Har du overvejet Sultan eller Sultan Deluxe til dit næste projekt, men været i tvivl om hvilken en du skal lægge i kurven?


Sultan og Sultan Deluxe er ret ens i udtrykket: de kommer i store nøgler og har helt magiske farveforløb.

Begge garner er også spundet af 4 tynde tråde lavet af 100% bomuld og har samme tykkelse. Med det blotte øje kan det derfor være svært at se forskel på de to. Men lidt forskelle er der:


Sultan til venstre og Sultan Deluxe til højre ☝ 

Garnerne er spundet lidt anderledes

En af forskellene ligger i, hvordan trådende er spundet sammen - eller rettere, hvordan de ikke er spundet sammen. For mens Sultan består af fire løse tråde, er de fire tråde i Sultan Deluxe let spundet, så det er nemmere at arbejde med. 

Snoningen giver Sultan Deluxe et mere fyldigt udseende og gør det nemmere at arbejde med, især hvis du er nybegynder, då trådene nemmere forbliver samlet. 

Begge garner giver dog samme bløde tekstur når strikket eller hæklet op. Garnernes bomuldsfibre betyder også at sjaler, halstørklæder og tæpper er særlig åndbare og får en flot drapering.


Sultan til venstre og Sultan Deluxe til højre ☝


Måden farverne skiftes ud på er også ens i begge garner. De lange farveskift sker ved at trådene skiftes ud, 1 af gangen, til nye farver. Skiftene laves med små knuder. 


Denne måde at skifte på er ret fantastisk, for det giver smukke lange forløb uden de tydelige overgange man ofte kan finde på andre garner. Farveskiftene kommer især til deres ret når du laver store projekter, som fx sjaler, halstørklæder og tæpper. Du kan se flere eksempler på farveovergangene i vores opskrifter


Løbelængden - vil du ha’ 800 eller 1000 meter?

Hvor Sultan nøgler har en vægt på 200 gram og en løbelængde på cirka 800 meter, strækker Sultan Deluxe sig liiiiidt længere. Sultan Deluxe har nemlig en vægt på 250 gram, som giver cirka 1000 meter at lege med. 

Grundet løbelængden og den lette snoning, er Sultan Deluxe lidt dyrere end Sultan. Men jeg kan love dig at kvaliteten er helt i top på begge garner. Der er ikke sparet på fibrenes kvalitet her! 😍

Få det bedste ud af Sultan og Sultan Deluxe

Skulle det være din første gang med garnet, kan jeg anbefale: 

Træk garnet gennem en perle

Som nævnt foroven, består Sultan af 4 løse tråde - altså tråde, som ikke er spundet sammen. Når du arbejder med det, kan de godt finde på at adskille sig på deres tur fra nøglet til din hånd.

Inden du giver dig i kast med nøglet, vil jeg anbefale at du trækker garnet gennem en perle, ligesom denne her, så trådene holdes samlet 👇


Leg med forløbene

Da skiftene laves med en knude, er det nemt at adskille, forlænge, forkorte og bytte om på farveforløbene. 

Jeg er fx i gang med at hækle et stort tæppe, som kræver flere nøgler. I stedet for at bruge nøglerne en efter en, har jeg valgt at klippe farveforløbene op og sætte dem sammen så jeg opnår endnu længere forløb. 

Du kan gøre det samme, sådan:

Start med første nøgle. Når du når til det første farveskift, klipper du garnet over ved knuden. Tag nu enden af garnet du har arbejdet med, bind det sammen med næste nøgle og fortsæt med det nye nøgle. Fortsæt indtil du har opbrugt den specifikke farve på alle nøgler. 

Gå nu videre til næste farve på dine nøgler og gentag processen. Lær om forskellige knuder her.


Vil du forlænge en enkelt farve? Så kan det være du skal kigge på Twister. Ligesom Sultan-serien er Twister også et garn med lange farveskift. Hertil har vi lavet Twister Solid - samme garn men i solide farver, der matcher Twisters nuancer.

Twister og Twister Solid er lavet af 55% bomuld og 45% akryl, som giver en endnu blødere og luftigere effekt. Find Twister og Twister Solid her☝ Twister i farven Light Elegance (21), med Twister Solid i tilsvarende farver (fra venstre til højre): Silver Grey (102), Light Grey (103), Natural white (101), Light Peach (136) og Dusty Rose (110)


Vi har noteret alle de forskellige farvematch på hjemmesiden. Klik blot på Twister og kig nederst i produktbeskrivelsen på hjemmesiden. 

Undgå kluddermor

Kluddermor kan være ret så sjovt, men ikke når det er garnet, der leger den leg. Starter du nøglet indefra, vil du på et tidspunkt stå tilbage med en tynd cirkel af garn, som kan kollapse og danne knuder. 

For at undgå det, kan du fylde hullet ud efterhånden som du får brugt garnet, fx med en flaske, en konservesdåse eller lignende. 

Foretrækker du at bruge nøglet udefra, skal du ikke bekymre dig om kollaps. Vil du undgå at nøglet triller fra dig kan du købe en fiks garnholder eller garnskål. De er både yndige og praktiske ✨

Giv dine projekter lidt spræl

Er farverne ikke nok i sig selv, kan du bruge Sultan Deluxe Shine eller Twister Glitter ✨ Garnet er som Sultan Deluxe, men med en tynd glimmertråd spundet med, som giver en skinnende effekt under solen. 

Tråden er tynd og fleksibel, så den kradser ikke. 


Vil du selv bestemme farven på glimmertråden, kan du i stedet kombinere Sultan eller Sultan Deluxe med en tråd Glitter Deluxe. Tråden kommer i flere skønne farver, fra sort og hvid til pink og flere toner af blå og grøn. 

Find Glitter Deluxe her

Udforsk hele farveuniverset med vores andre serier

Fandt du ikke liiiiige nuancen, du ønskede blandt Sultan, Sultan Deluxe, Sultan Deluxe Shine og Twister?

Tro det eller ej, der er faktisk mere at komme efter 🎉

Dahlia - garn i alle blomsterbedets farver

Dahlia er næsten identisk med Sultan, men kommer i en særlig serie af farver. Dahlia-garnet er nemlig inspireret af Dahlia-blomsten, som kommer i et væld af nuancer.


Azalea - garn med temaet “tone-i-tone”

Hvor Sultan og Dahlia som regel har flere forskellige farver i 1 nøgle, fokuserer Azalea på at udforske hver en farve, så alle dens toner - fra mørk til lys - kommer frem. 

Her ser du Homebush (03), Aurore (08) og Royal Command (06), hvor grøn, lilla og blå får lov at være i centrum.


Jeg håber du er blevet inspireret til at kaste dig ud i et projekt. Husk, vi har mange fantastiske opskrifter, der fungerer til Sultan, Sultan Deluxe, Twister, Dahlia og Azalea. Det er bare om at komme i gang 🏃‍♀️


Vil du vide mere om Sultan-serien eller et af vores andre garner? Spørg løs i kommentarfeltet herunder 👇


Universe - Hobbii

98% Premium Polyakryl, 2% Polyester

84 kr.