Næste højtid nærmer sig, og vi elsker at pynte vores hjem både jul, påske og Halloween, fødselsdage eller andre festligheder i vores liv. Men garn i sig selv kan ikke i alle former holde sig selv og så må vi jo gøre noget. Jeg har søgt lidt rundt og fundet lidt forskellige guides til at få dit projekt til at holde formen, som du ønsker den. Ens for dem alle er, at de giver det bedste resultat, hvis du facontørrer dit arbejde.

Kartoffelmel:

Den metode kender de fleste

1 del koldt vand, 2 dele kartoffelmel, der røres godt ud. Hæld så kogende vand til blandingen tykner, mens der hele tiden røres grundigt i blandingen. Denne blanding kan bruges på alle farver, men er modtagelig for misfarvning fra sollys.

Når du har dyppet dine projekter i blandingen, er det vigtigt, du vrider det overskydende stivelse ud og at du spænder dem ud i facon, mens de tørrer. Skal de stryges, skal dette gøres, mens de er fugtige, men min erfaring er, at hvis de er spændt ordentligt ud fra start, så er det ikke nødvendigt.

Hvis du senere hen vil have dem strøget, kan du med fordel lægge en fugtigt viskestykke hen over dit arbejde. Dette er for at beskytte både dit arbejde, men også dit strygejern.

Lim og Vand:

Den næste metode er halvt trælim og halvt lunkent vand.

Du kan også bruge porcelænslim sammen med lunkent vand, denne metode er dog en, der kan drille lidt mere, for der kan du risikere at dit projekt limer sig fast på det underlag, hvor du spænder dem ud.

En god allround lim kan du købe mange steder og kan sagtens bruges, hvis du ikke har andet. Min personlige erfaring er dog, at det ikke altid giver helt det ønskede resultat første gang, men at det kan opnås ved at dyppe dit arbejde i blandingen en gang eller to mere.

En ting du her skal være opmærksom på er, at hvis der er lidt mere lim end vand i din blanding, vil jeg helt klart sige, at du skal bruge en ikke-klæbende overflade, når dit arbejde skal facontørrer.

Skumgummi fra en sofapude er absolut ikke at anbefale. Jeg fandt løsningen med vores blocking måtter fra KnitProp.


Sukkervandsblandinger:

En tredje mulighed er sukkerblandinger.

Dem vil jeg dog ikke anbefale, da de opløses ved vask, hurtigt kommer til at virke beskidte og er mere modtagelige for misfarvning. Garnet er desuden ikke beskyttet mod besværlige pletter. Afstivning vil samtidig skulle gentages flere gange.

1 del sukker og en del vand
Bring blandingen i kog til sukkeret er helt opløst.

Lad blandingen afkøle til fingerlun/stue tempratur - nu er du klar til at gennemvæde dit arbejde. Vrid det grundigt, inden du facontørrer det.

Ikke alle typer kreationer er lige gode at bruge de førnævnte afstivningsmetoder på.

Hvis det eksempelvis er skyggen på en sommerhat, du skal have afstivet, ville jeg nok overveje en plastikwire.

På denne måde undgår du:

  • At din solskygge drysser på dit tøj.

  • Bliver ujævn

  • Besværet med at facontørrer, da det jo kun er selve skyggen på hatten, du vil have afstivet.

Vi har blandt andre denne søde sommerhat, hvor der er brugt plastikwire til at afstive skyggen.

Jeres plastikwire er jeg blevet rigtig glad for til mine sommerhatte godt produkt.

- Anmeldelse af plastikwire fra Janni B 


Er dine projekter runde, firkantede eller andre former, er det dog – uanset hvilken form for afstivelse – du bruger vigtigt, at de kan facontørre. Det vil alt andet lige give det flotteste resultat.

Hvilken type garn er så bedst og hvilke er knapt så gode?

Min egen erfaring med dette er, at jo mere fnuldret garnet er, som eksempelvis akryl, vil afstivningen give et sammenfiltret udtryk, uanset hvilken af de hjemmelavede metoder du bruger.

Jo løsere dit garn er spundet op, jo størrer er muligheden også for, at du ikke får det vredet ordentligt op og der derved kan der samle sig små klumper af din afstivning. Så vær omhyggelig med at vride dit arbejde grundigt, inden du facontørrer det.

Når jeg laver kreationer, der skal afstives, foretrækker jeg at bruge Rainbow Cotton 8/4, der kommer i 86 farver.


Jeg vil lige her til sidst give mit sidste råd i denne tråd: lav en lille prøve – det jeg selv kalder en ”kvajelap” - og test, hvordan lige det garn, du sidder med, reagerer på den afstivelse, du gerne vil bruge. På den måde undgår du, at dit færdige projekt ikke opnår det ønskede udtryk.

Vi glæder os til at se mange af jeres lækre kreationer

Kærlig hilsen

Achena – Hobbii.dk