Garn af syntetiske fibre har i mange år været et udskældt materiale, da det tidligere har været noget kradsbørstigt noget. Sådan er det ikke længere. Teknologien har gjort, at syntetiske fibre nu kan findes i mange forskellige kvaliteter, der spænder vidt. Nogle er bløde som smør, andre føles næsten som naturfibre - andre igen har spændende effekter, der kan pifte arbejdet op, hvis man synes, det mangler lidt ekstra.

Akryl

Flere og flere er begyndt at få øjnene op for akrylgarnet og dets mange fordele og egenskaber. Akryl er nemlig meget slidstærkt, både hvad angår farveægthed og pasformen. Uanset hvor mange gange arbejdet bliver vasket, vil farven forblive klar og formen vil holde sig - dog skal man være opmærksom på ikke at vaske akryl på over 40 grader, for syntetiske fibre ikke kan tåle varmen.

En anden stor fordel er, at akryl - og alle andre syntetiske fibre - kan bruges til allergikere, da materialet ikke indeholder lanolin, som nogle mennesker kan være allergisk overfor.

Dog er akryl ikke så velegnet til beklædning til de mindste, da materialet ikke er temperaturregulerende og de små ikke kan temperaturregulere selv. Dette betyder ikke, at akryl ikke kan bruges til tøj, tværtimod. Garnet er ideelt til beklædningsgenstande som sweatre, halstørklæder og huer til voksne.

Pift din stue op med dette flotte C2C-tæppe fra Hobbii Design lavet i vores helt eget Amigo-garn, som er 100% blød akryl.


Akryl er samtidig billigt at producere, hvilket gør det til et billigt garn at købe. Dette er klart en fordel for dig, som er nybegynder og ikke helt er blevet grebet af tanken om at købe dyre garner endnu, og til dig, som er øvet, der lige vil se, om en opskrifts-idé kan lade sig gøre, inden man køber garner ind i dyre domme.

Man kan både finde garn, der er 100% akryl, men ofte finder man også garner, hvor akryl er blandet med andre materialer. Dette gør man for at tilføre andre garner, såsom uld eller bomuld, akrylens slidstærke egenskaber.

Har du lyst til at vide mere om akryl, så læs Josefines fine blogindlæg “5 gode grunde til at vælge akryl”.

Polyamid

Polyamid har mange egenskaber, såsom stor slidstyrke, at det er let at holde og en høj elasticitet. Derfor er det også meget populært til blandingsgarner. Det er det, fordi det kan få det andet materiale, for eksempel uld, til at holde meget længere end hvis det var alene. Blandingsgarner med polyamid er for eksempel perfekt til projekter, der skal holde til meget i hverdagen. Det kan være sokker eller vanter, som oplever en del slid og som ofte bliver hevet i.

Den store slidstyrke gør også, at de fleste af de garner, der indeholder polyamid kan gå i vaskemaskinen, hvilket gør gør det dejligt nemt at have med at gøre.

Polyester

Polyester er, ligesom polyamid, slidstærkt og elastisk, men hvad man måske ikke lige havde forventet, så er det også ret bæredygtigt.

Når man tager hele produktkæden med, så skønnes det, at kilo polyester kun koster miljøet 5 kg CO2 at producere, hvor f.eks. et kilo bomuld koster 40 kg CO2 i samme regnskab. Derudover er polyester langt mere genanvendeligt end bomuld er, fordi materialets slidstyrke er højere.

Endnu en enestående fordel ved polyester er, at det er åndbart. Det gør det faktisk ideelt til de helt små, så til dit næste babyprojekt, kan du med ro i sindet bruge f.eks. en bomuld-polyester-blanding. Samtidig gør polyesteren, at det færdige arbejde krøller mindre og kan komme i vaskemaskinen.

Mangler du lidt glimmer i din hverdag, så har vi lige fået det fantastiske Rainbow 8/4 Glitter, der sagtens kan bruges til alle vores Rainbow 8/4-opskrifter.


Vaskeanvisninger

Selvom garn af syntetiske fibre er slidstærke, skal man være lidt påpasselig med hensyn til vask. Fibrene bliver nemlig påvirkede af for høje varmegrader.

En stor del af disse garntyper kan faktisk vaskes på 40 grader og nogle af dem kan sågar gå i tørretumbleren ved lave temperaturer, mens andre kun kan tåle 30 grader. Få garntyper skal dog vaskes i hånden, så vær opmærksom på, hvad der står på banderolen, inden du vasker dit arbejde. De garner, som ikke kan tåle tørretumbler, skal tørres fladt.

Derudover har jeg lagt mærke til, at rigtig mange af garnene ikke kan tåle brug af skyllemiddel. At spare på skyllemiddel har også den fordel, at man samtidig skåner miljøet.

Jeg har selv arbejdet en del med akryl og er faktisk ret vild med det. Det, jeg har haft fingrene i, har været dejligt blødt og så kan man ofte finde det i en god tykkelse, der gør projekterne hurtige at lave, uden at de koster en mindre bondegård ;) Efter at have researchet til dette afsnit af “Vælg det rigtige garn”, er jeg blevet lidt nysgerrig på nogle af de andre garntyper, der findes af syntetiske fibre.

Hvad synes I? Er syntetiske garner noget, I skal prøve i fremtiden? Eller sværger I til naturfibre? Kommenter gerne, hvad jeres favorit er :)

Kærlig hilsen

Eva, Hobbii.dk

Diablo Wild Print - Hobbii

40% Polyakryl, 30% Mohair, 30% Polyamid

60 kr.
Spar 30%

Universe XL - Hobbii

98% Premium Polyakryl, 2% Polyester

59 kr.  84 kr.