Er du venstrehåndet og vil gerne lære at hækle? Så er du landet det helt rigtige sted! I dette blogindlæg guider vi dig til, hvordan du hækler de mest basale teknikker – og vi kan godt afsløre, at det slet ikke er så vanskeligt, som du tror!Vil du gerne lære at hækle, men er du lidt skræmt ved tanken, fordi du er venstrehåndet?

Så vil du nok blive glad for at læse, at venstrehåndet hækling faktisk er mere eller mindre det samme som at hækle som højrehåndet (ja, virkelig)! Den allerstørste forskel ligger i, at du arbejder i den modsatte retning – helt bogstavelig talt.

Når det er sagt, så kan det at lære at hækle være en smule mere besværligt, hvis du foretrækker din venstre hånd over din højre. Langt de fleste guides på internettet tager nemlig udgangspunkt i, at man arbejder med hæklenålen i højre hånd. Det vil sige, at du skal spejle bevægelserne – og her er det altså helt normalt at opleve, at hjernen står lidt af (af samme årsag kan det være svært at få en højrehåndet hækler til at lære dig at hækle)! 🤯

Men frygt ej, der er masser af hjælp at hente! I dette blogindlæg viser vi dig, hvordan du som venstrehåndet kommer godt fra start med dit nye hækleeventyr. Vi viser, hvordan du skal holde på hæklenålen, og hvordan du hækler de mest basale masker. Og vi har selvfølgelig også et par tips til, hvordan du gør livet lidt nemmere for dig selv som venstrehåndet hækler. 🫶

Find hæklenål og garn frem – og lad os så komme i gang!


Forstå venstrehåndet hækling

Når du hækler med nålen i venstre hånd, skal du spejle de bevægelser, du ville lave, hvis du hæklede med nålen i højre hånd. Så simpelt er det faktisk.

Selvom langt de fleste opskrifter og vejledninger er designet til højrehåndede, så kan du sagtens følge dem som venstrehåndet hækler. Det kræver dog, at du er en smule ekstra vågen.

Hvis du skal hækle frem og tilbage i rækker, skal du som venstrehåndet hækle fra venstre mod højre, hvor en højrehåndet person ville hækle i den modsatte retning, fra højre mod venstre. Og når du hækler rundt, arbejder du mod urets retning, hvor en højrehåndet person ville hækle med urets retning rundt.

Det lyder måske lidt tricky, at du skal gøre alting omvendt, men det hele vil komme meget naturligt til dig, når du først sidder med hæklenålen i venstre hånd – venstre er jo trods alt din foretrukne hånd! 😉

Det vil dog gøre dit liv en del nemmere, hvis du kender et par tips og tricks. Dem vil vi uddybe senere!


Lidt om hæklefasthed

Hæklefasthed beskriver, hvor løst eller fast du hækler, og den har stor betydning for størrelsen og formen på det færdige resultat. Det er derfor altid en god idé at lave en hækleprøve.

Læs også: Hækleprøven: Sådan måler du din hæklefasthed

De fleste nybegyndere hækler stramt i starten. Det kan være en god idé at øve sig i at få et godt og mere afslappet greb om garn og hæklenål.


Sørg for et godt greb om garn og hæklenål

Det allerførste, du skal øve, når du vil lære at hækle, er at få et godt og komfortabelt greb om både garn og hæklenål. Det er helt afgørende for din hæklefasthed, at du fastholder den samme spænding. Ellers vil dit projekt blive skævt og måske endda forkert i størrelsen, og der er altså ikke noget, der er mere ærgerligt!

GUIDE: Venstrehåndet? Få et godt greb om garn og hæklenål
Lær at hækle som venstrehåndet

Jubbiii, nu er tiden kommet til at lære at hækle! Her gennemgår vi 5 grundlæggende teknikker, som du vil møde i rigtig mange opskrifter.


1. Løkke og luftmaskekæde

De fleste hækleprojekter starter typisk med en løkke, der fungerer som startmaske, efterfulgt af en kæde af luftmasker. Du kan se, hvordan det gøres i videoen herunder:Videotip! Klik på “Indstillinger” (det lille tandhjul under videoen ⚙) for at skifte sprog på underteksterne. Du kan også justere på hastigheden, hvis du har brug for at se teknikken i et langsommere tempo.


Sådan laver du en løkke

 1. Fold den korte ende af garnet over den lange for at lave en løkke. Hold det på plads med din tommel og langefinger.
 2. Tag tommel og pegefinger på den anden hånd igennem løkken og grib fat i den lange tråd.
 3. Træk tråden igennem løkken og stram til ved at trække i den korte ende.

Nu kan du trække i den lange ende af snoren for at stramme løkken.


Sådan laver du en luftmaske (lm)

 1. Start med at lave en løkke og indsæt hæklenålen i løkken.
 2. Bring nålen bagom den lange ende af garnet.
 3. Drej nålen for at fange garnet og træk det igennem løkken.
 4. Nu har du din første luftmaske. Gentag derefter trin 2 og 3, indtil du når det ønskede antal luftmasker.

Tip! Sørg for ikke at hækle dine luftmasker alt for stramt, da det kan gøre det rigtig svært at hækle i dem senere.


2. Fastmaske (fm)

Fastmasken er en af de mest simple og anvendte hækleteknikker. Se hvordan du laver den i videoen herunder.Sådan hækler du en fastmaske

 1. Indsæt hæklenålen i den anden maske efter nålen.
 2. Før garnet om nålen og træk garnet gennem løkken. Nu har du to løkker på nålen.
 3. Før garnet om nålen igen og træk garnet igennem begge løkker på nålen.
 4. Nu har du lavet en fastmaske!

Fortsæt med samme teknik for at lave flere fastmasker.


3. Stangmaske (stm)

Stangmasker giver god struktur og fleksibilitet til dine hæklede projekter – og så er den blot en udvidet udgave af fastmasken, så du mestrer den lynhurtigt! Se her hvordan du gør:Sådan hækler du en stangmaske

 1. Slå garnet om nålen.
 2. Indsæt nålen i den næste maske efter nålen.
 3. Slå garnet om nålen og træk løkken med tilbage gennem masken.
 4. Nu har du tre løkker på nålen.
 5. Slå garnet om nålen og træk løkken igennem to af løkkerne på nålen. Du har nu to løkker på nålen.
 6. Slå igen garnet om nålen og træk løkken igennem de sidste to løkker på nålen, så du har én løkke tilbage.


4. Udtagning med fastmasker (fm udt)

Nu er det blevet tid til at lære at lave udtagninger med fastmasker. En udtagning betyder, at du øger antallet af masker, og det er supernemt – du hækler nemlig blot to masker i samme maske. Se her hvordan:Sådan laver du en udtagning med fastmasker

 1. Lav en fastmaske i den næste maske efter nålen.
 2. Lav endnu en fastmaske i den samme maske.

Du kan lave udtagninger (og indtagninger) med forskellige masker. Prøv fx med stangmasker i stedet for fastmasker og se, hvordan udtrykket ændrer sig.


5. Indtagning med fastmasker (fm indt)

Ved indtagninger reducerer du – i modsætning til udtagninger – antallet af masker. Easy peasy! Se bare her:
Sådan laver du en indtagning med fastmasker

 1. Indsæt nålen i masken, slå garnet om nålen og træk en løkke ud. Du har nu to løkker på nålen.
 2. Indsæt nålen i den næste maske, slå garnet om nålen og træk en løkke ud. Du har nu tre løkker på nålen.
 3. Slå garnet om nålen og træk løkken igennem alle tre løkker på nålen.
 4. Nu har du hæklet to fastmasker sammen!


Tips og tricks til venstrehåndet hækling

Som lovet har vi her samlet vores bedste tips og tricks til dig, der hækler med venstre hånd.


YouTube-videoer til venstrehåndede

Vidste du, at du på Hobbiis YouTube-kanal finder en liste med videoer til hæklere, der holder hæklenålen i venstre hånd? Her har vi samlet de mest basale teknikker, som du bør kende til, hvis du vil lære at hækle eller for nyligt er begyndt.


Brug et redskab til at spejle videoer på YouTube

Det er sandsynligvis ikke alle de teknikker, du gerne vil lære, som du kan finde i en venstrehåndet udgave på YouTube. Men her kommer et helt genialt tip!

Der findes nemlig en række tools, som du kan bruge til at spejle videoer på Youtube! 

Et af disse tools er den gratis Chrome-tilføjelse YT Mirror. Med dette redskab kan du spejle videoer direkte i afspilningsvinduet i YouTube. Det er en ægte life-saver, som du kommer til at ELSKE!


Her kan du se, hvor nemt det er at spejle videoen direkte i afspilningsvinduet på YouTube:

Trin 1: Find YT-Mirror og tilføj det til Chrome.


Trin 2: Gennemfør tilføjelsen.


Trin 3: Find en video på YouTube, som du gerne vil have spejlvendt. Du kan nu se et nyt symbol med to pile lige under videoen. (Psst! Der kan gå nogle minutter, før tilføjelsen er klar i YouTube).


Trin 4: Klik på symbolet med de to pile. Tadah! Nu er din video spejlvendt. Super smart!Spejl diagrammer og billeder

Hvis du skal følge et diagram i din opskrift, skal du være opmærksom på, at du skal spejle diagrammet. Og måske er der også andre billeder, som du skal spejle.

Det kan du heldigvis gøre nemt og gratis på hjemmesider som resizepixel.com og img2go.com. Upload dit billede og spejl det vertikalt. Herefter kan du gemme det nye billede – så smart!


Tænk dig om en ekstra gang

Det sidste råd vi vil give dig er at tænke dig om en ekstra gang. Som venstrehåndet hækler skal du være lidt ekstra vågen, når du hækler efter en opskrift, der er designet til højre hånd. Det er derfor en god idé at være ekstra opmærksom ved formuleringer som “højre hjørne” (=venstre hjørne).


Vi håber, du har fået en god start på dit nye hækle-eventyr, og at du har fået mod på at kaste dig over venstrehåndet hækling! ❤️ Rigtig god fornøjelse!