Har du allerede prøvet glæden ved selv at hækle eller strikke en gave til et barn du holder af? Hvis ikke, synes jeg bestemt at du skal give det et forsøg. Hjemmelavede gaver til børn er nemlig ret magiske.

Nuvel, det er jo som regel nemmere at finde noget i butikkerne. Indkøbsprocessen kan også være ret hyggelig. Jeg kan selv bruge timevis på at kigge på alt det farverige legetøj og mærke på de flotte, bløde beklædningsgenstande i butikkerne. Og så kan man altid bede ekspedienten smide et byttemærke på.

Men glæden ved selv at skabe gaven er altså svær at slå!

Sidste år fik jeg selv den flotte nye titel som moster. Eller, ikke rigtig moster. Titlen fik jeg foræret af min bedste veninde, som fødte en lille pige. Det tæller måske ikke helt, men det har en særlig plads i mit hjerte at høre min veninde kalde mig moster Milla 💗

Indtil da havde jeg kun prøvet at hækle til mig selv. Men da jeg fik nyheden om det lille nye liv, der snart ville være iblandt os, tog jeg springet og besluttede mig for at hækle en gave.

Valget faldt på et hæklet babysvøb. Men inden jeg overhovedet kunne gå i gang, skulle jeg beslutte mig omkring opskrift, farve og materialer. Det var så hyggeligt at kunne skræddersy gaven, men de mange beslutninger tog lidt tid.

Så skulle jeg selvfølgelig vente på at garnet ankom med posten. Ventetiden var svær, for jeg ville sådan gerne i gang.

Glæden ville ingen ende tage da pakken endelig kom. Jeg kastede mig straks over det, men så slog utålmodigheden til. Var det overhovedet tiden værd? Var det ikke bedre blot at købe noget?

Jeg kan trygt fortælle dig nu, at det endte med at være det hele værd. Hækleprocessen var særlig rar. For mens hænderne nørklede med svøbet, kunne jeg ikke lade være med at tænke på min veninde, det lille liv i hendes mave og min store kærlighed til dem begge. De mange hækletimer var ikke kun hyggelige - de fyldte mig med glæde.

Det var også helt særligt at kunne overrække gaven i sidste ende. Ikke kun fordi gaven var skabt med kærlighed, men også fordi gaven tog lige præcis den form og farve som jeg vidste min veninde ville blive glad for. Jeg har aldrig været mere lykkelig over at give en gave.


Har jeg overtalt dig?

Skønt! Så er det bare om at komme i gang. Er du i tvivl om hvad du skal give dig i kast med, kan du finde inspiration herunder.

Tøj

Beklædning til de mindste ser altid så bedårende ud. Der er intet som en fin cardigan eller et par sokker i miniformat. Og fordi du selv laver tøjet, har du også frit valg af garnfarve. De klassiske lyseblå eller lyserøde kulører er ofte sikre vindere, men har du mod på det, er det oplagt at lege med andre farver.

Smukke røde og mørkegrønne nuancer passer fantastisk til børn, der fødes i vintermånederne, mens lysegul og pastelfarver er ideelle til forårsbørn.

Har forældrene valgt et særligt tema eller farveskema til børneværelset, kan du med fordel lave tøjet i matchende farver. Grønne nuancer passer perfekt til et flot jungle- eller naturtema, mens et astronauttema lægger op til et væld af blå i alle afskygninger.

Hvis barnets køn er en overraskelse, eller hvis forældre blot ønsker kønsneutrale gaver til den lille, kan smukke brune, hvide og grå farver altid bruges. Det er nemt for forældrene at sammensætte med andet tøj og behøver bestemt ikke være kedeligt!


Vores skønne Primula sæt med bloomers, vest og kyse ses her i den flotte, neutrale farve Silver Grey (03), som gør at de passer til næsten alt."Uha, størrelser er så svære at ramme." Er det en tanke du har haft? Ingen skam! Størrelser kan altid være en udfordring, og så kan et barn lynhurtig vokse ud af det igen. Heldigvis er der så mange andre sager at give et barn - ting som ikke behøver være af en bestemt størrelse, og som kan anvendes gennem flere år. Heriblandt:

Pyntegenstande

Dekorationer kan give stor glæde til de nysgerrige børneøjne. En uro er fx skøn at have over tremmesengen. Så har barnet noget at kigge på, mens søvnen langsomt lukker de små øjenlåg i. Når barnet bliver større kan uroen flyttes over til vinduet eller i et hjørne i værelset, hvor det kan pynte.

Alternativt kan du lave en fin barnevognskæde, som kan underholde den lille på farten. Sådan én pynter lige så fint i vinduet, når den lille vokser sig for stor til barnevognen.

TIP! Uroer og barnevognskæder giver især plads til kreativitet! Du kan snildt erstatte figurerne i opskrifterne med lige de figurer du vil have. Søde enhjørninger, lækre donuts, små hjerter eller noget helt fjerde. OBS. sørg altid for at tjekke størrelsen på figurerne i opskriften inden du går i gang. Figurer på 7-10 cm fungerer som regel godt til en uro eller barnevognskæde.


Legetøj

Sanselegetøj, som fx den her fine hæklede sommerfugl er især et hit for de særligt nysgerrige børn, da de ofte er propfyldte med teksturer, lyde og farver.


TIP! Finder du ikke den perfekte opskrift på sanselegetøj? Så kan du sagtens selv lave et plysdyr om til et sanselegetøj.
Dragen Dirk er en oplagt opskrift at lave om til et sanselegetøj. Han kan nemt udstyres med en squeaker eller rasler, som giver ham lyd og liv, mens horn og ører kan erstattes med bideringe.

Tæpper og svøb

Har du ekstra tid inden gaven skal gives? Så kan du prøve at kaste dig ud i større projekter som fx babysvøb eller tæpper. De kan især følge med barnets vækst og bruges i barnesengen, barnevognen, barnesædet og mange, mange andre steder. Så der er til mange års brug.

Prøv vores Zoey Babysvøb, som måler cirka 84 x 84. Den hækles i Sultan Deluxe, et garn af 100% bomuld, som kommer i et væld af farvekombinationer.


Praktiske gaver til hverdagen

Hagesmække og vaskeklude er gode eksempler på praktiske gaver. De er særligt vellidte blandt forældre, da de er med til at gøre deres hverdag nemmere. Sådanne er nemlig ofte udsat for dagligdagens strabadser (tænker du også på gylp lige nu?), så det er altid en kæmpe hjælp for forældrene at have lidt flere ved hånden når uheldet er ude.


Nogle tips og tricks har jeg også til dig!

Småbørn skal selvfølgelig have gaver, som er sikre i brug. Derfor har jeg samlet nogle tips og tricks, og lavet en lille liste over ting du skal være varsom med:

Monteringen: Laver du noget i flere dele, som skal sættes sammen (fx en uro) er det særligt vigtigt at sikre at monteringen er robust. Ellers kan delene falde af og sluges.

Tip: Når du har afsluttet et stykke og skal til at klippe garnet, kan du med fordel give dig selv en lidt længere snor end normalt. Så er du sikker på at du har nok til at lave en solid montering.

Størrelsen: Børn er nysgerrige af natur, og ofte glade for at putte ting i munden. Laver du fx en dukke, er det derfor vigtigt at den ikke har små løsdele. Dukkens hat, tøj andre småting skal helst monteres på.

Suttesnore, og andre aflange ting som barnet kan få fingrene i, må ikke være længere end 22 cm. Er de længere end det, kan de nemlig vikles rundt om barnets hals.

Materialerne: Endnu en fordel ved selv at lave en gave er, at du har større kontrol over materialerne. Laver du tøj eller tæpper til barnet, er naturfibre såsom bomuld og uld altid fordelagtige, da de er særlig åndbare. Til legetøj er bomuld især fantastisk, da det også er slidstærkt, og kan tåle højere vasketemperaturer end fx uld.

Det garn jeg bruger mest til mine hækleprojekter til børn Baby Cotton Organic. Garnet består af 100% Egyptisk bomuld af fineste kvalitet. Derudover er det GOTS-mærket, hvilket betyder at det er produceret helt uden brug af kemiske pesticider og med omtanke og respekt for miljøet.


Meeen, det er desværre sådan at nogle børn ikke kan tåle uld. Skal du lave en hue, bluse eller andet, som skal direkte på barnets hud, er det derfor en god idé at tjekke med barnets forældre, inden du lægger garnet i kurven. Man vil selvfølgelig helst have at gaver forbliver en overraskelse. Men når det kommer til gaver til de små, er det altid bedst at være på den sikre side.

I nogle opskrifter på plysdyr vil du også finde instruktioner til brug af sikkerhedsøjne. De fungerer godt til pynt, og er nemme at påsætte. Men skal legetøjet bruges af helt små børn kan du med fordel selv hækle eller brodere øjne. Når du selv laver øjnene, kan du også give dem en masse personlighed!

I vores Confetti Unicorn-opskrift finder du instruktioner til sjove øjne hæklet i garn.

Så, er du klar til at kreere gaver, som skaber glæde hos både børn og forældre?

Jeg håber at mine tips og tricks har givet dig mod på at prøve det af. Husk at en hjemmelavet ikke behøver at være perfekt. En tabt maske eller et lidt skævt svøb er med til at give gaven karakter, og minde modtageren om at gaven er et produkt af dine hænder - og dit hjerte 💗