Har du før stået i en situation, hvor det var nødvendigt at vide hvor meget garn, du skulle bruge til et tæppe inden du gik i gang? Det er jeg sikker på, at mange strikkere og især hæklere kan nikke genkendende til. 

Undgå problemer med forkert antal nøgler

Hvis du laver et tæppe ud fra en opskrift, vil der altid stå skrevet, hvor meget garn du skal bruge. Men hvis du freestyler eller vælger en anden garntype end anbefalet i opskriften, kan du komme i problemer.

Jeg er selv i gang med et tæppe, hvor jeg ikke havde styr på garnforbruget inden jeg startede, hvilket har betydet, at jeg har købt garn ind af 4 omgange for at være sikker på, at have nok 😱

For at sikre, at det ikke sker igen, har jeg sat mig for at finde en metode til at regne ud, hvor meget garn jeg skal bruge, så jeg kan købe nok første gang 😉 Hvis du også har problemer eller bare vil være på forkant, så læs endelig med, hvor jeg beskriver processen med at udregne, hvor mange nøgler der skal bruges til dit tæppe.

Lapper, lapper og atter lapper

Skal du lave et tæppe af lapper, så kan det være svært at se for sig, hvilken størrelse tæppet skal ende ud i. Især hvis du ikke har en opskrift at gå ud fra, men blot laver dit eget design.

Køb det garn hjem, du skal bruge til tæppet. Jeg anbefaler at du starter med at købe ét nøgle, så du ikke brænder inde med for meget garn. Du kan købe alt garnet, når du har udregnet hvor meget du skal bruge i alt. På den måde ender du ikke med hverken for lidt eller for meget.

Trin 1: Lav din første lap

 Vælg dit mønster og garn. Jeg vil lave et tæppe i C2C mønster, efter opskriften på det her tæppe (gå til opskriftgå til blogindlæg inkl videoguides) Jeg har valgt at bruge Drops Loves You 8. Mit tæppe skal måle 120 cm x 150 cm. 

Trin 2: Mål din lap

Find ud af hvor mange lapper der går til tæppet, ved først at måle din lap. Min lap måler 10 cm x 10 cm.

Bredden på mit tæppe er 120 cm – dvs. at der går 12 lapper til bredden (se regnestykke nedenfor)

120 / 10 = 12

Højden på mit tæppe er 150 cm – dvs. at der går 15 lapper til højden (se regnestykke nedenfor)

150 / 10 = 15

For at finde ud af, hvor mange lapper, der går til hele tæppet, ganger du antallet af lapper i bredden (12) med antallet i højden (15) - således:

12 x 15 = 180 lapper i alt

Trin 3: Vej din lap


Okay, så nu ved jeg, at jeg skal bruge180 lapper (bredde x højde). Men jeg ved endnu ikke, hvor meget garn, der går til en lap, og derfor skal du veje lappen. Min lap vejer 11 gram.

Jeg vil gerne vide, hvor meget hele mit tæppe kommer til at veje. Det finder jeg ud af ved at gange antallet af lapper (180), som jeg skal bruge med vægten fra én lap (11 g)

180 x 11 = 1980 gram – det er vægten for hele tæppet i gram

Mit tæppe kommer dermed til at veje 1980 gram. Det er et meget tungt tæppe, men det hækles også i 8/8 bomuld, som vejer mere end f.eks. akryl, der er et meget let garn.

Trin 4: Find antal af nøgler

Tæppets vægt skal omregnes til et nøgleantal. Det er sidste trin i udregningen. Det endelige nøgle antal findes ved at dividere vægten af tæppet med vægten af ét nøgle garn. Jeg bruger Drops Loves you 8, hvor et nøgle vejer 50 gram.

For at finde antallet af nøgler gør således:

1980 g / 50 g (ét nøgle) = 39,6 nøgler, men jeg runder op til 40, så jeg er sikker på at have nok.

Her er svaret! 40 nøgler går der til mit tæppe på 120 cm * 150 cm i Drops Loves You 8


40 nøgler virker af meget, men det er fordi at jeg hækler i 8/8 garn, som har en kort løbelængde. Dette vil automatisk betyde, at der skal mange flere nøgler til, end hvis man valgte et garn med en længere løbelængde pr 50 gram. 

Hvis du vil hækle i 8/4 bomuld anbefaler jeg Rainbow, Cotton 8/4 eller Cotton Junior.

Mit er bare et eksempel med et bestemt mønster og garn. Du vil automatisk få andre resultater, når du vælger en anden garntype og mål.
Du kan bruge samme metode, hvis du laver et tæppe, der hækles ud i et – som det her søde babytæppe i Rainbow. Enten start med en lap for at udregn, og bagefter kan du pille den op og starte på mønstret. Men jeg plejer at hækle et par række på tæppet, og herefter lave trin 2-4, blot med starten af tæppet, frem for en lap.

Jeg håber at mit indlæg, kan hjælpe dig med at finde den rette mængde nøgler til dit næste tæppe ♥️

Kærlig hilsen
Josefine, Hobbii

Rainbow Cotton 8/4 - Hobbii

100% Bomuld

18 kr.