Udtagninger er afgørende for at kunne hækle rundt. Du vil få brug for udtagninger når du skal hækle en kugle eller andre runde former.
Udtagninger
Når du har lavet din magiske ring, og du skal til at udvide for at lave starten på en cirkel, så er det afgørende, at du har styr på hvordan - og hvornår - du laver dine udtagninger. Jeg har derfor lavet en lille guide, som jeg håber kan hjælpe dig med at lave den perfekte cirkel.
Udtagninger som teknik, er ret simpel - du laver blot to masker i én eksisterende maske. Det kan være udfordrende at vide, hvornår du skal tage ud for at få en pæn og jævn cirkel. Ofte startes en magisk ring med enten 4 eller 6 fastmasker.
Reglen er, at du skal øge maskeantallet for hver omgang med det maskeantal som du startede din magiske ring med.
Jeg har lavet en tabel med en oversigt over, hvordan du øger maskeantallet pr. omgang og hvor udtagningerne skal lægges.
I den første omgang skal du altid lave to masker i hver eksisterende maske for at øge antallet med 4 eller 6. De næste omgange placerer du udtagningerne efter et bestemt mønster - se eksempel her:
I omgang 8 viser tabellen, at du skal lave 7 fastmasker og én udtagning. Det vil sige, at du i den 8 maske laver to fastmasker i samme maske. Det er på den måde, at du udvider cirklen og gør den større. I omgang 8 skal du have 54 masker hvis du starter med 6 fastmasker. Det betyder, at for at få de 54 fastmasker i omgang 8, skal du udvide din cirkel med udtagninger hvor du laver 7 fm og én udtagning omgangen rundt - til du har i alt 54 masker. Du kan med fordel bruge en maskemarkør, når du starter omgangen, så du slipper for tællearbejdet.
Har du oplevet, at din cirkel ikke bliver helt rund og jævn?
Det er et problem, som mange støder på, mig selv inklusiv. Du kan komme ud for, at arbejdet bølger, bukker eller at cirklen bliver mere 6-kantet end rund. Bare rolig, der er løsninger på alle disse irritationsmomenter.
Hvis dit arbejde bølger kan det være fordi, du har lavet for mange udtagninger pr. omgang - du har øget dit maskeantal med mere end du skulle. Den eneste løsning på problemet er at pille op til det sidste sted, der ikke bølgede, og simpelthen starte forfra. En sjælden gang kan du have held med at lave et par omgange uden udtagninger, men det er mere undtagelsen end reglen, at dette lykkes. Du kan også prøve at gå en nålestørrelse ned, da en forkert nålestørrelse kan få cirklen til at bølge, selvom udtagningerne er korrekte. Bukker arbejdet op eller ned? Det kan ske, hvis du ikke har øget dit maskeantal med nok masker, og du bliver desværre nødt til at pille op indtil, det holder op med at bukke. Hvis du har brugt en for lille hæklenål, kan arbejdet også begynde at bue. Skift nålestørrelse så det passer med, hvad der anbefales til garnet - det står skrevet på banderolen.
Er cirklen blevet kantet?
Hvis din cirkel bliver mere kantet end rund, betyder det ikke nødvendigvis, at du har lavet en fejl. Når udtagningerne placeres lige ovenpå hinanden bliver arbejdet kantet. For at undgå dette, kan du forskyde udtagningerne, så de ligger spredt over hele omgangen. Du kan forskyde udtagningerne, når du ser, at cirklen begynder at blive kantet. Hvis du f.eks. starter en omgang hvor du skal lave 7 fastmasker - 1 udtagning, så kan du starte omgangen med udtagning og herefter lave 7 fastmasker. Du kan også lave et par fastmasker - 1 udtagning, og derefter fortsætte som normalt med 7 fastmaske - 1 udtagning. Det betyder, at du forskyder alle udtagningerne på omgangen. Det er ikke afgørende hvornår du starter udtagningen eller hvor du placerer dem, du skal bare være sikker på, at du får det korrekte maskeantal for omgangen. Når du starter en ny omgang og vil forskyde udtagningerne, kan det være lidt svært at holde styr på, hvornår du har nået omgangen rundt, fordi du måske er vant til, at omgangen slutter med en udtagning, og det vil den ikke gøre når du forskyder dem. Du kan derfor bruge en maskemarkør i start-masken, og dermed holde styr på hvornår omgangen skal ende.
Som jeg skrev tidligere, viser billederne i indlægget en cirkel hæklet i spiral, men jeg har også hæklet en cirkel hvor hver omgang bliver afsluttet med en kædemaske, så du kan se forskellen
Den første cirkel på billedet er hæklet i spiral. Du kan kende det ved, at omgangene fortsætter rundt og rundt, uden du kan se en overgang mellem hver omgang. Den anden cirkel er hæklet med afsluttede omgange. Her afsluttes hver omgang med en kædemaske og en ny omgang startes med en luftmaske. Når man afslutter hver omgang, vil der komme en tydelig samling, som løber op igennem arbejdet.
Jeg håber virkelig, at du kan bruge blogindlægget, og,at tabellerne har givet dig en overskuelig metode til at hækle rundt - det var ihvertfald min hensigt! Jeg bruger selv tabellerne når jeg skal hækle rundt, og når jeg ikke hækler ud fra en opskrift. Du kan roligt gemme dette blogindlæg, og vende tilbage næste gang du skal hækle rundt. Jeg kan godt love dig, at du vil få brug for det ;-)
Kærlig hilsen
Josefine, Hobbii
Ps. Hvis du ikke har 100% styr på alle forkortelserne brugt i indlægget, så se Karolines blogindlæg om hækle- og strikkeforkortelser