Velkommen til vores trin-for-trin vejledning til at hækle rib! Uanset om du er nybegynder eller en erfaren hækler, vil denne guide hjælpe dig med at blive endnu bedre til at hækle og skabe smukke og elastiske ribmønstre.



Har du endnu ikke mestret kunsten at hækle rib, bør denne teknik helt sikkert være den næste på din liste! Hæklet ribmønster er ikke blot en smuk tekstur, det tilfører også ekstra elasticitet til dine hækleprojekter. Hæklet rib er med andre ord perfekt, hvad enten du arbejder på en hue, en sweater eller et tørklæde.

I denne trin for trin-guide hjælper vi dig med at mestre de praktiske ribkanter. Og vi lover, at det er nemmere, end det ser ud! Så find garn og hæklenål frem – og gør dig klar til at tilføje endnu en hækleteknik til dit repertoire!

Før vi går i gang med guiden, så lad os lige forklare, hvorfor denne teknik i sandhed er next level inden for hækling ✨


Hvad er hæklet rib?

Hæklet rib er et alsidigt og unikt mønster, der er kendt for sin evne til at skabe en elastisk og ribbet tekstur. Det er ideelt, når du hækler beklædning, der kræver elasticitet og en tæt pasform. Mønsteret er derfor særligt egnet til at hækle kanter på tøj, som fx ærmer, halsåbninger eller kanten på huer.

Hvis du overvejer at hækle et projekt, der kræver et fleksibelt materiale og med et tekstureret udseende – som for eksempel sweatre, huer eller endda sokker – bør du helt klart overveje hæklet rib.


Prøv dig frem med forskellige masker

Du kan hækle rib med forskellige typer af masker, men den mest almindelige er fastmasken (som også er den, vi tager udgangspunkt i i denne guide).

Når det er sagt, kan du også prøve dig frem med andre masker, som fx halvstangmasker, stangmasker eller masker forom eller bagom stangen. De forskellige masketyper vil skabe forskellige udtryk. Uanset om du er begynder eller en erfaren hækler, kan du være sikker på, at hæklet rib vil åbne en hel verden af nye muligheder for at tilføje tekstur og pasform til dine projekter.


Guide: Hæklet rib

Er du klar til at dykke ned i at hækle rib? Du vil elske det fleksible resultat, som dette mønster giver!

Sværhedsgrad: Begynder.

Materialer: Garn og hæklenål!


Hækleteknikker du bør kende

Hæklet rib er et meget simpelt hæklemønster. Før du begynder på denne guide, bør du dog kende til et par enkelte basale hækleteknikker:

  • Luftmasker (lm): Slå garnet om nålen og træk nålen gennem løkken for at lave en luftmaske.
  • Fastmaske (fm): Indsæt nålen i den indikerede maske, slå garnet om nålen og træk garnet gennem løkken. Slå garnet om nålen og træk løkken igennem begge løkker på nålen.
  • Bagerste maskeled: Indsæt nålen i det bagerste maskeled (maskens bagerste ben).


Videoguide: Sådan hækler du rib

I videoen herunder viser vi dig, hvordan du hækler rib med fastmasker – ligesom du skal hvis du hækler vores Ivy Hue. Bare rolig, du lærer det på ingen tid!



Videotip! Klik på “Indstillinger” (det lille tandhjul under videoen ⚙) for at skifte sprog på underteksterne. Du kan også justere på hastigheden, hvis du har brug for at se teknikken i et langsommere tempo.


BEMÆRK: I videoen starter vi med en luftmaskekæde på 10 masker. Laver du Ivy-huen, svarer dette til str. XS/S. Vil du hækle str. M/L, skal du lave 11 luftmasker. 


Hent opskriften her: Ivy - Beanie 


Trin for trin: Sådan hækler du ribkanter

  1. Lav en luftmaskekæde med 10 luftmasker og vend ved den sidste maske.
  2. Indsæt hæklenålen i den 9. maske og lav en fastmaske (fm).
  3. Fortsæt med en fm i hver af de følgende masker (9 i alt).
  4. Lav en luftmaske, når du kommer til enden af rækken, og vend arbejdet.
  5. Indsæt hæklenålen i det bagerste maskeled og lav en fastmaske.
  6. Fortsæt med at arbejde frem og tilbage med fastmasker i det bagerste maskeled. Vend arbejdet med 1 luftmaske for enden af hver række.

Fortsæt således (trin 6), indtil dit arbejde har den ønskede længde (eller den længde, din opskrift foreskriver).


3 tips til at hækle rib

  1. Øv dig på din hæklefasthed: Ved at holde en konstant hæklefasthed gennem dit arbejde sikrer du, at din rib kommer til at se pæn og jævn ud.
  2. Prøv dig frem med forskellige masker: Fastmasker er den mest anvendte masketype til ribkanter, men du kan sagtens kaste dig ud i at hækle rib med fx halvstangmasker eller stangmasker for at opnå andre udtryk.
  3. Brug en hæklenål i den rigtige størrelse: Se på garnets banderole for at vælge den størrelse hæklenål, der vil give den korrekte fasthed og dermed det bedste resultat. Dette vil sikre, at dine ribkanter får den helt rigtige elasticitet.


Og så simpelt er det faktisk! Nu er du klar til at tilføje flotte og fleksible ribkanter til dine projekter. God fornøjelse med hæklingen!