Strikkefeberen er over os. Indtil videre har 2020 været et år, der har givet mange af os mere tid og derfor har flere og flere valgt at kaste sig over en ny hobby, heriblandt strik. Men hvor starter man lige og hvordan kommer man bedst i gang? Det vil jeg gøre mit bedste for at guide dig igennem i dette blogindlæg.
Kom godt i gang
Når man er helt ny i garn-verdenen, så er det bedste sted at starte nok på en pind 4 mm, 4.5 mm eller 5 mm. Pindene er nemme at holde på, maskerne er forholdsvis store, så man kan se, hvad man laver og - ikke mindst - man kommer hurtigt ud over stepperne, så man kan se, der sker noget.
Vælg det rigtige garn
Hvilket garn skal man så vælge, når man nu vil i gang? Det kan være en idé at bruge garn, der er en smule fluffy i det, eventuelt som følgetråd, da det kan være med til at skjule de fejl, man (måske) kommer til at lave. Dog skal man være opmærksom på, at det kan være svært at pille op, så det er ikke et garn, hvor man kan se tv, mens man arbejder med det.
En anden ting, man skal være opmærksom på, er farven på garnet. Ja, sort passer til alt, men det er bare meget lettere at se maskerne, hvis man strikker i lyst garn. Mørkt garn bliver heller ikke nemmere at strikke i, når vintermånederne melder sig og det bliver tidligt mørkt.
Af lækre begyndervenlige garnkvaliteter kan jeg foreslå Twister Solid (eventuelt som dobbelttråd) og Cotton Merino Classic, som begge er nogle skønne sommergarner. Vil man dog hellere i gang med nogle projekter til vinteren, så er Fluffy Day og Snowstorm lige sagen.
Vælg de rigtige strikkepinde
Du husker sikkert de lange strikkepinde fra skolen, eller måske har du fået dem stukket i hånden, dengang Bedste skulle vise dig, hvordan man strikker. Disse hedder Jumperpinde og der er som sådan intet i vejen med dem. Men jeg vil til enhver tid anbefale, at man springer dem over og går direkte til rundpinde i stedet, men bare roligt! Navnet rundpinde er lidt misvisende - man kan sagtens strikke frem og tilbage ;) Du slipper til gengæld for at have en masse vægt på den ene pind i starten og slutningen af rækken, da arbejdet altid vil være foran dig i dit skød.
Strikkepindenes materiale har også betydning for din strik. For eksempel, kan meget glat garn, som Tencel og bambusgarn, være en god idé at strikke på træ- eller plastikpinde frem for på metalpinde, mens akryl, som ikke glider nær så nemt, vil være ideel at strikke på metalpinde, som jo i sig selv er glatte. Vigtigt er det i hvert fald, at du ikke skifter imellem pinde af forskellig materiale, når du strikker på et projekt. De forskellige materialer kan nemlig påvirke din strikkefasthed og derfor spille en rolle på formen af dit færdige arbejde.
Jeg er selv helt vild med at strikke på disse lækre Symfonie rundpinde fra Knitpro. De ligger godt i hånden og garnet glider godt på dem - og så skader det bestemt ikke, at de også er super fine.
Hav udstyret i orden
Godt værktøj er det halve arbejde, som man siger, og det er præcis det samme i strik. Ethvert begynder-kit bør derfor altid indeholde et målebånd, en god nål, en lille saks til garnender og maskemarkører - masser af maskemarkører! Maskemarkører er din bedste ven, for de holder styr på, hvornår du skal tage ind eller ud, hvornår din rapport begynder og hvor den slutter, hvor din omgang starter og hvor mange gange du har taget ud. Det er også en god idé at have mere end én slags markører. Jeg har selv både sådan nogle helt runde nogen, der holder øje med, hvornår jeg skal tage ud i min raglan, for eksempel, og nogle der kan åbnes, så jeg kan se, hvor mange udtagninger, jeg har lavet indtil videre. Et sidste tip vedrørende maskemarkører er, at de er gode at have i flere farver. Så kan man have en farve, der markere starten af omgangen, én der viser, hvor man skal lave sin raglan og til sidst en farve, der holder styr på, hvor ens rapport starter og slutter - det er super smart.
Hvis man bliver bidt af at strikke og beslutter sig for at investere i et udskifteligt rundpindesæt, så er det også godt at have en pindemåler med sig. Størrelsen bliver ofte hurtigt slidt af og så er en pindemåler altså rar at have, så man er sikker på, at man er i gang med den rigtige størrelse pind.
Skal man altid lave en strikkeprøve?
Hvis vi vender tilbage til det med strikkefasthed, så vil jeg lige slå et slag for strikkeprøven.
Nej, det er ikke alle ting, man behøver at lave en strikkeprøve til. Skal du for eksempel lave et sjal eller et tæppe, hvor størrelsen ikke behøver at sidde lige i skabet, så er en strikkeprøve ikke bydende nødvendigt, men det kan alligevel være en god idé at lave, især hvis man ikke har arbejdet i det pågældende garn før.
Ens strikkefasthed bestemmer nemlig ikke bare størrelsen på ens færdige projekt, men også hvor meget garn man kommer til at bruge. Har man derudover kastet sig ud i et projekt med mønster i, så kan man komme ud for, at mønsteret tager sig markant anderledes ud, hvis man ikke rammer den rigtige fasthed.
LÆS OGSÅ: Derfor bør du aldrig undlade strikkeprøven
YouTube er din ven
Et rigtig godt sted at starte, hvis du har fået blod på tanden i forhold til at lære at strikke, er YouTube. Her kan man lære alt - lige fra begynder-teknikker som opslagning og ret og vrang til mere avancerede teknikker som Magic Loop og tyske vendepinde.
Vi her på Hobbii har selvfølgelig vores egen kanal, hvor vi jævnligt lægger nye videoer op, men YouTube er et slaraffenland af instruktionsvideoer, så det er bare om at søge alle de teknikker frem, du har behov for. Hvis du er nysgerrig på Hobbii-kanalen, så kan du finde den her.
Begyndervenlige projekter
Da jeg fortalte min strikkeklub, at jeg skulle skrive dette blogindlæg og spurgte, om de havde nogle gode begynder-tricks til strikkere, så sagde min veninde noget, jeg syntes var meget klogt - nemlig, at det er vigtigt, at man begynder med et projekt, man har lyst til at gøre færdig.
Derfor tænkte jeg, at jeg ville give mit bud på nogle nemme begynder-projekter:
Karklude
Det klassiske begynderprojekt er helt klart karkluden. Her kan man få trænet sin evne til at ramme fastheden og lade sig introducere til nye teknikker uden, at det gør noget, at det ikke sidder lige i skabet - og hvem kan ikke altid bruge en karklud mere?
Vi har tre nemme opskrifter på hjemmesiden:
Strikket karklud i ret på skrå
Party Scrunchie
Party scrunchien er et nem projekt, der samtidig er super trendy. Og med den fine glimmertråd som titter frem hist og her, er du altid klar til fest.
Vivi Vest
Hop med på moden og strik en lækker vest på store pinde. Vivi er nem at strikke og på en pind 8 mm er man hurtig færdig - og så kan man jo gå videre til en af de andre skønne begyndervenlige opskrifter ;)
Det er vigtigt, at man begynder med et projekt, man har lyst til at gøre færdig.
Gitte Sweater
Er du mere til en klassisk sweater, så vil jeg foreslå Gitte Sweateren. Når man først har fat i ret og vrang, så går det bare over stok og sten med den fine perlestrik. Sweateren strikkes i tre tråde på en pind 8 mm og den skønne Kid Silk er med til at give den et smukt og luksuriøst look og samtidig gemme nogle af begynder-fejlene.
Jeg håber, at dette blogindlæg har givet dig mod på at fatte strikkepindene og kastet dig ud i dit første strikkeprojekt - vi elsker at dele vores garn-univers med andre <3
Kærlig hilsen
Eva fra Hobbii