Hvis du følger ham på Instagram, er du garanteret allerede forelsket i hans flotte samling af huer. Og så har vi gode nyheder! Brendan har netop udgivet tre helt nye opskrifter på huer, og de kan downloades helt gratis.


Endnu en gang har vi talt med en talentfuld og inspirerende designer, og denne gang er det den australske designer Brendan Girak. Du kender ham muligvis som ham ‘hue-fyren’ på Instagram, hvor han er kendt for sine unikke og enkle beanies, som han fremviser på @knitwitsandyarns. Brendan har faktisk strikket flere hundrede huer, alle med deres egne fine, simple detaljer!

Så er du på udkig efter en god dosis strikkeinspiration – eller måske et venligt skub til at finde strikkepindene frem? Du er havnet det helt rigtige sted! Brendan har en beundringsværdig tilgang til at strikke. Han finder glæde i det repetitive, mediterende aspekt ved at strikke, og han lægger mindst lige så meget værdi i rejsen som i det færdige projekt.

Vi har haft fornøjelsen af at stille Brendan 8 spørgsmål om hans tilgang til at strikke. Læs med – vi er sikre på, at hans filosofi og positivitet vil skubbe til din egen motivation! 

Åh, fik vi nævnt det her? I samarbejde med Hobbii har Brendan netop udgivet 3 helt nye strikkeopskrifter på huer, som du kan downloade helt gratis på vores hjemmeside. Gå ikke glip af disse fantastiske opskrifter – hent dem nu og begynd på dit næste strikkeprojekt. 🧶


1. Hvornår begyndte du at strikke?

“Jeg begyndte at strikke, da jeg var omkring 21, så jeg har været i gang i næsten 10 år. Min mor strikkede meget, og jeg var interesseret i, hvad hun lavede, så hun lærte mig at strikke ret- og vrangmasker. Hun slog de første masker op og strikkede de første par rækker for mig, og det var også hende, der rettede op på de utallige fejl, jeg lavede.

Efter noget tid tog jeg hen til min lokale garnbutik, hvor jeg lærte at slå masker op og fikse mine fejl. Og derefter begyndte jeg at strikke huer og eksperimentere med forskellige størrelser og teknikker.”




2. Hvad elsker du allermest ved at strikke?

“Jeg elsker de repetitive bevægelser, og at jeg kan være stolt af mine projekter, som jeg har lavet med mine egne hænder. I starten syntes jeg helt klart, at det var en belønning at se alt det tøj, jeg kunne lave, men senere på min rejse har jeg virkelig lært at nyde det mentale aspekt ved at strikke.

Nogle år før jeg begyndte at strikke, fandt jeg ud af, at jeg havde ADHD, angst og depression, og jeg har senere fundet ud af, at strikning hjælper mig med at håndtere mange af mine indre kampe. Jeg elsker, at jeg har haft mulighed for bare at strikke, dele min rejse og hjælpe andre med deres udfordringer.”


3. Hvorfor er du så vild med at strikke huer?

“Jeg elsker at strikke huer af flere grunde. Det er en tidskrævende hobby at strikke, og nogle gange synes jeg bare, at man har brug for de der projekter, som er korte og føles produktive. De er også nemmere at designe og skrive opskrifter til.

Når jeg arbejder på en sweater, tager det LANG tid, før jeg kommer til et punkt, hvor jeg er tilfreds nok til at udgive dem. Huer er derimod mere simple (nu hvor jeg har øvet det så meget …). Jeg kan også godt lide, at jeg nemt kan øve mig på nye teknikker med huer. Det er ikke den største investering, hvis designet ender med ikke at fungere, så jeg føler på en måde, at jeg nemmere kan give det et forsøg og håbe det bliver godt.”


4. Hvad er dit yndlingssted at strikke?

“Jeg elsker at strikke hvor som helst. Men det er altid dejligt at strikke udenfor i det australske forår eller efterår. Der er det generelt solrigt uden at være alt for varmt.”




5. Hvad er det allerbedste strikketilbehør, som du ikke kan leve uden?

“Der ville jeg nok sige mine rundpinde, mine bøger med masker og sport. Rundpinde har virkelig hjulpet mig med at lette presset på mine håndled, når jeg strikker. Jeg synes, at det fordeler vægten meget mere jævnt. Mine maskebøger hjælper mig med at blande og matche forskellige masker, når jeg skaber nye designs. Jeg har kigget igennem de fleste masker, men på en hvilken som helst dag kan jeg føle, at en bestemt maske vil fungere perfekt i et nyt design. Sidst men ikke mindst er sport. Jeg strikker ofte, mens jeg ser en eller anden form for sport. Jeg synes, det er den perfekte kombination, og så hjælper det mig med at holde min hjerne engageret."


6. Hvad er dine yndlings strikketeknikker i øjeblikket?

“Jeg kan virkelig godt bare lide at strikke retmasker og vrangmasker. Det er beroligende for mig at kunne sidde og strikke uden at tænke for meget over det. Når jeg føler mig mere til stede, kan jeg godt lide at lave simple snoninger med 4 eller 6 masker. Det giver et virkelig flot udtryk uden at være alt for svært."


7. Hvad er dine 3 bedste tips til nye strikkere?

1 – SMÅ SKRIDT! Når jeg underviser i strik, opfordrer jeg altid til udelukkende at fokusere på retmasker, før man bevæger sig videre til vrangmasker. Jeg vil have folk til at føle sig godt tilpas og selvsikre med det helt basale.”

2 – START SIMPELT! Jeg siger altid til nye strikkere, at det kan være så simpelt eller kompliceret at strikke, som man vil have det til at være.

3 – NYD REJSEN! At nyde processen er lige så vigtigt som at have et færdigt design.”




8. Kan du fortælle os lidt mere om de tre hue-opskrifter?

"Hvert af de designs, jeg har skabt, er inspireret af tidligere huer, som jeg havde lavet gennem årene. Før jeg rigtigt begyndte at designe, legede jeg ofte med forskellige masker og mønstre, men mange af disse designs havde små fejl i dem, eller jeg var ikke tilfreds med det garn, jeg brugte. INDTIL NU!

Hvert design bruger Hobbii's Friends Wool, som er et smukt elastisk garn med et overflødighedshorn af farver at vælge imellem. Det er det helt perfekte garn til disse huer.

Navnene på huerne er inspireret af forskellige steder i Great Southern-regionen i det vestlige Australien. Jeg flyttede til denne region i starten af 2023 og tænkte, at det ville være en fin hyldest at navngive huerne efter området."


Torbay-huen

"Ligesom de andre huer blev Torbay-huen designet for mange år siden. Jeg lavede den oprindeligt med et tykt garn, hvilket betød, at opskriften kun havde en eller to størrelser. Når jeg designer opskrifter på huer, kan jeg godt lide at sikre, at mine designs kan laves i mindst tre størrelser. Det betød, at både garnet og selve mønstret måtte være helt rigtigt.

Jeg kunne godt lide det enkle i mønstret og ideen om, at kun hver 12. række havde en snoning. Jeg er virkelig interesseret i designs, der er enkle, men unikke, og det var motivationen bag denne hue."




"Strik med snoninger bliver ofte set som skræmmende, men jeg vil gerne vise, at en række med snoninger her og der virkelig kan skabe et flot design med en minimal indsats. Jo mere fortrolig du bliver med enkle snoninger, jo mere komfortabel vil du være, når du tager fat på de mere udfordrende designs. Og det er helt sikkert mit mål som designer at opfordre til dette.

Denne hue var den sværeste at navngive. Den har forskellige naturlige elementer som vandfald og træer, men jeg kunne ikke finde et navn, der passede helt perfekt. Jeg spurgte en veninde, og hun sagde, at den mindede hende om aspargeshoveder, der vokser i en by ved navn Torbay."



Få den gratis opskrift til Torbay-huen her!


Manypeaks-huen

"Dette design med kabler er et af de allerførste, jeg nogensinde har lavet. Jeg har altid elsket den oprindelige hue, men jeg endte med at give den væk for omkring otte år siden ... Problemet med det oprindelige design var ikke noget med kablerne eller konstruktionen, det handlede om det garn, jeg brugte. Garnet var nemlig smule tykkere, og det betød, at forskellen mellem hver størrelse var ret stor, når man tager i betragtning, at designet er en 16 maskers gentagelse. For at gøre designet til en anvendelig opskrift, var jeg derfor nødt til at finde et tyndere garn, der dog stadig havde masser af fleksibilitet."




"I første omgang brugte jeg samme pindestørrelse fra ribben og op til kablerne, men det skabte en rigtig stram hue til mit hoved, især når man tænker på det relativt store antal af masker, jeg slog op. Så jeg var nødt til at bestille mere garn og lave huen igen. Denne gang øgede jeg til gengæld pindestørrelsen i sektionen med kabelmønsteret, og det resulterede i en dejlig hue med et godt fit – og en hue, som jeg var rigtig glad for at udgive som en opskrift.

Opskriften er også fantastisk, fordi det er en 6 rækkers gentagelse, hvilket betyder, at du kan øge eller mindske højden på din hue med meget lidt indsats. Det er også en fantastisk måde at øve kabler på og forstå, hvordan kabler udvikler sig gennem et design.

Jeg besluttede at navngive huen Manypeaks-huen på grund af de mange toppe, som kabelmønsteret skaber. Jeg synes, det er et simpelt, men passende navn til huen, og jeg ser virkelig frem til at bære den på samme måde, som jeg bar den for over 8 år siden."



Få den gratis opskrift til Manypeaks-huen her!


Cheynes-huen

"Den sidste hue-opskrift er Cheynes-huen. Jeg vidste faktisk ikke, at Cheynes blev udtalt 'chains' (‘kæde’ på engelsk) før for et par måneder siden. Jeg syntes absolut, det var det perfekte navn til dette design, der minder om en kæde.

Jeg tror, jeg har sagt det ret mange gange nu, men jeg kan virkelig godt lide at have simple designs med et lille unikt element, der gør det anderledes. Og det er ikke anderledes for dette design, som i øvrigt er en fantastisk introduktion til at arbejde med skiftende farver. Designet er fantastisk, fordi du med fire nøgler garn kan skabe to huer med modsatte farveskemaer."




"Ligesom mange af mine tidligere eksperimenter havde dette design små fejl her og der. Efterhånden som jeg er blevet mere selvsikker i at strikke, er jeg begyndt at genbesøge nogle af disse designs og omdanne dem til egentlige opskrifter, men meget af Cheynes-huen og den oprindelige hue er helt ens. Jeg syntes dog, at farven på kanten og farven lige før mønsteret så lidt off ud i den oprindelige udgave.

Det nye design har en konsekvent farve gennem hele huen – det er kun mønsteret, der ændrer sig. Jeg føler, at dette giver huen et mere afrundet udtryk, MEN HUSK, placeringen af farverne er 100% op til dig!

Det fantastiske ved at strikke er, at et mønster (det meste af tiden) blot er til for at guide dig til et succesfuldt resultat, MEN, du kan tilpasse farver og størrelser, som du ønsker. Nogle gange virker det, nogle gange gør det ikke, det vigtigste er, at du giver det et forsøg og forhåbentlig lærer noget undervejs."


Få den gratis opskrift til Cheynes-huen her!


Klar til at strikke en af Brendans flotte huer?

I samarbejde med Hobbii har Brendan netop udgivet tre nye opskrifter på huer, der kombinerer simple designs med stil. Opskrifterne kan downloades fra Hobbiis hjemmeside. Så find garnet frem og vælg din yndlingshue fra kollektionen. Det er tid til at slå masker op!