Skrevet af Madeline fra @ofbooksandhooks

Hvis du har det ligesom mig, bliver du også super overvældet over mængden af muligheder, der er for os hæklere. Hey, jeg klager ikke! Jeg elsker at så mange fantastiske brands arbejder flittigt for at give os de allerbedste løsninger til vores håndarbejdsbehov. Men at skulle vælge mellem så mange fantastiske muligheder er svært! Hvordan finder du egentlig ud af hvad der er det bedste valg for dig og dit projekt, når der er så mange lækre hæklenåle at vælge imellem?

Hvis du har haft de samme tanker som mig, er du kommet til det rette sted. OBS: den hæklenål, som er bedst til dig, er ikke nødvendigvis den samme som alle andre vælger. MEN jeg har her lavet en liste over nogle forskellige muligheder og jeg er ret sikker på, at du på denne liste vil finde lige præcis den hæklenål, der vil passe dig bedst. Herunder er fordele, ulemper og garn-match fra nogle af de mest populære mærker og skjulte perler fra hækleverdenen. Lad os springe ud i det!

Clover: USA’s Lykkeamulet

Dette mærke er populært blandt hæklere på grund af deres brede sortiment. Jeg har før spurgt andre hæklere om deres yndlingshæklenål: ”Clover!” svarer de alle sammen. Det var derfor tid til at jeg skulle finde ud af hvorfor dette massive brand har sådan en følgeskare, så jeg testede to af deres hæklenåle. 

P.S. En sød lille bonusinfo om Clover er at det er opkaldt efter den kløver som stifteren Okada plejede at bruge som bogmærke under sin studietid. Et ægte håndarbejdshjerte, siger jeg jer!

Clover Soft Touch Hæklenål (4 mm)

Fordele: Denne Clover hæklenål har et diskret design, der giver en følelse af vidunderligt håndværk. Håndtaget er fladt og rillet og tilføjelsen af et sort greb til tommelfingeren gør arbejdet med denne hæklenål silkeblødt. Nålen er let og robust og på trods af at der er en overgang fra metal til plastic, er der ingen risiko for at den over tid bliver slidt og går i stykker. Den er meget veludført og elegant.

Ulemper: Denne hæklenål er lidt kortere end nogle andre nåle. Selve metalnålen har ikke meget dybde og hvis du arbejder med et garn, som kræver lidt mere, er det muligvis ikke den bedste nål. 

Garn-match: Denne nål er perfekt sammen med Lollipop Melange. Akrylfibrene passer godt til metalnålen, som gør bevægelserne bløde og reducerer træthed i håndleddet.


Clover Hæklenål Amour (6 mm)

Fordele: Clover hæklenåle glider simpelthen som ingen andre! Aluminium-nålen er perfekt konstrueret til at garnet glider blødt på nålen, hvilket gør denne til en god nål til dem som godt kan lide at hækle hurtigt. Der er absolut ingen problemer! Bare en perfekt, dekadent hækleoplevelse. Grebet er behageligt og passer perfekt i din hånd, så du kan bare komme i gang med det næste projekt!

Ulemper: Grebet er virkelig behageligt, men der er heller ikke noget specielt ved formen; det er en ret standard hæklenål og derfor konkurrerer den heller ikke nødvendigvis med andre billigere nåle på markedet.

Garn-match: Denne hæklenål og måden den glider ubesværet på, gør den til et perfekt match med Soft Starlight som indeholder en reflekterende tråd, som godt kan falde fra hvis nålen ikke glider let. Hvis du har et lidt besværligt garn, kunne det være en ide at prøve denne nål.


Prym: Familievirksomhed med anerkendt kvalitet

Hvis du er fra Europa, kender du allerede Prym. De er en familievirksomhed som har eksisteret i lang tid og deres sortiment strækker sig langt ud over hæklenåle (og endda håndarbejde for den sags skyld). Prym hæklenåle er robuste og pålidelige. Det var i hvert fald hvad jeg havde hørt, inden jeg selv fik fingrene i en! Og den skuffede ikke.

Prym Ergonomisk Hæklenål (12 mm)

Fordele: Denne hæklenål har et dejligt, behageligt greb og en unibody struktur. Dette gør den robust til tykkere garn, som kræver en stærk nål. Længden på nålen hjælper også med en masse støtte til hånden når man arbejder med kraftigere materiale. En anden ting jeg elsker ved denne nål, er at den ergonomiske form ikke er undertrykkende og ikke kontrollerer hvordan du skal holde den; den giver simpelthen bare lige det sidste pift.

Ulemper: Denne nål er lavet af plastik og det materiale kan nogle gange godt være mindre glat at arbejde med. Selve nålen er glat nok, men håndtaget har et greb, som gør at garn der ikke glider så let eller projekter som kræver mere komplekse masker muligvis kan være svært at arbejde med når man bruger de større nåle.

Garn-match: De store nålstørrelser i denne udgave er perfekt til tekstil-garn og chunky garn som f.eks. Ribbon og Bungee Mini. Det er perfekt, hvis du elsker boligindretningsprojekter og tykke garner.


KnitPro: Ikke kun til strikkere

Lad dig ikke narre af navnet! KnitPro er også for os hæklere. De har et sortiment af forskellige hæklenåle og dækker de fleste af de ”basale” ting, når det kommer til hækling. Jeg fik mulighed for at prøve tre af deres simple nåle i forskellige størrelser for at se om de kunne hamle op med mine andre yndlingsmærker.

KnitPro Basix Birch Hæklenål (15 mm)

Fordele: Hvis du overvejer at anskaffe dig nogle naturlige trænåle, er dette en god nål at starte med. Silkeagtig og enkel, der er egentlig ikke så meget at klage over. Og der er noget virkelig lækkert over at have et naturligt materiale i hånden, mens du arbejder. Denne hæklenål er også en god ting at have, hvis man har en Instagram-profil til at vise sit arbejde frem. Med nålens rene, lyse træ er den en drøm at fotografere. Måske er dette ikke en prioritet for alle, men det skal jo se godt ud på Instagram!

Ulemper: Du lærer hurtigt (hvis du ikke allerede har lært det), at nålens materiale virkelig betyder noget. Trænåle er gode til det meste garn, men nogle gange fungerer de ikke så godt med garn, som nemt skiller eller garn som bare ikke er perfekt at arbejde med.

Garn-match: Der er en grund til den hedder Basic! De fleste garner vil gå godt med denne nål, men jeg havde det rigtig sjovt med at lege med chunky garner, som f.eks. Bungee Mini.


KnitPro Aluminum Hæklenål (3 mm)

Fordele: Enkelt er smukt. Jeg elsker ikke bare at arbejde med denne nål, men jeg elsker at jeg også kan bruge den til at forbedre mine Instagram-billeder. Denne nål har et fladt håndtag, hvilket er lækkert, fordi det føles mere slankt sammenlignet med store, tykke alternativer. Det sorte look er smukt for dig, som er er til det minimalistiske og som godt kan lide et simpelt og modent look i din nåle-samling.

Ulemper: KnitPro basics er virkelig basale. Der er intet prangende her, kun praktisk funktion. Jeg kan ikke rigtig klage, for den udfører jobbet som den skal, men denne nål er ikke for dem, som gerne vil have en perfekt ergonomisk, cutting-edge form på sin hæklenål.

Garn-match: Denne nål var sjov at bruge sammen med Alpaca Silk. Jeg blev FORELSKET i dette garn og jeg blev glad for at kunne matche det med en nål, som det fortjente.


KnitPro Waves Hæklenål (5 mm)

Fordele: Ligesom den basale aluminums-nål har Waves også et blødt håndtag med et godt greb og et fladt håndtag. Der er ikke rigtig noget ståhej med denne nål, men den simple struktur virker. Hvis du leder efter noget basalt, men som en del af en større, mere farverig samling, er dette et godt match til dig. Det kan ikke rigtig gå galt med KnitPro.

Ulemper: Denne nål er ikke meget anderledes en den basale aluminiums-nål og hvis jeg skal være ærlig, foretrækker jeg det rene, sorte udtryk, som den anden nål har.

Garn-match: Denne nål arbejdede rigtig behageligt med mit Happy Sheep Simple Wool garn og jeg nød den skinnende aluminiums-nål til mine projekter.

addi: Det tyske firma vi alle elsker

Allerede inden jeg rørte ved mit første addi-produkt, kendte jeg til dets kvalitet. Tyskland er et land som ofte sidestilles med stabilt og pålideligt håndværk, og addi er – ja, du gættede rigtigt – tysk! Uanset om du overvejer at anskaffe dig nåle, hæklenåle eller en strikkemaskine, så har addi det. Deres produkter kommer ofte med et højere prisniveau, men det er kun fordi at produkter fra addi ikke behøver blive skiftet ud i meget lang tid (hvis nogensinde). Når nu jeg vidste dette, glædede jeg mig ekstra meget til at prøve den berygtede Swing-nål i to størrelser.

addi Swings Hæklenål (2.5 mm) og (8 mm)

Fordele: Der er en grund til at de fleste hæklere vil fortælle dig, at addi-hæklenåle er nogle af de bedste på markedet. Intet siger ”kvalitetshåndværk” som et tysk firma (det er noget jeg har lært siden jeg flyttede hertil). Denne kvalitetsfaktor er også grunden til at nålene er en smule dyrere. Addi fokuserer meget på kvalitet og funktion. Disse nåle er meget populære, og deres form er helt anderledes fra de fleste andre nåle. Det unikke ergonomiske håndtag afhjælper virkelig det pres der lægges på dit håndled, hvilket gør disse nåle til et godt valg for dem som elsker at lave amigurumis (en type hækling som er berygtet for at forårsage ubehag i håndleddet).

Ulemper: Formen (og prisen) er ikke for alle. Nogle kan virkelig ikke lide ergonomiske hæklenåle. Hvis du er på udkig efter din første hæklenål, vil jeg anbefale dig at starte med en mere universel og basal model såsom Hobbiis egne hæklenåle. Men hvis du er på udkig efter at prøve nogle unikke nåle, som passer godt til din hånd, er det måske på tide at prøve disse!

Garn-match: Da denne nål er perfekt til amigurumi, er bomuld det bedste match. Du kan prøve de forskellige udgaver af Rainbow Cotton, som Hobbii har i deres sortiment. De fås i forskellige tykkelser (8/48/6 og 8/8).


Hobbii: Basale, overkommelige nåle til at dække alle dine behov

Har du overvejet at give Hobbiis hæklenåle et forsøg? Jeg elsker virkelig mine Hobbii hæklenåle og de er altid mine go-to til mine basale hæklebehov. De er robuste og enkle, designet er perfekt for alle, som gerne vil have lidt mere end en unibody metal- eller trænål eller hæklere, som er helt nybegyndere.

Prisniveauet er også godt, fordi det ikke koster dig en bondegård, for at du bare bliver skuffet, ligesom det sker med nogle nåle fra luksusmærker, hvor nålen så ikke er et godt match for dig. Jeg vil anbefale disse nåle hvis du leder efter noget, så du kan komme i gang med at hækle eller hvis du er ude efter sammenhæng i din samling (det kan være virkelig irriterende at skulle skifte mærke bare fordi du ikke har den rigtige størrelse i dit yndlingsmærke).

Hobbii Hæklenålesæt - 11 størrelser

Fordele: Dette er et rigtig godt køb til både begyndere og øvede hæklere. Hvorfor? Den har mange nålstørrelser, specielt til blonde- eller detaljerede projekter. Håndtaget er blødt og gummiagtigt, et godt håndtag til dem, der ikke rigtig ved hvilken type nål de bedst kan lide. Den har en fin form, så den ligger behageligt i hånden, men ikke tvinger dig til at holde på en bestemt måde, som andre ergonomiske nåle gør nogle gange.

Ulemper: Hvis du er på udkig efter en bestemt stil, er disse meget basale. Du vil måske gerne udforske lidt med andre typer af greb, former og materialer, men i mellemtiden er disse basale og solide nåle rigeligt til at dække dine behov, mens du leder.


Jagten efter den perfekte nål

Nogle gange er du heldig og du vil finde dit yndlingsmærke eller din yndlingsnål med det samme, når du starter med at hækle. Men for de fleste af os, tager det lidt længere tid og afprøvning at finde det perfekte match. Forhåbentlig har denne liste hjulpet dig med at finde lidt vejledning i at udforske nye og spændende hæklenålsmærker. Smid en kommentar herunder hvis du har andre anbefalinger til hæklenåle man kan købe hos Hobbii eller hvis du bare godt kan lide nogle af de ovenstående. Rigtig god hæklelyst! 


Madeline fra @ofbooksandhooks arbejder med håndarbejde og elsker at kombinere sine to passioner: hækling og bøger! Du kan se hendes seneste værk på hendes Instagram, og finde gratis opskrifter på hendes hjemmeside.