TRIN FOR TRIN: Har du forelsket dig i en af vores hækle- eller strikkeopskrifter, der er lavet med et udgået garn? Så er der gode nyheder! Her viser vi dig, hvordan du finder et alternativt garn til projektet.
Her hos Hobbii elsker vi alle vores garner! ❤️ Men af og til sker det, at nogle af vores garner udgår, så vi kan skabe plads på hylderne til nye spændende garner.
Det betyder, at du kan finde nogle opskrifter på vores hjemmeside, som er lavet med udgåede garner. Selvom du ikke længere kan få fingrene i det garn, designeren oprindeligt har valgt til opskriften, kan du selvfølgelig stadig lave designet – blot med et alternativt garn (der garanteret er lige så lækkert) 😍
Er du stødt på en opskrift med et udgået garn? I dette blogindlæg hjælper vi dig på vej til at finde et alternativt garn, som du kan bruge til dit projekt!
Trin for trin: Sådan omregner du til et andet garn
Selvom regnestykket måske kan virke overvældende ved første øjekast, så er det faktisk ikke særlig kompliceret at erstatte ét garn med et andet.
Og når du først har styr på matematikken bag, ja, så kan du nemt udregne garnalternativer til ethvert strikke- eller hækleprojekt – og så er der jo ingen grænser for, hvad du kan kaste dig over! ✨🧶🪄
Du skal blot huske tre simple trin:
- Sørg for, at garnet matcher opskriftens hækle- eller strikkefasthed.
- Beregn den samlede løbelængde ud fra originalgarnet.
- Beregn det samlede antal forbrug af nøgler i det alternative garn.
Skal vi dykke lidt nærmere ned i, hvad det helt konkret vil sige?
1. Tjek fastheden
Har du fundet et garn, som du overvejer at bruge til projektet?
Som det allerførste skal du sikre dig, at garnet passer nogenlunde til opskriftens hækle- eller strikkefasthed.
Det kræver en smule research at finde et garn, der kan erstatte et andet. På vores produktside med garner kan du sortere alle garner efter strikkefasthed for at få et overblik.
Dit alternative garn må godt variere med få masker pr. række, men du skal være opmærksom på, at det kan have stor betydning for det færdige resultat. Det gælder i særlig høj grad, når du laver beklædningsgenstande.
En lille afvigelse i en hækle- eller strikkeprøve kan betyde meget i et stort projekt. Stemmer fastheden ikke overens, risikerer du nemlig, at dit projekt ikke passer i størrelsen – og der er ikke noget, der er mere ærgerligt end en sweater, der ender med at blive alt for stor eller lille. 😞
I mange tilfælde kan du sikre den korrekte fasthed ved at gå en nål- eller pindestørrelse op eller ned.
Se hvordan du tjekker din fasthed, og hvordan du tilpasser fastheden med en anden nål- og pindestørrelse her:
Når du downloader en af vores opskrifter, vil strikkefastheden fremgå af side 1 eller 2.
2. Beregn den samlede løbelængde
Nu skal du finde ud af hvor mange meter garn, du skal bruge til dit projekt. Det gør du ved at se på det garn, der oprindeligt er brugt i opskriften.
Hvis du har downloadet en af vores opskrifter med et udgået garn, kan du i de fleste opskrifter læse mere om garnet på side 1 eller 2. Her finder du informationer om garnets løbelængde (antallet af meter i ét nøgle) samt hvor mange nøgler, du skal bruge.
For at finde det samlede antal meter til projektet, skal du gange antal nøgler med løbelængden pr. nøgle.
antal nøgler * løbelængde = samlet løbelængde
3. Beregn antal nøgler
Nu mangler du kun at beregne det samlede antal af nøgler af det nye garn, du skal bruge. Det gør du ved at dividere den samlede løbelængde med løbelængden på ét nøgle af det nye garn, du har valgt.
samlet løbelængde : løbelængde på dit valgte garn = antal nøgler til projektet
Du vil næsten altid få et decimaltal. Husk altid at runde op – så er du sikker på at have garn nok 😉 Og husk at lave en strikkeprøve eller hækleprøve, før du går i gang ❤️
God fornøjelse!
Vi håber, du kunne bruge vores lille guide. Vi glæder os til at se, hvad du skal strikke eller hækle!
Find opskrifter med udgåede garner HER
Sorter vores garner efter fasthed HER
Kan du ikke finde informationer om garnet i opskriften?
I nogle af vores ældste opskrifter fremgår det oprindelige garns løbelængde desværre ikke, og du kan derfor ikke bruge fremgangsmetoden ovenfor. Det kræver derfor, at du er en rimelig erfaren hækler eller strikker, hvis du skal finde et alternativt garn, da du i højere grad må trække på din egen erfaring.