Laura Dalgaard er strikdesigneren bag det helt nye tigerdesign, der støtter op om WWF Verdensnaturfondens arbejde for at redde verdens vilde tigere. Vi har spurgt Laura om hendes overvejelser bag samarbejdet og designet - og hun har givet os et par råd med på vejen.


👆Laura Dalgaard med tigersweateren i farvekombinationen ‘Rare’.

Kender du allerede navnet Laura Dalgaard, får det dig sandsynligvis til at tænke på originale og legende strikdesigns. Laura har en unik forståelse for sammensætninger af farver, former og materialer, der gør hendes strik til ikoniske værker, som mange drømmer om at strikke.

Og så er Laura designeren bag det seje tigerdesign, som du kan købe opskriften til her. Al omsætning fra salg af opskriften går ubeskåret til WWF’s arbejde for at redde verdens tigere.

Vi er ærligt talt helt oppe at køre over det her samarbejde! Vi har derfor talt med Laura om hendes strikkeunivers, designproces og samarbejdet om tigersweateren. Læs med her 👇

Psst! Laura giver også nogle tips til dig, der overvejer at kaste dig ud i det vilde design.

1. Hvornår startede din interesse for at strikke?

“Jeg lærte at strikke for 13 år siden, da jeg var 25. Da jeg et par år senere kom ind på designskolen, vidste jeg endnu ikke, at jeg ville gå i den retning.

Da jeg lærte at strikke, havde jeg dog en klar fornemmelse af, at det var noget, der virkelig fungerede for mig. Noget jeg havde talen for.

Det jeg følte, jeg var særligt god til, var ikke nødvendigvis at strikke, men at forstå, hvordan man konstruerer og former strik. At forstå formen og det tredimensionelle arbejde med garn.”

2. Hvordan ser din designproces ud? 

“Hvis jeg skal lave et større projekt eller kollektion, laver jeg et moodboard. Det giver mig et overblik over, hvad det er for nogle farver og stemninger, jeg arbejder med. Mit seneste moodboard er for eksempel inspireret af spiritualitet.

Jeg arbejder meget med stemninger. Det er lidt ligegyldigt, hvad det er, man finder en stemning i. Måske er man besat af Pokémon, og så kan man jo lave noget i den farveskala, uden at der nødvendigvis er en Pokémon på designet. Det behøver ikke være en-til-en oversættelse af inspirationen. Det kan sagtens være helt subtilt.”


👆Laura Dalgaard finder inspiration i moodboards med farver og stemninger.

3. Hvad er kendetegnende for dit strikkeunivers?

“Det er vigtigt for mig, at mine designs har en kvalitet. At det er originalt, og at der er arbejdet med materialer, farver og sammensætninger. Jeg arbejder meget med kontraster. Det kan både være i farver, men også i materialer eller i et kreativt udtryk.

Jeg bruger farver til at skabe udtryk med, og jeg søger at skabe historier gennem farver. Hvis man ser udefra på mig og mine designs, synes man nok, at jeg har en vis farvepalette. Men jeg har helt klart en mission om hele tiden at udfordre mig selv.

Man har tit nogle forudindtagede idéer om farver. Hvis nogen taler dårligt om en farve, får jeg lyst til at lære den at kende og bruge den på en måde, så de ændrer mening.

Lad os sige, at folk ikke kunne lide orange: Hvis jeg nu tager bare lidt orange og toner den lidt ned og placerer den op mod en anden farve, så kan det være at det lige pludselig spiller helt vildt.”

4. Hvorfor sagde du ja til at være med i samarbejdet med WWF og Hobbii?

“Siden jeg var barn, har naturen været vigtig for mig, og særligt dyrene, og jeg mener, at vi alle har et ansvar for at passe på vores natur og værne om den.

Når jeg kan bidrage ved at skabe et udtryk og en lille smule opmærksomhed gennem tigerdesignet, så er det det mindste, jeg kan gøre for at skabe forandring i verden.

Jeg vidste godt, at tigeren var truet. Men jeg blev meget berørt af at høre om de snarer, som krybskytterne fanger tigerne i. Jeg blev overrasket over, hvor lidt jeg vidste omkring tigerens situation, og derfor tænkte jeg, at jeg gerne vil hjælpe med at skabe noget opmærksomhed om det.”


👆Laura Dalgaard håber, at tigerdesignet vil skabe opmærksomhed om tigernes situation. ”Når jeg kan bidrage ved at skabe et udtryk og en lille smule opmærksomhed gennem tigerdesignet, så er det det mindste, jeg kan gøre for at skabe forandring i verden.”

5. Hvilke tanker har du gjort dig om tigerdesignet?

“Da jeg skulle designe tigersweateren i samarbejde med WWF og Hobbii, var det vigtigt for mig, at det skulle være en tiger, der ligner en tiger. Det skulle ikke forestille en naiv og fjollet tiger, men ligne det stolte dyr, tigeren er. 

Gennem designet kommer folk forhåbentlig også til at lære mere om, hvad der foregår i den vilde natur. Selvfølgelig giver salg af opskriften økonomisk støtte til WWF’s arbejde, men mit håb er også, at folk vil lære noget.”

6. Hvad er overvejelserne bag de forskellige farvekombinationer?

“Jeg har leget med selve udtrykket og sammensætningerne af farverne, så designet kunne få forskellige udtryk og passe til forskellige personer.

Mit tigerdesign kommer i fire farveudgaver. Der er den klassiske orange tiger, der lyser op i gadebilledet, ligesom tigeren lyser op i junglen. Så er der et lysere design, der taler til folk, som foretrækker mere nedtonede farver. Og så er der to ekstra designs, der har legende og modige miks af farver, som taler til alle uanset køn.”

7. Hvad kan du godt lide ved garnet Evergreen, som sweateren er strikket i?

“Det var vigtigt for mig at bruge et bæredygtigt garn til dette samarbejde, så vi sørger for at belaste naturen i mindst mulig grad, mens vi støtter WWF’s vigtige arbejde for at redde den vilde tiger. Garnet kommer i en superfin farveskala og har en virkelig lækker kvalitet.

Bæredygtighed betyder meget for mig som designer. Men som lille designer er det ikke altid muligt at træffe en beslutning i en retning. Derfor er det fedt, når store virksomheder bidrager. Det er noget af det, der gør, at jeg siger ja til et projekt som dette.”


👆 Evergreen består af økologisk merinould og bærer en GOTS-certificering, der er en international anerkendt standard for miljømæssig og socialt ansvarlig produktion af økologiske tekstiler. Det er vi super stolte af! Find garnet her.

8. Hvilke teknikker har du brugt for at skabe tigermotivet og hvorfor?

“Jeg har valgt at bruge både intarsia og broderisting i mit design for at gøre det lettere for folk at være med. Det kan være super komplekst at sidde med 30 nøgler, som du ville ende med, hvis du skulle lave tigersweateren udelukkende med intarsia. Derudover bliver små detaljer i intarsia ikke altid pæne, så her komplementerer broderiet godt.

Der følger dog to diagrammer med i opskriften, så man kan også strikke sin tigersweater alene i intarsia, hvis man vil. Mit temperament passer bare bedre til noget, der er lettere at gå til, og så elsker jeg at brodere.”

9. Hvad er dit bedste tip til strikkeren, der kaster dig ud i intarsia for første gang?

“Man skal generelt ikke være bange for at kaste sig ud i intarsia. Et projekt med intarsia tager lidt længere tid, og det er okay.

Min egen største forhindring var, at jeg skulle strikke frem og tilbage. Det var bare det sidste, jeg gad. Men jeg synes også, at resultatet er det hele værd.

Så jeg besluttede mig på et tidspunkt for at strikke en hel sweater i vrang bare for at blive god til at strikke i vrang. Det er lidt nørdet, men at hade vrangmasker kan være ret begrænsende for ens arbejde. Så jeg måtte bare lære at elske det.”

10. Hvad er dit bedste tip til strikkeren, der ikke har lavet broderisting før?

“Lad være med at starte med for lang en tråd. Og så gør jeg personligt det, at jeg altid fører nålen i den retning, som jeg broderer. Arbejder jeg for eksempel mod venstre, tager jeg nålen om masken fra højre mod venstre i maskeleddet over.

Derudover så klipper jeg ikke garnet. På den måde kan jeg brodere videre med den ende, der hænger, og så behøver jeg ikke hæfte så mange ender.”


👆Her ses Laura Dalgaard i farvekombinationen ‘Candy’. Køb det seje tigerdesign og støt WWF’s arbejde for de vilde tigere. Strik den i lige de farver, du vil.

Støt WWF og kast dig ud i Laura Dalgaards seje tigerdesign

Vær med til at gøre en forskel for de vilde tigere. Køb opskriften og støt WWF’s arbejde for at redde klodens tigere - og strik den ikoniske tiger til dig selv eller en, du har kær.

Find designet her.

Skal du have lidt hjælp til teknikkerne?

  • Lær at strikke intarsia/gobelinstrik. Klik her.
  • Lær at brodere maskesting/broderisting. Klik her.