Åh nej! Endelig er du kommet i gang med dit nye projekt og så støder du på en knude i garnnøglet. Sådan en af de der rigtig grimme, man ikke helt ved, hvad man skal gøre ved. I dette blogindlæg vil jeg fortælle lidt om, hvordan knuderne opstår og ikke mindst, hvad man kan gøre ved dem.


Hvor kommer knuderne fra?

Selvom knuder midt i et nøgle er super irriterende, så er de desværre ikke til at undgå. Når garnet bliver produceret, bliver det spundet i en kilometer lang tråd, der bliver vundet op på store spoler. Knuden opstår, når en spole løber ud og en anden skal sættes til. Desuden kan det ske, at tråden knækker, hvilket kan betyde, at der opstår flere knuder i samme nøgle. Grunden til, at man ikke bare kassere garn, der er knækket og nøgler, der er knuder i, er for at holde prisen på garnet nede. Udsmidning af råvarer og den tid, man skulle bruge på at finde nøgler med knuder i, ville forhøje prisen på de varer, man sælger, da det er den eneste mulighed, man har for at indhente den store ekstra udgift, der ville opstå.

Hvor mange knuder må der være i et nøgle?

Ja, det er jo spørgsmålet og ikke et, der har været nemt at finde svaret på, da jeg ikke umiddelbart har kunne finde nogle industri guidelines i min research. Men i det jeg har læst mig frem til, virker det til, at der er en generel enighed i branchen om, at 3 knuder pr. 50 gram er acceptabelt.

Dette skal du gøre:

Det er vigtigt, at du ikke bare ignorerer knuden. Du kan ikke være sikker på, at knuden vil holde i vask og det kan efterlade et hul, der vil være meget værre end selve knuden – og meget sværere at reparere.

Alt efter hvilket materiale, du arbejder med, vil jeg anbefale en af disse metoder, som vil gøre kampen mod knuder lettere.

Magisk knude:

Magisk knude fungerer klart bedst til bomuld, da den har tendens til at gå op i andre materialer, når først projektet kommer i brug eller bliver vasket. Til gengæld er den ikke ret svær at lave og den er genial til for eksempel at samle små garnrester til et stort nøgle, så man kan få mest muligt ud af sit garn ;)

For at lave knuden skal du starte med at lægge de to garnender ved siden af hinanden, mens de peger i hver sin retning. Herefter tager du den ene ende og binder en knude rundt om den anden tråd. Gentag dette med ende nummer to og stram knuderne. Til sidst trækkes knuderne sammen og strammes, så meget som muligt. Afslut ved at klip de overskydende ender af.



Russian join:

Russian join kan bruges på de fleste flertrådede garner, primært uld og akryl. Til metoden skal der bruges en spids nål, men ellers er den ret simpel.

Mangler du en nål med spids, så er jeg fan af denne fra Clover, hvor der også medfølger et fint etui med, så de ikke bliver væk

Nålen trådes med den ene ende, hvorefter den føres igennem midten af garnet, så man nærmest syr gennem garnet. Sørg for at gøre dette gennem 5-7 cm garn, så samlingen ikke går op – husk, at efterlad en løkke i enden. Tråd nu nålen med ende nummer to, træk garnet igennem løkken og gør som du gjorde med ende nummer et, dog uden at efterlade en løkke. Når dette er gjort, strammes løkken efter på ende 1 og ender trimmes.



Spytsplejsning:

Spytsplejsning kan kun gøres med garn, der er 100% uld og fungerer bedst med ubehandlet garn. Metoden kan dog bruges til superwash-behandlet uld – man skal bare bruge noget mere knofedt ;) Til gengæld får du en samling, der er helt knude fri, hvilket gør overgangen mellem de to tråde næsten usynlig, om end en smule tykkere.

Garnet splejses ved at de to tråde lægges på den ene håndflade, mens de to ender peger hver sin vej. Derefter vædes den anden håndflade (dette kan gøres med spyt - heraf navnet - eller vand), hvorefter de to tråde nulres sammen ved at gnide håndfladerne frem og tilbage mod hinanden. Dette gøres, til samlingen er helt glat.

Som sagt kan denne metode også bruges til superwash-behandlet garn (100% uld). Her skal man bare være opmærksom på, at man får filtret ender ud, så garnet har noget at tage fat i, når man gnider hænderne mod hinanden.


Strikkesplejsning:

Strikkesplejsning er super velegnet til flertrådet garn og danner hverken knude eller kræver endehæftning. Metoden er især god til tykkere garner, hvor en knude vil blive for tydelig.

Metoden er ganske enkel. Trådene i de to ender deles, så antallet af tråde bliver det samme, når de strikkes sammen, som der er i den originale tråd. Det vil sige, at er der 6 tråde i garnet, så skal enderne deles i to af 3 tråde, så de kan samles til en tråd af 6. Er der 5, deles enderne, så er der 2 i den ene og 3 i den anden, så de kan samles til 5 igen, når de strikkes sammen.

Nu skal enderne strikkes sammen. Lad enderne overlappe med et godt stykke, så de tilsammen danner et garn af 6 tråde og strik nu, som du normalt ville gøre. Det er vigtigt, at du får strikket mindst 6 masker, så du ikke risikerer, at det går op. Herefter strikkes der videre med det nye nøgle. På vrangsiden trimmes enderne, så de er et par centimeter lange, så de ikke popper ud på retsiden. Enderne skal ikke hæftes, men skal nok en gang imellem strammes, så maskerne ikke bliver løse.

Jeg har lige købt Hobbiis Bamboo Deluxe rundpindesæt og jeg elsker dem! De er bare så lækre at strikke med, at man næsten ikke kan lægge dem fra sig igen.

Nu kaldte jeg den godt nok for strikke splejsning, men for sjov prøvede jeg lige, om det kunne lade sig gøre med hækling også, og det kan det faktisk. Man skal bare være opmærksom på, at hæklede masker tager mere garn end strikkede, til gengæld skal der ikke lige så mange masker til at fæstne sammenføjningen.



Magic – no ends – knot:

Denne metode fik jeg vist af min gode veninde og er den metode, jeg selv bruger, når jeg skal samle to akrylgarner, da den bare holder! Til gengæld er det nok ikke den mest begyndervenlige knude, men når man først har fat i den, så er den effektiv.

Akryl har længe haft et dårligt ry, men akryl kan faktisk rigtig mange ting. Læs meget mere om det udskældte materiale i blogindlægget "Vælg det rigtige garn: Garn af syntetiske fibre".

Læg de to ender side om side, så de peger samme vej, mens du holder enderne mellem din tommelfinger og pegefinger. Man skal kunne se en lille centimeter af garnet foran dine fingerspidser. Tag nu den højre tråd (hvis du vel at mærke er højrehåndet) og før tråden rundt om din tommelfinger og garnet mellem dine to fingre – gentag én gang. Det er vigtigt, at garnet ikke krydses. Tag nu garnet og før det ind imellem din tommelfinger og garnenderne, hvorefter garnenderne bukkes indover garnet og gemmes under tommelfingeren. Træk nu forsigtigt i tråden, som du har viklet rundt om tommelfingeren og se, hvordan det hele trækker sig sammen til en perfekt knude.



Jeg håber, denne lille guide til knuder og hvad man kan gøre ved dem, kan hjælpe dig til at få det bedste ud af de garnnøgler med knuder, du måtte støde på i dit arbejde med garn. Fortæl os gerne, hvilken metode du ynder at bruge, når det er.

Kærlig hilsen

Eva fra Hobbii

Rainbow Lace Print - Hobbii

100% Merceriseret Bomuld

35 kr.