Kan du også nikke genkendende til ømme håndled og muskler når du hækler? Så læs med nedenfor og bliv klogere på ergonomisk-hækling.

Hvad er ergonomi og hvad betyder det for dine hækleprojekter?

Ergonomi handler, kort sagt, om hvordan kroppen fungerer under arbejde. Når du hækler, arbejder din krop og det er vigtigt, at dette sker under de mest optimale forhold. I værste tilfælde kan du risikere, at dine muskler i f.eks. håndleddet bliver overbelastet, hvilket kan ende i smerter og betændelsestilstande, og hvis du er rigtig uheldig, varige mén.

Jeg vil prøve at guide dig igennem de ergonomiske forhold, der gør sig gældende når man hækler (og strikker).

Greb på nålen

Da jeg lærte at hækle, var det uden at blive præsenteret for de forskellige metoder til at holde på en hæklenål. Jeg hæklede bare derud af. Det varede ikke længe før jeg begyndte at få problemer! Min hæklenål gled rundt i hånden på mig, og jeg kunne mærke min hånd var meget spændt i forsøget på at holde nålen stabilt. Efter at have kæmpet med det i et par dage, gik jeg online for at finde en løsning. Det første jeg stødte på var, at der findes 2 måder at holde på sin nål.

Knivgreb


Blyantsgreb


Det ene greb er ikke nødvendigvis bedre end det andet. Det handler om at finde ud af hvad der fungerer for DIG. Jeg fandt ud af, at det jeg brugte ikke fungerede og jeg skiftede dermed greb, og nu hækler jeg udelukkende med kniv-greb.

Det er vigtigt at understrege, at der ikke findes en ’’korrekt’’ måde at holde på sin nål. Når man har fundet sit foretrukne greb, vil det være oplagt at se lidt på, hvilken nål man hækler med. Der er mange forskellige nåle derude, og de passer alle sammen til forskellige behov.

Ergonomiske hæklenåle - gør de overhovedet nogen forskel? 

Det kan være svært at forestille sig, at skaftet på en hæklenål kan have betydning for din komfort, men ikke desto mindre, er dette en realitet. Til at opnå optimal ergonomisk-hækling er den ergonomiske-hæklenål et fantastisk værktøj, som findes i flere forskellige udgaver.

Det den gør, er at sikre, at du holder optimalt på din hæklenål. I forhold til hæklenåle med et lige skaft, uden grip (det du holder i), er de ergonomiske hæklenåle udformet således, at det bløde materiale/håndtaget (grip) ligger naturligt i din hånd, og dermed sikrer dig mange timers hækling uden ømme hænder eller håndled.

Du kan f.eks. prøve den ergonomiske hæklenål fra Prym. Den fås i str. 3 til 15 mm. Hvis du skal hækle med en mindre nål, vil jeg anbefale Aluminium Hæklenål fra KnitPro. Nålen fås i mange størrelser og har et ergonomisk udformet håndtag. Min personlige favoritnål er Soft Touch fra Clover. De har et mere fladt (de andre rundt) udformet håndtag, end de to andre jeg har nævnt, men det passer virkelig godt i mit kniv-greb.

Siddestillinger – hvordan skal du sidde, og har det overhovedet nogen betydning?

Det er ikke kun vigtigt at tænke ergonomi ind i dit hækle-greb, men også i den måde du sidder på, når du arbejder. Hvis du ligesom mig, er så vild med at hækle, at du sidder i mange timer ad gangen, er det vigtigt, at du sidder korrekt.

Hvis du er så uheldig at få en hækle-skade kræver det ro, ro og atter ro, og det er jo de værste nyheder en hækle-entusiast kan få! ;-)
Det er afgørende, at det sted du hækler, er et sted du kan sidde i mange timer ad gangen. Her er sofaen måske ikke så oplagt fordi den er meget blød og man let kommer til at synke sammen i ryggen. Én af de vigtigste ting er at sørge for du har luft omkring dig. Jeg føler selv, at jeg hækler bedst, når mine albuer er fri af eventuelle armlæn. Hvis du føler, at det er hårdt at holde albuerne i den rigtige vinkel, kan du lægge en lille pude under hver arm, for at aflaste både skuldre, albuer, håndled og hænder.

Garn og lys har en betydning

Det sidste jeg vil fortælle jer om, er hvordan garn og lys har en betydning for ergonomien. Det kan have en betydning for din komfort at hækle i et garn der glider lettere, eller med en hæklenål med lys i så du aldrig skal anstrenge øjnene.  

Min egen erfaring er, at det kan være hårdere at hækle i stofgarn som f.eks. Ribbon Garn, da det kræver lidt flere kræfter at trække garnet igennem maskerne. Bomuld, som f.eks. Rainbow eller Cotton 8/4 Junior glider godt på nålen, og jeg føler ikke jeg bruger kræfter på at hækle. Især ikke hvis jeg bruger én af de ergonomiske nåle som jeg nævnte tidligere.

Karoline har skrevet et indlæg om hvordan man vælger den rigtige strikkepind, og her har hun også skrevet om hvordan forskellige typer garn glider på forskellige typer pinde/nåle.

Jeg håber, at I har fået noget ud af mit indlæg, og at I fremover vil tænke ergonomi ind i jeres hækling.

Kærlig hilsen

Josefine, Hobbii

Rainbow Cotton 8/4 - Hobbii

100% Bomuld

18 kr.
Spar 23%

Aluminium Hæklenål - KnitPro

Fra 10 kr.  Fra 13 kr.