Denne strikkeguide er en trin for trin-vejledning til dig, der gerne vil i gang med dit første projekt. Lær alt om materialer og de mest basale teknikker og få inspiration til dit første projekt.


Drømmer du om at lære at strikke, men er ved at få kaffen galt i halsen, når du ser de mange strikkeforkortelser i en opskrift?

Du kan være helt rolig. Alle kan lære at strikke (ja, også dig!). Du kommer til at lære grundteknikkerne hurtigt, og før du ved af det, har du dit første færdige projekt i hænderne. Husk på, at din strikkekyndige bedstemor også engang måtte lære, hvad en maske er.

Vil du lære at strikke? Så er du kommet til det rette sted. Jeg er her for at hjælpe dig godt i gang med dit første projekt – trin for trin.

Så grib fat i garn og strikkepinde – dit nye strikkeeventyr begynder nu!

I dette indlæg hjælper jeg dig med at:

Er du klar? Lad os begynde med en introduktion til de materialer, du får brug for til dit første projekt.

Materialer: Kom godt i gang med at strikke

Garn og strikkepinde. Det er i princippet, hvad du skal bruge, når du skal strikke. Når det er sagt, kan det være en fordel også at anskaffe sig nogle andre værdifulde redskaber.

Det skal du bruge:

  • Strikkepinde
  • Garn
  • En lille saks
  • Et målebånd
  • En god nål
  • Maskemarkører

Find dit tilbehør her.

Psst! Se lige en sjov unicorn-saks og nogle festlige maskemarkører, der med garanti vil få smilet frem.

Vælg det rette garn

Der findes et stort udvalg af garner i forskellige materialer, tykkelser og længder. For en nybegynder kan det virke overvældende (tro os, vi har alle været der), men det er slet ikke så kompliceret, som det kan virke ved første øjekast.

Find dine informationer om garnet på banderolen. Når du køber et garnnøgle, er der en bred papirstrimmel omkring garnet. Den kaldes en banderole, og den giver dig alle de informationer om garnet, som du får brug for, så du kan sikre dig, at dit strik bliver, som du ønsker.

Godt at vide om garn:

  • Indhold fortæller dig, hvad garnet er lavet af. Der findes mange materialer, ligesom at mange garner består af en blanding af flere typer. Blandt populære garner er bl.a. bomuld, uld, alpaca, mohair og akryl.
  • Farve og LOT-nummer angiver, hvilken farve garnet har, og hvilket parti det kommer fra. Det er vigtigt, når du køber garn til et projekt, så garnet ikke varierer for meget i indfarvningen, hvilket vil vise sig i dit strik.
  • Vægt angiver, hvor mange gram garnnøglet vejer, mens længde beskriver, hvor mange meter dit garnnøgle spænder over. Disse informationer er vigtige, når du skal beregne, hvor mange nøgler du skal bruge til dit projekt.
  • Anbefalede pinde er den størrelse eller tykkelse, dine strikkepinde bør have for at give det bedste slutresultat med et givent garn.
  • Strikkefastheden er en vigtig indikation for, om dit strik kommer til at passe med de angivne mål. Strikkefasthed måles over 10 x 10 cm på dit strik og angives i antal masker på det vandrette led og antal pinde på det lodrette led. Står der fx 10 x 10 = 22 m x 27 p betyder det, at der er 22 masker pr. 10 cm i bredden og 27 pinde pr. 10 cm i højden.
  • Vaskeanvisningen fortæller dig, hvordan du bør vaske garnet.

Derudover vil det på nogle banderoler og i vores webshop desuden fremgå, hvilken garngruppe garnet tilhører. Garngruppe henviser til det engelske garnkategorisystem, som består af syv kategorier, der rangerer fra 0 til 6 og fortæller dig, hvor tykt garnet er.


Her ser du et billede af en banderole på vores akrylgarn Amigo XL.

Nå, men hvordan vælger du så garn til dit første projekt?

Er du ivrig efter at komme i gang, er det en god idé at finde en opskrift med mellemtykt eller tykt garn, hvor du hurtigt kan se dit projekt udforme sig. Det kunne fx være vores akrylgarn Amigo XL eller vores uldgarn Snowstorm.

Tip! Det er en klar fordel at strikke i farvet eller lyst garn, hvor det er nemmere at se, hvad man foretager sig.

Læs mere om fordelene ved garn i forskellige materialer:

Overvejer du at benytte et andet garn end det, der er anvendt i en opskrift, kan du læse vores indlæg om, hvordan du omregner til et alternativt garn.

Vælg de rette strikkepinde

Strikkepinde fås i mange slags. Du vil hurtigt opdage, at der både findes jumperpinde, rundpinde og strømpepinde, og hver slags er gode til forskelligartede projekter.

En rundpind er et godt valg til dit første projekt. Den består af et par korte strikkepinde, der er forbundet med en wire i en given længde. Med rundpinde er det – som navnet antyder – nemt at strikke rundt (fx en hue), men du kan også sagtens strikke frem og tilbage (fx en karklud).

Strikkepinde fås desuden i forskellige materialer, herunder metal, plastik, træ og bambus. Valg af materiale er dels en smagssag, og dels har det betydning for dit strik. Meget glat garn (fx bomulds- og tencel-garn) kan med fordel strikkes på træ- eller plastikpinde, mens mindre glat garn (fx akryl) bevæger sig nemmere, hvis du strikker på metalpinde.

Husk! Du er altid velkommen til at besøge vores butikker, hvis du har brug for vejledning eller gode råd.

Lav en strikkeprøve - og undgå strik, der er for stort eller småt

Alle strikker forskelligt, og det er derfor en god idé at lave en strikkeprøve, før du begynder på dit projekt.

Din strikkeprøve kan sige noget om din strikkefasthed, og du kan finde ud af, om dit færdige projekt vil passe dig i størrelsen. Med alle de timer, du bruger på at strikke, ville det jo være SÅ ærgerligt at stå med en sweater, der er for lille!

Du bør derfor altid lave en strikkeprøve, før du begynder på et nyt projekt. Prøven giver dig også et vigtigt indblik i, hvor meget garn du skal købe for at have nok til hele projektet.

Hvad gør man, hvis strikkefastheden er for stram eller løs?

Når du har lavet din strikkeprøve, måler du strikkefastheden over 10 x 10 cm. Har du færre masker, end der er angivet på banderolen eller i opskriften, betyder det, at dit strik er løsere, mens flere masker indikerer strammere strik. 

Strikker du for løst, kan du gå ned i pindestørrelse for at matche strikkefastheden, mens du kan gå en størrelse op, hvis du strikker for stramt. Og så er du klar til at gå i gang, jubbii!

Lær at strikke

Jubiii, nu nåede vi til den ekstra sjove del af rejsen. Du skal lære at strikke!

Der er fire helt basale teknikker, når det kommer til at strikke:

  • At slå masker op.
  • At strikke retmasker.
  • At strikke vrangmasker.
  • At lukke af.

Er det så simpelt, tænker du måske? Og ja, det er det faktisk! Lær de fire teknikker, og så er du klar til at begynde at strikke dine egne projekter.

Psst! Har du allerede styr på de grundlæggende strikketeknikker, kan du scrolle direkte videre til de begyndervenlige opskrifter.

Vær opmærksom på, at de forskellige teknikker kan laves på flere forskellige måder. Vælg den variant, der fungerer bedst for dig.

Lad os starte med at lære at begynde på et projekt: at slå masker op.

Sådan slår du masker op

I videoen ovenfor kan du lære, hvordan du slår masker op.

Videotip! Vidste du, at du har mulighed for at indstille underteksterne til dansk i alle vores videoer på YouTube? Klik blot på “Indstillinger” (det lille tandhjul under videoen ⚙) og derefter “Undertekster”, hvor du har mulighed for at skifte sprog. Du kan også justere på hastigheden, hvis du har brug for at se teknikken i et langsommere tempo.


Sådan skifter du sprog på underteksterne.

Mange starter med en løkke, når de skal slå masker op. Det giver dog en knude, som du faktisk kan undgå med den teknik, vi viser i videoen. Derved får du en mere rundet og blød kant.

Sådan gør du

  1. Venstre hånd: Hold garnet mellem tommel- og pegefinger.
  2. Højre hånd: Slå strikkepinden om garnet, så tråden bliver “krydset” hen over pinden, og hold det fast.
  3. Før pinden under den første tråd på tommelfingeren og over den første tråd på pegefingeren.
  4. Før tråden tilbage gennem løkken på tommelfingeren.
  5. Stram forsigtigt til. Undgå at gøre maskerne for stramme.
  6. Gentag indtil du har slået alle dine masker op.


Sørg for at slå dine masker løst op

Det bliver nemmere for dig at strikke de første rækker, hvis du slår dine masker løst op. Du har måske hørt, at du kan gøre maskerne løsere ved at slå dem op på to pinde i stedet for én. Men det gør faktisk dine masker længere og mere slaskede at se på. 

Du kan i stedet sætte fingeren mellem den forrige maske og den, du er ved at slå op. På den måde får du pæne, løse masker langs kanten.

Tip! Når du skal i gang med et stort projekt med mange masker, kan det være svært at holde styr på antallet. Brug maskemarkører til at tælle, når du slår masker op. Sæt fx en markør for hver 20. maske. Markøren kan sættes på pinden eller direkte i masken.

Sådan strikker du retmasker (r)

Retmasker, der forkortes r, er en af de absolut mest brugte strikketeknikker. Lær at strikke retmasker i video ovenfor. Giv ikke op, hvis maskerne ikke glider let over pindene med det samme. Jo flere gange du gentager bevægelsen, des mere flydende kommer dit strik til at gå. Derfor er det også en god idé at starte med at strikke nemme projekter, hvor du virkelig kan få teknikken ind under huden. Du kan fx øve dig på retmasker ved at strikke en karklud.

Retmaske: Sådan gør du

  1. Før højre pind ind i den forreste lænke på venstre pind.
  2. Før højre pind rundt om garnet.
  3. Træk garnløkken tilbage gennem masken.
  4. Løft masken af venstre pind.


Sådan strikker du vrangmasker (vr)

Den næste basale strikketeknik, som du bør blive komfortabel med, er vrangmasker (vr). Vrangmasker kan ved første øjekast virke sværere end retmaskerne, men det handler ganske enkelt bare om, at øvelse gør mester. Se hvordan man strikker vrang i videoen ovenfor.

Vrangmaske: Sådan gør du

  1. Bring garnet foran arbejdet.
  2. Før højre pind bagfra ind i den forreste maske på venstre pind.
  3. Fang garnet med spidsen af højre pind og træk det gennem masken.
  4. Lad masken glide af venstre pind.


Er det ikke sådan, din bedstemor har lært dig at strikke en vrangmaske? Faktisk er der flere måder at strikke vrangmasker på. De er alle sammen lige gode, så du vælger bare den teknik, der fungerer bedst for dig. Jeg har valgt at fremhæve denne, da jeg synes, den er nem og overskuelig som begynder.

Sådan! Nu kan du både strikke retmasker og vrangmasker. Det betyder faktisk, at du kan kaste dig ud i en række andre strikketeknikker, som består af forskellige kombinationer af ret og vrang. Det gælder bl.a. glatstrik, ribstrik, perlestrik og perlerib.

Sådan lukker du dit projekt af

Nu er du kommet til det sidste trin i strikkearbejdet. Du skal afslutte dit projekt. Se hvordan du lukker maskerne af i videoen ovenfor.

Det er helt simpelt: Du strikker nemlig bare to retmasker, hvorefter du bruger den venstre pind til at løfte den først strikkede maske henover den anden - og sådan fortsætter du hele rækken igennem. Til sidst trækker du garnet gennem den sidste maske. Som det allersidste skal du hæfte dine ender med en nål.

Sådan gør du

  1. Start med at strikke to retmasker.
  2. Træk den første maske henover den anden maske, så du har én maske tilbage på højre pind.
  3. Strik den næste maske og træk den yderste maske henover denne. Fortsæt indtil du har strikket alle maskerne på venstre pind og har én maske tilbage på højre pind.
  4. Bryd garnet, og træk garnet ud gennem den sidste maske.


Hurra, nu kan du strikke!

Tillykke! Hvor er det vildt! Nu er du en vaskeægte strikker. 

Du har lært de grundlæggende strikketeknikker, og det kræver en fejring. Hvad med at begynde på dit allerførste projekt?


Begyndervenlige opskrifter

Nu er du klar til at give dig i kast med dit første strikkeprojekt nogensinde.

Det kan være godt at starte med et mindre projekt som fx en karklud, en scrunchie, en hue eller et halstørklæde. Der findes et hav af begyndervenlige opskrifter, du kan gå i gang med.

Se vores store udvalg af strikkeopskrifter her.

Strik en karklud

En god måde at øve sig på strikketeknikker, er ved at strikke karklude. Og her taler jeg af erfaring. Det er en rigtig god måde at blive fortrolig med grundteknikkerne i ens eget tempo.

Prøv dig frem på egen hånd eller følg en opskrift. Det vigtigste er, at du kommer i gang med at strikke og ikke er bange for at lave fejl.

Vores bomuldsgarn Rainbow Cotton 8/4 er godt til at strikke karklude, mens du med fordel kan bruge den lidt tykkere variant af samme garn, Rainbow Cotton 8/8, hvis du skal strikke grydelapper.


Gratis

Strikket karklud i tern - Hobbii

En smuk og enkel strikket karklud med tern.

Se opskriften her

 
Gratis

Strikket karklud i ribmønster - Hobbii

Skøn karklud strikket i ribmønster

Se opskriften her

 













Strik en scrunchie

Et andet meget begyndervenligt projekt er en scrunchie. Du kan enten strikke et firkantet stykke i glatstrik eller rundt på en rundpind. Når du er færdig, syr eller hækler du den sammen rundt om en elastik - og så har du en rigtig fin håraccesorie! 

Føler du dig mest tryg med en konkret guide, kan vores opskrift på en Party Scrunchie være en mulighed. Vær dog opmærksom på, at Diablo, som skal bruges i opskriften, er et tyndt garn, så du skal derfor også føle dig komfortabel med tynde pinde.


Gratis

Party Scrunchie

Sæt lidt glitter på hverdagen med en party scrunchie

Se opskriften her

Gratis

Everyday Glitter - Scrunchie

Tilføj lidt glitter til hverdagen

Se opskriften her














Strik en hue

Hvad med at strikke en hue eller et pandebånd? En af de første strikkeopskrifter, jeg nogensinde gav mig i kast med, var en hue. Og jeg kan fortælle dig, at jeg var så stolt, da jeg blev færdig!

Du kan fx give dig i kast med en Forst Hue eller en Ydun Hue, der begge er strikket i vores lækre og varme uldblanding Tweed Delight.


 












Har du lavet en fejl?

Det er helt normalt at lave fejl, når man strikker. Selv de mest garvede og passionerede strikkeentusiaster taber af og til en maske og laver fejl i deres projekter.

Og det er altså helt normalt, hvis du nogen gange har lyst til at kyle dit strikketøj ud ad vinduet. Så tag en dyb vejrtrækning og hold en pause 😊

Skulle uheldet være ude, er der dog stadig masser at hjælp at hente! Find masser af hjælp på Google og Youtube. På vores Youtube-kanal kan du også finde flere teknikker og få masser af inspiration til dit næste projekt.

Bliv en del af vores strikke- og hæklefællesskab på Facebook! 

Vidste du, at vi har et stort fællesskab med en masse kreative og passionerede garn-elskere, hvor du altid kan finde inspiration og spørge garvede såvel som nye strikke- og hækleentusiaster til råds? Gruppen hedder Hækle og strikke med Hobbii ❤


Er du færdig? Vis os dit projekt 🎉

Er du færdig med dit første projekt nogensinde - eller er du allerede gået i gang med dit andet, tredje eller fjerde projekt?

Vi vil vildt gerne se den karklud, hue eller sweater, som du helt sikkert (og med god grund) er vanvittigt stolt af.

Har du strikket en af vores opskrifter? 

Del et dit billede af dit projekt på vores hjemmeside ❤ Find den opskrift, du har strikket, og upload et billede under fanen “Kunders billeder”. Husk også at skrive en anmeldelse af opskriften.

Har du et godt råd til andre begyndere?  Skriv en kommentar herunder 👇

God fornøjelse med strikkeriet!

Kærlige hilsner herfra ❤️