Der findes så mange forskellige garntyper ude i den store garnverden, at det kan være svært at vælge det helt rigtige til sit næste projekt – jeg har i hvert fald tit svært ved at vælge 😉
For at gøre det lettere for dig, men også for mig, har jeg skrevet dette indlæg, hvor jeg sammenligner bomuld, uld og akryl og finder fordele og ulemper for hvert garn. 


Bomuld

Bomuld er et garn, som jeg er sikker på at alle kender. Det er et naturmateriale, som kommer fra bomuldsplanten. Det bruges meget ofte til karklude, grydelapper og til amigurumi (læs blogindlæg om amigurumi her). Bomuld har så mange fine fordele, at det er helt svært at vælge, hvilke jeg skal fremhæve 😍 Min yndlingsting ved bomuld er, at det kan vaskes ved høje temperaturer. Det gør det anvendeligt til en lang række ting, som har strikse krav for bakterier og snavs. Det er afgørende, at ting hæklet/strikket til baby kan blive helt rent under vask. Det samme gælder med karklude. De kan blive nogle store bakteriebomber, så det er vigtigt, at de kan vaskes ved høje temperaturer for, at bakterierne dræbes.

 

Grydelapper i bomuld er også fantastiske, da de ikke leder varmen og hvis du laver dem tykke nok, så kan du sagtens holde om et varmt fad fra ovnen uden at brænde dig. Det kan man ikke med akryl, da akryl er lavet af plastik, som smelter under varme. 

Det er svært at finde ulemper hos bomuld, da fordelene er så mange! Men hvis jeg absolut skal finde et par ulemper, så må jeg jo prøve 😉 Bomuld kan blive et tungt garn, især når det bliver vådt, fordi det suger vandet så godt. Derfor ville jeg ikke bruge bomuld til beklædning, som jeg skal have på i regnvejr. Et tæppe i bomuld kan også nemt komme til at veje 1,5 kg eller mere og det er ikke alle, der bryder sig om det og i stedet foretrækker enten akryl, som er lettere, eller uld, som er varmere.

Akryl

Det bedste ved akryl er, at det er rimeligt billigt og at man får meget for pengene! Det syntetiske garn er nemlig meget let og luftigt, så derfor går der rigtig mange meter i løbelængden pr nøgle. Akryls egenskaber bliver tit overset og forbigået, men der er så mange fine grunde til, at du skal bruge akryl. 

Vidste du, at uld-allergiker kan bruge akryl? Læs om det her 


Akryl har et par ulemper, men de overskygger bestemt ikke de mange gode egenskaber! Akryl er ikke så godt til babyer, hverken som beklædning eller i bamser. Det syntetiske garn indeholder nemlig plastisk, hvilket er meget upraktisk, når babyer og små børn putter alt i munden. Der skal selvfølgelig helst ikke plastik ned i de små lunger, så der vil jeg til hver en til anbefale bomuld!

Lav et skønt tæppe i akryl - se det her 

Uld

Uld er bestemt et af mine favoritgarner! Uld er super godt til at holde på temperaturen og det gælder både med lækre tæpper og beklædning. Uld er især godt til halstørklæder og huer, da det holder på temperaturen og samtidig lader din hud ånde. Det kan desuden optage en hvis del af fugten fra din krop uden at blive vådt og ubehageligt at have på. Modsat bomuld, som suger vandet, og akryl som afskyer det. Uld kan desuden bruges til alle aldre og det findes i mange lækre kvaliteter. Det findes endda i særlige baby-venlige udgaver, som det bløde baby merino


Ulds ulemper er få, men ligesom bomuld og akryl er der et par stykker. Nogle mennesker er allergiske over for uld, men som skrevet ovenover, kan akryl erstatte uld hos dem, som ikke kan tåle materialet.

Uld kan ofte ikke vaskes på høje grader og tit kan det slet ikke tumbles. Heldigvis er der uldkvaliteter, som kan klare de høje temperaturer, og dermed kan dine uldprojekter vaskes og tumbles, når det er nødvendigt. 

Jeg anbefaler superwash-behandlet uld til de projekter, som er afhængige af at kunne vaskes og tumbles gentagende gange.

 

Der er så mange forskellige egenskaber i de tre garntyper, og det gælder blot om at finde de helt rigtige anvendelsesmuligheder. Jeg laver altid amigurumi i bomuld, tæpper i akryl og vinterbeklædning i uld, men det er helt op til dig, hvordan du bruger garnet ♥️

Hvis du vil vide mere om hver garntype, så læs de 3 blogindlæg, hvor der bliver gået i dybden med bomuld, akryl og uld:
4 Gode grunde til at bruge bomuld
5 Gode grunde til at vælge akryl
5 Gode grunde til at vælge uld

Jeg ønsker dig held og lykke med dine kommende garnprojekter 😘
Kærlig Hilsen
Josefine, Hobbii