Et godt greb om garn og hæklenål er afgørende for at sikre en ensartet spænding og en konsistent hæklefasthed. Her viser vi dig, hvordan du som venstrehåndet holder på garn og hæklenål, så du får flotte resultater hver gang.



Der er ikke noget mere ærgerligt end at bruge timevis på et projekt, som ender med at være for stort, for småt eller helt skævt og deformt.

Du kan heldigvis forebygge tragedien ved at øve dig på at opnå en jævn hæklefasthed, og denne øvelse starter allerede ved måden, du holder på garn og hæklenål. Dit greb har nemlig en stor betydning for hvor meget spænding, der kommer i dit arbejde, og dermed hvor stramt eller løst du hækler. Et godt greb kan også være med til at forebygge hækleskader, der tvinger dig til at lægge din nye hobby på hylden i en periode. 😱

I dette blogindlæg viser vi forskellige greb på garn og hæklenål. Blogindlægget er til dig, der er venstrehåndet og for nylig er begyndt at hækle – eller måske har du hæklet i noget tid og vil gerne arbejde på at få en mere konsistent hæklefasthed.

Lad os først se på, hvordan du skal holde på garnet. 🧶


Psst! Er du en vildfaren højrehåndet? Få tips og tricks til at opnå en jævn hæklefasthed i dette blogindlæg.


Få et godt greb på garnet

Der er ikke nogle rigtige og forkerte måder at holde om garnet på. Der er dog to aspekter, som du kan bruge til vejledning:

For det første skal du sikre, at du har godt fat om garnet. Du skal finde et godt greb, hvor du har et sikkert tag i tråden, så din hæklefasthed forbliver den samme gennem hele dit projekt.

GUIDE: Hækleprøven: Sådan måler du din hæklefasthed

For det andet skal du kunne holde dit greb om garnet uden at blive træt i hånden. En træt hånd vil påvirke din hæklefasthed. Men husk også, at det er helt normalt at blive træt i hænderne, hvis du netop er begyndt at hækle. Uanset niveau er mantraet her: Husk pauser og udstrækning.

Du kan fx holde sådan her på garnet:




På billedet er garnet snoet om lillefingeren, hvorefter tråden er ført bag pegefingeren. På den måde kan tommelfinger og ringefinger holde på det allerede hæklede stykke.

Husk at der ikke er nogen rigtig måde at holde garnet på. Det skal bare føles rigtigt for dig, og det nemmeste er at prøve sig frem.


Få et godt greb om hæklenålen

Der er flere måder, du kan holde hæklenålen på, og ligesom med garnet er der ikke en korrekt måde at holde sin hæklenål på. Det handler om at vælge det greb, der føles rigtigt for dig.

Der er dog to greb, som fungerer godt for de fleste. Det er ‘kniv’-grebet og ‘blyant’-grebet. Og ja, du har gættet rigtigt! Navnene på de to greb afslører en del om, hvordan du gør. 😉 Med ‘kniv’-grebet skal du forestille dig, at du holder en kniv i hånden, mens du med ‘blyant’-grebet skal forestille dig, at du holder en blyant.


Sådan holder du din hæklenål med ‘kniv’-greb



Sådan gør du: Hold hæklenålen i hånden med hånden over nålen (som du ville gøre med en kniv). Placer pegefingeren på toppen af hæklenålen.

De fleste hæklere synes, at 'kniv'-grebet er mere komfortabelt end ‘blyant’-grebet. Samtidig fungerer det godt at ‘styre’ hæklenålen en smule ekstra med pegefingeren – særligt hvis du er nybegynder.


Sådan holder du din hæklenål med ‘blyant’-greb



Sådan gør du: Hold hæklenålen med din tommeltot, pegefinger og langefinger.

Prøv dig frem med begge greb for at finde ud af, hvad der er mest komfortabelt for dig.

Når du har fundet dit foretrukne greb, kan det betale sig at se på skaftet på hæklenålen. Der findes et hav af hæklenåle, og du må ikke undervurdere hvor stor betydning udformningen af nålen har for din samlede hækleoplevelse. Hvis du bruger mange timer på at hækle, vil en ergonomisk hæklenål (som fx Prym Ergonomic eller Soft Touch-hæklenålen fra Clover) være et uundværligt redskab, der med tiden vil føles som støbt til din hånd.

Psst! Hæklenålen på billedet er en Duo Touch Hæklenål. Fås også som hæklenålesæt med 9 størrelser.


Et par gode råd

Der er andre ting, som kan forbedre din hækleoplevelse og sikre en god hæklefasthed. Her har vi samlet et par gode råd:

  1. Sørg for at sidde godt. Din siddestilling betyder meget for, hvor meget du spænder. Sørg for at have plads nok omkring dig. Undgå armlæn ved albuerne, der får dig til at sidde skævt eller trække skuldrene op. Har du brug for støtte, kan du overveje at aflaste ømme skulder- og albueled med en hæklepude.
  2. Hav lys nok. Så kan du nemmere slappe af med dit projekt – og du skal ikke anstrenge dig for at se, hvad du laver!


Er du klar til at gå i gang med at hækle? Så hop direkte videre til blogindlægget: Guide: Lær at hækle som venstrehåndet


Rigtig god fornøjelse! ❤️