Superwash uldgarn er behandlet, så garnet kan vaskes i vaskemaskinen uden at krympe og filte. I dette blogindlæg kan du læse om fordelene ved superwash og få tips til at vedligeholde dine strikkede sweatre og hæklede tæpper.


Har du også undret dig over, hvad det helt præcist betyder, at et uldgarn er superwash behandlet?

Naturligt uldgarn kan ikke tåle høje temperaturer, og som konsekvens reagerer garnet ved at krympe og filte, når du kommer det i vaskemaskinen.

Det er et scenarie, som jeg er sikker på, at alle strikkere og hæklere gerne vil være fri for. Det er simpelthen for hjerteskærende at stå med en uldsweater, der er skrumpet to størrelser i vask!

Vælger du at strikke eller hækle dit projekt med et superwash garn, kan du undgå dette skrækscenarie - og så er der også en række andre fordele ved superwash uld, som jeg vil uddybe i dette blogindlæg.

Lad os starte med at se på, hvad processen fra almindeligt uld til superwash uld helt præcist indebærer.

Vil du bare gerne vide, hvordan du skal vaske dit garn? Spring direkte til afsnittet her.


👆 Friends Extra Fine Merino er et superwash garn, der er super praktisk til alverdens projekter. Det kan vaskes i vaskemaskinen ved 30°C. Find det her.

Hvad er superwash uld?

Den primære egenskab ved superwash uld ligger i navnet: Superwash er en metode til at behandle uldgarn, så det kan vaskes i vaskemaskinen uden problemer.

Uld er et naturligt proteinfiber og består af en masse små skæl, der overlapper hinanden. Disse skæl kan ikke tåle varme og pludselige temperaturskift. Hvis du vasker uld ved høje temperaturer, vil skællene åbne sig og klistre sammen, og det vil resultere i, at fibrene filter.

Ved superwash behandlet garn bliver skællene fjernet, hvorefter fibrene bliver overtrukkede med et lag af polymer, der beskytter ulden mod høje temperaturer.

Poly-hvad? Polymer er et uskadeligt stof af plast, der er helt almindeligt i beklædning. Meget af dit tøj indeholder sandsynligvis en form for polymer 😉

Det vil fremgå af garnets banderole, hvorvidt garnet er superwash behandlet eller ej.

👆 Blandt vores superwash garner finder du blandt andet Friends Extra Fine Merino, Unicorn Solid og Silly Socks.

Vidste du … at du også kan også bruge uldens evne til at filte til din fordel? Du kan for eksempel kaste dig ud i at filte - eller ‘valke’ - kurve, tasker og hjemmesko. Se fx disse dejlige valkede futter 💜

Lad os nu se på, hvordan du vedligeholder dine projekter med superwash uld bedst muligt.

Sådan vedligeholder du superwash garn

Superwash uld kan som sagt vaskes i vaskemaskinen. Det er derfor super smart at strikke og hækle tøj til babyer og børn med superwash garn - eller til dig selv, hvis du ikke har tålmodigheden eller lysten til at håndvaske dit tøj.

Du skal dog stadig tænke dig lidt ekstra om, før du starter vaskemaskinen.

Du bør vaske dine projekter med superwash garn på et uld- eller skåneprogram på maks. 30°C. Nogle superwash garner kan tåle op til 40°C. Tjek banderolen for at være helt på den sikre side.

Du kan med fordel bruge et uldvaskemiddel, men du skal undlade skyllemiddel, som kan ændre på pasformen. Et godt uldvaskemiddel er Eucalan, som indeholder lanolin og holder dine kreationer dejligt bløde.

Kom ikke superwash garner i tørretumbleren.

Tip! Vær opmærksom på at superwash garn kan give sig i brug. Det kan derfor være en god idé at vaske tøjet regelmæssigt, så den finder tilbage til sin form igen. Du kan også overveje at blokke dit projekt. Alternativt kan du strikke eller hækle dit projekt med en pinde- eller nålestørrelse mindre med henblik på, at tøjet vil give sig med tiden.

👆 Find uldvaskemidlet fra Eucalan her

Det skal du vide om at arbejde med superwash uld

Egenskaberne ved almindelig uld og superwash uld er ret forskellige, og det vil jeg derfor uddybe lidt nærmere her.

Mindre kløe med superwash uld

Uldgarn, der er superwash behandlet, er som sagt betrukket med et beskyttende lag af polymer. Laget har den effekt, at garnet føles super blødt og dejligt at røre ved.

Hvis du normalt holder dig langt fra naturligt uld, der for nogen kan være meget kløende, er superwash uld en god løsning til dig.

Superwash uld er glattere at arbejde med

Det beskyttende lag omkring fibrene i superwash uld bidrager desuden til, at garnet er glat og let skinnende modsat naturligt uldgarn, der føles langt mere flosset.

Når du arbejder med superwash garn vil du tydeligt kunne mærke, at garnet er glattere end naturligt uld. Maskerne glider simpelthen nemmere hen over pindene - og måske arbejder du endda hurtigere end normalt. Det glatte garn kan dog også betyde, at du lettere mister en maske … ups! Pas på løbske masker 😊

Tip! Bliver hele affæren lidt for glat for dig, kan du prøve at arbejde med strikkepinde eller hæklenål i et andet materiale. Garnet glider mere på metalpinde/-nål, så prøv med strikkepinde eller hæklenål i et naturmateriale som træ eller bambus i stedet. Se vores store udvalg af strikkepinde her og hæklenåle her.

Klare og mættede farver i superwash uld

Superwash uld tager bedre imod indfarvning sammenlignet med naturligt uld. Det betyder, at farverne fremstår ekstra klare og mættede. Så slå dig endelig løs med farverne, når du arbejder med superwash uld - du vil med garanti få nogle virkelig flotte resultater.

Superwash uld er mindre isolerende

Nu har jeg nævnt en masse fordele ved superwash garn. Der er dog også en bagside af medaljen. Den temperaturregulerende og isolerende effekt, som man kender fra naturlig uld, er nemlig til en vis grad forringet ved superwash uld, da fibrene er omgivet af polymer.

Er det tid til at prøve et superwash uldgarn? Lad os se på mulighederne!


👆 Se lige de her smukke, stærke farver, superwash garnet Unicorn Solid kommer i. Garnet består af 75% merinould og 25% polyamid. Se alle farverne her.

Prøv et superwash garn

Jeg vil særligt fremhæve Unicorn Solid og Friends Extra Fine Merino. Begge garner er bløde, smukke og fås i mange flotte farver. De egner sig til at hækle og strikke alt fra strømper, sweatre, huer og halstørklæder til både børn og voksne.

Tip! Er du i tvivl, om du skal vælge et garn i almindelig uld eller superwash uld? Det kan være en god idé at lave en hækle- eller strikkeprøve, hvis du er i tvivl. Læs, hvordan du laver en strikkeprøve her.

Opsummering: Superwash uld

  • Superwash uld er behandlet, så det kan vaskes i vaskemaskinen på et uld- eller skåneprogram ved maks. 30°C. Det må ikke tørretumbles.
  • Superwash garn er ekstra blødt, let skinnende og har flotte, mættede farver.
  • Superwash uld er perfekt til at hækle og strikke tøj, der skal bruges til daglig og vaskes ofte. Det egner sig godt til både voksne, børn og babyer.