Et temperaturtæppe er et hyggeligt projekt, hvor du hækler årets temperaturer efter en farveskala – en række om dagen. Læs alt du skal vide om det sjove projekt her.

👆 1. Friends Cotton 8/4 er det perfekte bomuldsgarn til et temperaturtæppe (+100 farver!) 🌈 2. Billede fra @temperatureblanket.2023 / @emmy_knits. ❄️ 3. Foretrækker du uld? Så skal du overveje et temperaturtæppe med Friends Wool. 😍 4. Billede fra @temperatureblanket.2023 / @emmy_knits. 💜 5. Lav et temperaturtæppe med dejlige Amigo i 100% HB akryl. 🧶 6. Der går ikke længe, før du kan nyde dit tæppe, mens du stadig hækler på det! Billede fra @temperatureblanket.2023 / @emmy_knits. 📸


Hæklede tæpper hitter som altid! Der er ikke meget, der er mere hyggeligt end at tage en lur under et skønt, blødt tæppe – og slet ikke, hvis det er et tæppe, man selv har lavet. Det er bare en helt særlig følelse, synes du ikke?

Hvis du tilmed er typen, der ikke lader sig skræmme af et stort hækleprojekt (for lad os være ærlige, et hæklet tæppe tager MANGE timer med hæklenålen i hånden!), så har vi et forslag til dit næste tæppe, nemlig et temperaturtæppe!

Måske har du allerede spottet de flotte temperaturtæpper på sociale medier? De farverige tæpper er enormt populære, og populariteten stiger hvert år i januar, når vi netop er hoppet ind i et nyt år.

I dette blogindlæg kan du læse alt det, du skal vide om temperaturtæpper. Find hæklenålen frem – og lad os så komme i gang!


Hvad er et temperaturtæppe?

Et temperaturtæppe er et projekt, hvor du i løbet af et helt kalenderår hækler i farver svarende til årets skiftende temperaturer, indtil du har et helt tæppe. Hver dag hækler du en række (eller hver uge en sektion) efter en farveskala, som du har bestemt på forhånd.

Fidusen er nemlig, at du hækler et tæppe, der afspejler årets skiftende temperaturer. Tæppet kommer på den måde til at fortælle en visuel historie. I slutningen af året vil dit temperaturtæppe være et fantastisk minde om året, der er gået.

Selvom året allerede er godt i gang, behøver du ikke at stresse over, at du ikke er kommet i gang med dit temperaturtæppe endnu. For du kan jo helt selv bestemme, hvornår du begynder på det – det kan lige så godt være i juni som i starten af januar. Måske er der endda en særlig grund til, at du gerne vil begynde på dit tæppe på en bestemt dato eller i en bestemt måned.



Mangler du inspiration til dit temperaturtæppe? På Instagram-profilen @temperatureblanket.2023 delte Emily og Nathalie i 2023 deres temperaturtæppe-projekter. Hop ind og se, hvordan deres projekter udviklede sig over året 🫶 Her på garn-kontoret er vi ikke mindre end dybt forelskede i deres smukke projekter! WAUW! 😍

📸 Billeder fra @temperatureblanket.2023. Psst! Emily er nu aktiv på sin nye profil @emmy_knits!


Det skal du bruge

  • Et garn i din foretrukne kvalitet.
  • En hæklenål i en størrelse, der matcher garnet.
  • Saks og nål.
  • En vejr-app eller dmi.dk.


Vælg et garn

Har du besluttet dig for at hækle et temperaturtæppe? Hvor spændende!

Det første, du skal overveje, før du begynder på dit tæppe, er hvilket garn, du kunne tænke dig at hækle det med. Vælg den kvalitet, du bedst kan lide – så er du sikker på, at du kommer til at elske at putte med dit nye tæppe.

Foretrækker du fx et allergivenligt akrylgarn, kan du overveje et af vores Amigo-garner i HB akryl eller det fjerlette Kind Feather.

Skal dit kommende tæppe give lidt ekstra varme, bør du overveje at hækle med et temperaturregulerende uldgarn som fx Friends Extra Fine Merino eller Friends Wool.

Du kan også gå med Friends Cotton-garnerne i 100% bomuld eller Rainbow Bamboo, der består af et lækkert og åndbart mix af bomuld og viskose af bambus.

Tip! Gå også gerne med et garn, der har mange farver at vælge imellem, så du nemt kan sammensætte en flot og nuanceret farvepalet.




Hvor meget garn skal jeg købe?

Det kan være svært at vurdere, hvor meget garn du skal bruge til dit tæppe. Her skal du overveje flere parametre: Hvor mange farver skal der være i din farveskala? Hvor tykt er det garn, du har valgt? Hvilket mønster vil du hækle dit tæppe i?

Når du har fået styr på disse spørgsmål, kan du prøve at beregne den mængde garn, du cirka skal bruge af hver farve. Du skal overveje, om du vil være helt på den sikre side i forhold til at have nok garn i hver farve, eller om du løbende vil købe mere garn i takt med, at du eventuelt løber tør for enkelte farver.

Tip! Vær opmærksom på, at garnets nuancer kan variere, hvis du køber garner fra forskellige indfarvninger. Læs mere om indfarvning og lot-numre her.

Det er naturligvis umuligt at forudse vejret et helt år i forvejen, men du kan se på tidligere års temperaturer, når du skal forsøge at beregne dine garnindkøb.


Sammensæt en farveskala

Så langt så godt! Nu er det tid til at gå i gang med den første del af det kreative arbejde: Du skal sammensætte en farvepalet til dit tæppe. Det gør du ved at vælge minimum 8-10 farver af dit valgte garn og lave en tabel med et temperaturinterval til hver farve. Det kunne for eksempel se sådan her ud:




Typisk sammensætter man en farveskala med lyse, blå og lilla farver til lave temperaturer, som gradvist bliver til orange og røde farver ved højere temperaturer. Tænk over, hvilke farver der kan ende med at være ved siden af hinanden. Stil dig selv spørgsmålet: Hvor stor kan temperaturforskellene være fra dag til dag eller fra uge til uge der, hvor du bor? På den måde undgår du, at farver, der ikke er harmoniske sammen, ender side om side.

Overvej også, om du gerne vil have, at farverne afspejler temperaturen mest muligt, således at kolde temperaturer er blå og varme temperaturer er røde? Eller er der en anden farveskala, dit hjerte banker mere for? I sidste ende får du et lækkert tæppe, og det ville være super ærgerligt, hvis du har brugt utallige timer på det, og du ikke bryder dig om tæppets farver! Så overvej, om der er en anden farveskala, der passer bedre ind i din stue.

TL Yarn Crafts guider dig til at sammensætte farver: 5 tips til at vælge perfekte farvepaletter


Vælg et mønster eller lad dig inspirere af en opskrift

Når du har valgt din farveskala, skal du vælge et mønster. Det mest oplagte er, at du hækler dit tæppe ud i ét, række for række. Det kunne for eksempel være et helt simpelt mønster som granny stripes. Og så er det ellers helt simpelt: Hver dag hækler du en ny række, som afspejler dagens temperatur.

Du kan også kaste dig ud i et zigzag-mønster eller små granny squares. Her bør du dog overveje, om tæppet bliver for langt med en ny række hver dag. Du kan i stedet hækle et bestemt antal rækker hver uge.

Vil du gerne bruge en opskrift som udgangspunkt? Find en opskrift her!

Du kan også sammensætte et mønster med et antal forskellige rækker, så arbejdet er knapt så repetitivt.




Brug en vejrapp

Nu er du klar til at gå i gang med dit temperaturtæppe! Men hvordan gør man det lige med temperaturerne?

Du kan finde temperaturen for hver dag i din vejrapp eller dmi.dk – eller du kan selv måle den i din have, hvis du har udstyret til det. Og så er det super simpelt – du kan blot tage udgangspunkt i dagens gennemsnitstemperatur (eller ugens, hvis du tager det uge for uge).


Lav et personligt temperaturtæppe

Du sætter selv rammerne for dit temperaturtæppe. Dette blogindlæg er blot til inspiration. Du kan bruge freestyle så meget, som du vil.

Du kan fx vælge at tage udgangspunkt i et år, der har en personlig betydning for dig. Ville det ikke være sødt med et tæppe, der afspejler dit barn eller barnebarns første leveår? Eller det år, du mødte din partner eller blev gift?

Tip! Med en googlesøgning kan du hurtigt finde frem til temperaturer fra tidligere år. På dmi.dk kan du finde et Vejrarkiv, hvor du kan finde temperaturer tilbage til 2011.

Du kan også vælge at hækle dit tæppe ud fra noget andet end vejret. Du kan faktisk bruge lige den form for data, du ønsker! Hvad med et humørtæppe?



📸 @temperatureblanket.2023 / @emmy_knits.


Tips til dit temperaturtæppe

  1. Lav et system. Det kan være en kæmpe hjælp, at du fra begyndelsen fastlåser dig på en farveskala, vælger et garn og et mønster og beslutter dig for, hvor mange rækker pr. dag/uge. Så kan du bare læne dig tilbage og følge “reglerne”.
  2. Slip kontrollen. Du kan ikke styre vejret, så dit tæppe vil udfolde sig på sin egen helt unikke måde. Og er det ikke fantastisk? Dit tæppe kommer til at være en nøjagtig afspejling af temperaturen på netop din lokation gennem året – og det vil ikke ligne andres tæpper.
  3. Undgå at stresse. Det er meningen, at det skal være et hyggeligt projekt for året, så undgå at blive stresset, hvis du kommer bagud (eller hvis du pludselig mangler garn i den rigtige farve). Husk blot at skrive dagens temperatur ned, og så kan du samle projektet op, når du igen er klar.


Foretrækker du et mindre projekt?

Hvis det virker som et helt uoverskueligt og langsommeligt projekt at hækle et tæppe, kan du sagtens overføre idéen om at vise årets skiftende temperaturer i et andet projekt. Kast dig fx over et sjal eller et halstørklæde.

Held og lykke med dit kommende projekt! ❤️