Er du lige så vild med amigurumi som jeg er? Så er blogindlægget her bestemt noget for dig!

Jeg har lavet flere amigurumier i min tid som hækler. Undervejs har jeg lært en række tricks, der sikrer et jævnt og flot resultat hver gang. Dem vil jeg lige dele med dig her 🥰


Nr. 1: Brug det rigtige garn

Jeg er stor fortaler for, at der ikke er nogen rigtig og forkert måde at hækle på. Hele pointen ved hækling er vel at have det sjovt og være kreativ? Men med amigurumi kan dit valg af garn gøre en stor forskel på projektet. 

Vælg garn med jævn tykkelse

Nogle garner er spundet, så det varierer i tykkelsen, som fx vores Winter Glow. Denne type garn er fantastisk at bruge til tøj og tæpper, da de forskellige tykkelser giver liv og blikfang. Men med amigurumi er det vigtigt, at maskerne er så jævne som muligt for at sikre et pænt resultat, der ikke ser skævt ud. 

Til amigurumi bruger jeg som regel Rainbow Cotton 8/4 eller lignende bomuldsgarner, da det formfaste bomuld sørger for jævne masker og god struktur i dit endelige projekt. 


Her ser du, hvordan Rainbow Cotton 8/4 er jævn i tykkelsen, mens Winter Glow varierer ☝


Når du kigger amigurumi-opskrifter igennem, vil du også hurtigt bemærke, at de fleste bruger rene bomuldsgarner. 

Nogle opskrifter bruger dog andre garner, som fx Baby Snuggle eller Teddy. Og det kan også sagtens bruges! Her er det dog vigtigt, at du er særlig opmærksom på din hæklefasthed, så resultatet bliver jævnt uden at blive slasket. Se hvordan herunder. 

Nr. 2: Sørg for en stram hæklefasthed

Til amigurumi anbefaler jeg en lidt strammere hæklefasthed, end hvad hvad man typisk bruger, når man hækler fx tøj. Gør du ikke dette, risikerer du at projektet bliver slasket og mister formen, og at fyldet kan ses gennem maskerne. 

En måde at teste det på er at lave en hækleprøve af fastmasker med det valgte garn og hæklenål. Når din hækleprøve er ca. 10x10 cm, kan du tage din prøve, lægge en kugle af fyld i midten, og knuge hækleprøven om prøven, som hvis du ville lukke den til bagpå. 

På billedet her har jeg lavet min hækleprøve og stoppet lidt fyld i midten 👇 


Kan du også se fyldet gennem din prøve, ligesom på billedet her, skal du prøve at opnå en strammere hæklefasthed. Det kan du gøre ved at:

Gå ned i nålestørrelse

Du kan starte med at bruge den anbefalede størrelse som guideline. Til vores Rainbow Cotton 8/4 anbefaler vi som regel 2,5-3,5 mm hæklenål. Disse størrelser fungerer godt til tæpper, tøj og andre projekter, som kræver, at maskerne ikke bliver for stramme. 

Til amigurumi kan du derfor starte med en 2.5 mm hæklenål og så teste derfra med hækleprøven. Virker det for løst, kan du prøve at gå en halv størrelse ned og fortsætte, indtil du rammer den rigtige hæklefasthed. 

Få det rigtige greb om dit garn

Oplever du ujævne masker eller kan fyldet ses gennem maskerne? Så kan du prøve at stramme garnet mere, når du hækler. Det kan du gøre ved at få et stærkere greb om garnet. 


Når jeg laver amigurumi, plejer jeg at vikle garnet rundt om håndleddet, for derefter at føre det op af håndfladen og over pegefingeren. Jeg bruger dermed pege- og langefinger til at styre spænding, men garnets runde rundt om håndleddet strammer garnet mere op for mig. 


Læs mere om forskellige greb her.


Fyld kun let undervejs

Når du følger en amigurumi-opskrift, vil det typisk noteres, når du skal til at stoppe fyld i. Her er det vigtigt, at du ikke starter ud med at presse så meget fyld som muligt ned i det halvfærdige stykke. Gør du det, bliver det pludselig svært at få lavet stramme masker.

For at undgå det skal du starte med kun at lægge nok fyld i til at give dit projekt lidt struktur. Herefter kan du tilføje en smule fyld for hver række, du laver. Kun helt til sidst, når du er ved næstsidste række eller skal til at lukke af, skal du fylde så fast som du kan.

Har du svært ved at få fingeren gennem åbningen, kan du bruge en spisepind, et sugerør, skaftet på din hæklenål eller lignende til at stoppe fyld i. Det kræver lidt tålmodighed, men det giver et meget pænere resultat. Jeg synes absolut, det er det værd!

Nr. 3: Brug usynlige indtagninger

Ind- og udtagninger fylder meget i amigurumi, da det er dem, du bruger til at skabe former på. Så det er vigtigt, at de bliver så pæne som muligt, for at de ikke skal distrahere for meget. 

Indtagninger kan især blive lidt ujævne at se på, da de adskiller sig fra det udseende en fastmaske typisk har. 

For at undgå dette kan du lave usynlige indtagninger i stedet. De laves sådan: 


  1. Før nålen ind i forreste maskeled af næste maske

  2. Før nålen ind i forreste maskeled af næste maske, så du nu har to masker på nålen

  3. Slå om og træk igennem de første to løkker

  4. Slå om og træk igennem resten af løkkerne



Nr. 4: Lav flotte farveskift

Nogle amigurumi-opskrifter kræver farveskift. Men, de fleste amigurumi-opskrifter lægger også op til, at du hækler i en spiral. Det betyder, at der ikke er en bestemt overgang mellem rækkerne, men at du i stedet hækler i en kontinuerlig række. Det resulterer i, at overgangen mellem en farve og den anden kan blive ret tydelig. 

Du kan bruge nedenstående metode med fire nemme trin for at undgå dette: 


  1. Start en fastmaske med den første farve ved at trække garnet igennem masken fra forrige række

  2. Afslut fastmasken med den nye farve ved at trække den igennem de to løkker på hæklenålen

  3. Lav en kædemaske med den nye farve i næste maske

  4. Fortsæt nu med fastmasker i den nye farve


5. Undgå sikkerhedsøjne - lav selv øjne til dine amigurumier

Sikkerhedsøjne er ofte brugt til amigurumi. De er nemme at “klikke” fast undervejs og bum, to runde kugler som øjne. 



Er du vild med disse amigurumier? ☝ Find de gratis opskrifter til Frida Får, Næsehornet Hollie, Dronten Duncan, og Dinoen Dylan på vores hjemmeside.


Selv er jeg dog blevet ret glad for at brodere eller hækle øjnene til mine amigurumier. Både fordi jeg kan give dem kreative ansigtsudtryk, men også fordi nogle amigurumier gives som gave til børn - og ikke alle forældre er helt vilde med sikkerhedsøjne. 

Her er mit råd at skaffe dig et arsenal af opskrifter, der indeholder instrukser til hæklede og broderede øjne. Så kan du altid trække dem frem når du skal til at lave amigurumi. 

Selv har jeg altid disse liggende fra vores hjemmeside (de er helt gratis), som jeg kan bruge som reference, når jeg skal til at sætte øjne på mine amigurumier: 

Prøv fx en simpel kombination af streger, som gjort her på Kawaii Citron Ranglen og dukken Elliot.



Du kan også lave et par store, udtryksfulde øjne med hæklede cirkler, som på Confetti Enhjørningen. Eller bruge filt til at hjælpe dig på vej, som gjort på den sprudlende Be Weird Monster.

Alternativt kan du bruge YouTube. Der er et hav af instrukser til broderede øjne, som du kan bruge til dine amigurumi-projekter. På YouTube kan du søge på “embroidery eyes amigurumi”

OBS: foretrækker du instrukser på eget sprog, skal du blot søge på “broderede øjne amigurumi”. Vær dog opmærksom på, at der kan være færre resultater at finde. 


Jeg håber disse tips kan være til hjælp, næste gang du kaster dig ud i amigurumi. 


Har du nogle amigurumi-projekter i tankerne? Fortæl os om dem herunder 👇


Rainbow Cotton 8/4 - Hobbii

100% Bomuld

18 kr.
Spar 45%

Baby Snuggle Solid - Hobbii

100% Polyester

32 kr.  58 kr.

Ribbon - Hobbii

100% Bomuld

100 kr.