Når man hører betegnelsen “Plantebaserede fibre”, kan man måske godt komme til at tro, at der er tale om veganske fibre, men det er nu ikke det, der menes. Med titlen mener jeg bare fibrer, der er lavet fra planter :)

Da garn i denne kategori jo ikke kommer fra dyr og derfor ikke indeholder lanolin, er alle de forskellige typer allergivenlige.

Bomuld

Den mest brugte garntype i denne kategori må nok være bomuld, som produceres i store dele af verden. Bomuld kommer fra bomuldsplanten og laves af de fibre, der omkranser bomuldsplantens frø, hvilket giver et garn med masser af fordele.


Bomuld er et de garner, der bliver brugt allermest til babyer. Det er blødt, slidstærkt og åndbart - og så kan det vaskes på 60gr. Af forskellige baby-projekter kan nævnes tøj, tæpper og bamser, også kaldet amigurumi. Netop til bamser er bomuld godt, fordi de helt små har en tendens til at putte alting i munden og bomuld fnuldrer ikke, som både syntetiske fibre og uld kan gøre det, så de små poder får ikke fibre i munden, der kan ende med at genere dem.

Er du blevet lidt nysgerrig på det med amigurumi, så læs Josefines blogindlæg “Amigurumi - hvad er det?”, som fortæller lidt nærmere om fænomenet.

Bomuldgarnet kan også sagtens bruges til beklædningsprojekter til voksne, men man skal være opmærksom på, at bomuld har en stor sugeevne, som ikke gør det særligt velegnet til beklædningsgenstande, der skal modstå regn.

Til gengæld gør den store sugeevne, bomulden ideel til karklude, som er blevet meget populære at både hækle og strikke i de seneste år. Bomuldskarklude gør nemlig, at man sparer miljøet for en stor del mikroplast, som de almindelige engangsklude kan producere.

Bomuld kan i det hele taget bruges til en lang række ting til hjemmet. For eksempel så leder bomuld ikke varmen, så det er fantastisk til grydelapper, som kan laves i alverdens former, farver og mønstre.

Savner du lidt nyt til indretningen, så tag et kig på Hobbii Designs store opskriftsunivers. Der kan man finde en masse nye spændende projekter - og der kommer hele tiden nye opskrifter til.


Hvad man måske ikke lige ved er, at man sagtens kan bruge bomuld til tæpper. Det kan være rart med et tæppe, der kan holde lidt på varmen en kølig sommeraften, men som ikke varmer unødigt meget. Bomuld er et tungt garn og bliver derfor af mange afvist som tæppe-materiale, men mange mennesker kan faktisk godt lide, at der er lidt tyngde i et tæppe. Jeg har selv hæklet flere tæpper i bomuld og er glad for dem alle ;)

Merceriseret bomuld

Merceriseret bomuld er stadig 100% bomuld, men har gennemgået en behandlings-proces med natronlud under stræk, hvorved fibrenes ydre barklag sprænges, så garnet får en flot glans. Processen gør, at fibrene krymper 20-25%, som gør dem mere slidstærke og som faktisk gør, at det endelig produkt, man hækler eller strikker ikke krymper så meget, som almindelig bomuld ville gøre.

Jeg ved, at rigtig mange hæklere foretrækker at hækle amigurumi i merceriseret bomuld, da den færdige amigurumi får et flot finish og fordi den merceriserende behandling gør garnet mere smudsafvisende.

Er du, ligesom mig, én, der ikke kan tage sig sammen til montering, så tag et kig på mit tidligere blogindlæg “7 trick, der gør montering til en leg”, hvor jeg giver tips og tricks til amigurumi-montering.

Bambus

Bambusgarn er fremstillet af bambusfibre, der giver en lækker blød tråd. Fordi bambus gror helt op til en meter om dagen, optager 35% mere CO2 end almindelige træer og ofte bliver dyrket uden brug af pesticider, er bambusgarn helt klart at foretrække, hvis man går op i bæredygtighed.

Da bambus er blødt, åndbart og temperaturregulerende, er det et rigtig godt garn til de mindste i familien. Desuden har det nogle antibakterielle egenskaber, der gør det særligt velegnet til sart hud og allergikere.

Det er dog sjældent, man finder 100% bambusgarn, da der er nogle ulemper herved. Derfor styrker man bambus ved at kombinere det med andre fibre, såsom akryl eller bomuld. For eksempel bliver bambus-akryl kombinationen ofte brugt i sokker, fordi akryl er slidstærkt og bambus giver arbejdet en behagelig blødhed.

Hvis man kombinerer bambus med bomuld, får man et garn, der er som skabt til klude og køkkenhåndklæder, da både bambus og bomuld har en rigtig god absorberingsevne.

Har du fået mod på at lave dine egne klude, så er bogen “Klude fra A til Å” lige noget for dig - den findes både i en hæklet version og en strikket.


Tencel

Jeg havde aldrig hørt om Tencel, før jeg startede dette blogindlæg, men nu hvor jeg har læst om det, så må det bare prøves :)

Tencel er det mest bæredygtige garn, du kan finde på markedet i dag, da det er produceret under strenge miljøhensyn. Det bliver fremstillet af træflis - primært fra bøgetræer og eukalyptus - som udelukkende stammer fra naturlig udtynding af skove og andet restmateriale fra træproduktionen, hvilket har givet garnet en FSC (Forest Stewardship Council) certificering.

Udover at være super bæredygtigt, så kan Tencel også blære sig med at være stærkt, ultra blødt og have en helt fantastisk glans. Garnet har en glat overflade, der gør, at det er et garn for de øvede strikkere og hæklere, men har man først fået styr på det, får man et produkt, der er det rene luksus.


Hør

Hørgarn er bæredygtigt og bliver fremstillet ved spinding af heglet hør, men altid i en kombination med en anden fiber-type. Rent hør kan nemlig godt virke temmelig groft at arbejde med, så man kombinerer det med andre fibre, som bomuld, bambus eller viscose, for at give det nogle af de egenskaber, som de andre fiber-typer kan byde på.

Garnet er særdeles ideelt til sommer- og efterårstøj, da det har en høj åndbarhed og giver det endelige projekt et flot glansfuldt look. Hør kan også med fordel bruges til accessories til hjemmet, såsom klude og viskestykker.

Vaskeanvisninger

Bomuld kan som det eneste garn i kategorien vaskes på 60gr. Dog skal man være opmærksom på, at farven kan fade ved gentagen vask på de høje varmegrader, hvilket også er årsagen til, at der ofte står 40gr på mange banderoler. Er garnet hvidt, kan det ofte klare helt op til 95gr.

De andre garntyper kan vaskes på 30-40gr på et uld-/finvask program og enkelte garner skal håndvaskes. Læs altid på banderolen, hvordan netop dit garn skal vaskes, så du ikke ender med at få ødelagt dit store arbejde.

Fælles for dem alle er, at arbejdet skal tørres fladt, så man ikke får trukket det ud af facon.

Selvom bomuld altid har været mit foretrukne garn at arbejde i, må jeg da ærligt indrømme, at jeg har fået lidt blod på tanden, hvad angår de andre garner. Især Tencel, synes jeg, lyder spændende, så jeg skal da bare finde et projekt, der ville passe dertil.

I er meget velkommen til at kommentere, hvilke garner I foretrækker at arbejde med og om I måske har fået mod på at prøve noget nyt efter at have læst med her.

Kærlig hilsen

Eva, Hobbii.dk

Rainbow Cotton 8/4 - Hobbii

100% Bomuld

18 kr.

Ribbon - Hobbii

100% Bomuld

100 kr.